Nieuwsbrief: Heeft uw mondgezondheid invloed op uw algehele gezondheid? Wat kunt u doen tegen een slechte adem? En meer!

Goede mondgezondheid is belangrijk voor uw algehele gezondheid

Hoewel verschillende ziekten al enige tijd worden gekoppeld aan bacteriemondproblemen, wordt het belang van een gezonde mond voor de algehele gezondheid nog steeds sterk onderschat. En dat terwijl mensen met een slechte mondhygiëne of parodontitis (een vergevorderde tandvleesontsteking) een hoger risico hebben op een beroerte, een verhoogde bloeddruk, suikerziekte type 2, reuma en hart- en vaatziekten. Daarbij kan parodontitis voor zwangerschaps- complicaties zorgen, zoals een laag geboortegewicht of vroeggeboorte. Uw tandarts, preventie-assistent en mondhygiënist kunnen u helpen bij een goede mondhygiëne en het voorkomen of behandelen mondziekten, zoals tandbederf (cariës) en tandvleesontsteking (gingivitis, parodontitis).

Werk samen met uw tandarts aan uw veiligheid

Toen u patiënt bij ons werd hebben wij uw medische geschiedenis besproken en vastgelegd in uw patiëntendossier. Dit doen wij om uw gezondheidstoestand in te schatten. Als wij niet weten welke ziekten of allergieën u heeft of welke medicijnen u gebruikt, kunnen er in sommige gevallen complicaties optreden. Dit willen wij voorkomen. Het is in uw belang om wijzigingen aan ons door te geven. Gebruikt u bijvoorbeeld andere medicijnen? Of bent u zwanger? Dan is het verstandig om dit door te geven aan uw tandarts. U kunt bij uw apotheek een actueel medicatieoverzicht opvragen. Zo kunt u samen met uw tandarts werken aan uw eigen veiligheid.

Medicatieoverzicht

Last van een slechte adem?mondhygiëne

Iedereen heeft wel eens een slechte adem, bijvoorbeeld na het slapen of het eten van bepaalde gerechten. Maar sommige mensen hebben hier voortdurend last van. Dit heet halitose en komt vaker voor dan men denkt; 1 op de 7 mensen heeft het. In de meeste gevallen wordt halitose veroorzaakt door tandvleesproblemen en/of de aanwezigheid van beslag op de tong. Dit tongbeslag wordt gevormd door bacteriën en voedselresten. Samen creëren ze een zwavel, dat voor de slechte adem zorgt. U kunt het tongbeslag verwijderen door uw tong tweemaal per dag te reinigen met een tongschraper.
Heeft u last van een slechte adem? Vraag dan advies aan uw tandarts of mondhygiënist. Voor tips: frisse adem.

De risico’s van een mondpiercing

Piercings worden steeds populairder, ook mondpiercings. Mondpiercings kunnen verschillende problemen in de mond veroorzaken, zoals tandvleesproblemen en schade aan tanden en kiezen. Deze problemen ontstaan wanneer de piercing regelmatig tegen het tandvlees en/of de tanden aankomt. Het tandvlees kan dan terugtrekken, met zenuwpijn en schade aan tandvlees en tandwortels als gevolg. Ook kunnen er stukjes tand afbreken. Daarnaast vormt er door de miljoenen bacteriën in de mond gemakkelijk een infectie rondom de piercing.

Bent u toch van plan een mondpiercing te nemen? Laat deze dan Piercingalleen zetten door een professionele en gecertificeerde piercer en kies bij voorkeur voor een plastic piercing. Laat een tongpiercing ver genoeg naar achteren plaatsen, zodat de piercing uw tanden en tandvlees niet raakt. En probeer niet met uw mondpiercing te spelen, bijvoorbeeld door te wrijven, bijten of tikken. Hiermee kunt u de meeste schade aan uw tanden en tandvlees voorkomen.

Meer weten? Lees hier alles over een goede mondhygiëne voor een gezonde mond.