In het nieuws: Corona-gesnoep zorgt voor meer gaatjes

tandarts corona - veilig tandartsbezoek corona Dental Clinics

Het coronavirus houdt ons inmiddels al ruim anderhalf jaar in de greep. Sinds de komst van het virus in Nederland worden tandartspraktijken minder vaak bezocht dan normaal. Maar wist u dat het coronavirus niet alleen invloed heeft gehad op ons tandartsbezoek, maar ook op ons dagelijks ritme qua eten, drinken, tandenpoetsen en snoepen? Onder andere het ‘corona-gesnoep’ zorgt voor een groeiend aantal gaatjes. Tandarts Solange Aerts (Dental Clinics Gouda Greenline) sprak hier onlangs over met AD Gouda.

“We merken nu vooral bij kinderen dat ze door de thuisschoolperiode minder ritme in hun dag hadden en dat ging ten koste van het tandenpoetsmoment in de ochtend.” (AD Gouda, 2021)

Effect corona-lockdown op dagelijkse mondverzorging van jonge kinderen

Een aantal wetenschappers kwam in november 2020 al met een onderzoek naar de mogelijke effecten van de coronacrisis op mondgezondheidsgedrag in Nederlandse gezinnen. Het ging daarbij in het bijzonder over de periode van de lockdown. In totaal vulden 120 ouders van kinderen in de leeftijd 4 en 5 jaar een digitale vragenlijst in over hun gedrag met betrekking tot de mondgezondheid van hun kind.

De resultaten van dit onderzoek suggereren dat de corona-lockdown effect heeft gehad op de dagelijkse mondverzorging van jonge kinderen door hun ouders. Uit het onderzoek bleek dat tijdens de corona-lockdown maar liefst 26% van de ouders het tandenpoetsen ’s ochtends vaker oversloeg, 44% hun kind vaker liet snoepen en 19% hun kind vaker zoete drankjes liet drinken. En dat is vaak niet zonder gevolgen.

Vaker uitgesteld tandartsbezoek, vaker gaatjes

“Veel mensen sloegen de controle even over. De gaten zijn nu groter, waardoor de kans op een ontsteking inderdaad groeit. Voorkom erger en zorg dat je weer op controle komt.” (AD Gouda, 2021)

Aldus tandarts Solange Aerts. Zij zag de afgelopen maanden een stuk minder bezoekers in de praktijk. Nu het aantal bezoekers weer iets toeneemt, ontdekt ze opvallend vaak gaatjes bij haar patiënten. En Solange is niet de enige tandarts die dit opviel. Volgens de Patiëntenfederatie Nederland stelt ruim één op de tien mensen het tandartsbezoek uit vanwege corona. Dit is te lezen in een artikel van EditieNL, die ook onderzoek deed naar het tandartsbezoek de afgelopen periode.

Ook tijdens de corona-lockdown naar de tandarts

Regelmatig naar de tandarts gaan is belangrijk, ook tijdens de corona-lockdown. Eventuele problemen kunnen tijdig worden gevonden en behandeld. Een klein gaatje kan nog worden afgeremd van verder groeien. Wanneer het al een groter gaatje is, zijn er veel minder mogelijkheden en is een grotere behandeling vaak nodig.

Lees ook: Zo zorgen wij voor een veilig praktijkbezoek tijdens de coronaperiode.

Wanneer ging uw kind voor het laatst naar de tandarts?

Hoe zit dat eigenlijk bij u en uw kinderen? Heeft u uw ritme vastgehouden tijdens de lockdown? Maak een afspraak bij de praktijk bij u in de buurt; we helpen u graag om het ritme weer op te pakken.

Lees ook: Onze mondverzorgingstips om thuis het ritme vast te houden.

 

Bronnen: