Ortho EHBO

Is er iets mis met je beugel? Hieronder vind je de oplossingen voor de meest voorkomende problemen. Staat jouw probleem er niet tussen of twijfel je? Bel dan naar je praktijk. Doe dit ook als je bijna een afspraak hebt, zodat we indien nodig extra tijd kunnen inplannen.

’s Avonds, in het weekend en tijdens de vakantie

Krijg je ’s avonds, in het weekend of tijdens je vakantie een probleem met je beugel? Lees dan eerst hieronder onze tips voor het oplossen van de meest voorkomende klachten. Mogelijk kun je zelf het ongemak verhelpen en zo de klachten verminderen. Neem de eerstvolgende werkdag contact met je praktijk op om een afspraak te maken. In het geval van noodsituaties met betrekking tot de beugel, kun je bellen naar het spoednummer van je praktijk. Als je op vakantie bent, kun je indien gewenst een orthodontist of tandarts op je vakantieadres om hulp vragen.
Let op: tandheelkundige behandelingen in het buitenland worden niet altijd vergoed vanuit de verzekering. Neem eventueel van tevoren contact met jouw verzekeraar op, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

De beugel past niet meer, is verbogen of stuk

Laat de beugel uit je mond en breng de beugel naar de praktijk voor reparatie. In sommige gevallen wordt de beugel voor reparatie opgestuurd naar een tandtechnisch laboratorium. De reparatie duurt dan iets langer.

Er zit een ringetje (band) los

Als je last hebt van het ringetje, dan kun je hem bedekken met wax of suikervrije kauwgom. Eventueel mag je het ringetje van de kies verwijderen. Het kan zijn dat je dan eerst een stukje draad van de beugel moet afknippen. Bel naar je praktijk voor het maken van een reparatieafspraak. Draag je een buitenbeugel, laat deze dan uit je mond tot het ringetje weer is vastgezet.

Een draad is kapot of prikt

Bedek het prikkende/uitstekende deel van het draad met suikervrije kauwgom of een stukje wax. Eventueel kun je de uitstekende draad afknippen met een scherp (nagel)schaartje of een kniptang. Bel de volgende werkdag je praktijk voor een afspraak.

Er zit een bracket (blokje) los

Als je er weinig last van hebt, kun je de bracket laten zitten. Eventueel kun je de bracket bedekken met wax of suikervrije kauwgom. Stop tijdelijk met het dragen van elastiekjes. Zit de bracket helemaal los, dan kun je voorzichtig proberen deze te verwijderen. Het kan zijn dat het nodig is om ook een stukje van de draad los te knippen. Bel daarna je praktijk op voor het maken van een reparatieafspraak.

De spalkje/bar zit los

Neem zo snel mogelijk contact met je praktijk op. We maken dan een afspraak met je om de spalk te laten vastzetten. Kunnen we je niet direct helpen, laat dan het spalkje in de mond zitten. Eventueel kun je prikkende delen bedekken met wat wax of suikervrije kauwgom. Heeft de spalk volledig losgelaten? Gooi deze dan niet weg en neem hem mee naar de afspraak.

De spalk is gebroken

Neem contact op met je praktijk om een nieuwe spalk te laten zetten. Eventueel kun je prikkende delen bedekken met wat wax of suikervrije kauwgom.