Tsjernobylkinderen uit Wit-Rusland bij de tandarts

In Nederland is het heel normaal om naar de tandarts te gaan, maar voor de 24 Tsjernobylkinderen uit Wit-Rusland die laatst bij Dental Clinics Zwolle kwamen, was het een primeur. Ze verbleven de afgelopen 7 weken in Zwolle, waar diverse activiteiten voor ze op het programma stonden. Het team van Dental Clinics Zwolle stond klaar om de kinderen kosteloos te behandelen en van goede tandheelkundige zorg te voorzien.

Het idee ontstond nadat een patiënt tandarts Wouter Kuiper over het project vertelde. Doordat tandarts Kuiper al met Dental Clinics naar Vietnam is geweest om daar de kinderen te helpen, heeft hij goede ervaring met het behandelen van kinderen die weinig toegang hebben tot goede mondzorg. “Ik heb meteen een plan gemaakt voor Dental Clinics Zwolle. Tijdens een vergadering met de tandartsen heb ik gevraagd wie er wilden helpen om de kids te saneren. Iedereen was enthousiast. Ook de assistentes stonden direct klaar om te helpen,” aldus tandarts Kuiper.

Het team besloot om alle problemen die ze zouden tegenkomen te behandelen. Er werden ontstoken kiezen getrokken, gaatjes gevuld en instructies gegeven. De tolk en juf die mee waren hielpen het team bij taalbarrières. “Wat ik, net als tijdens ons bezoek aan Vietnam, indrukwekkend vond, was dat de kids enorm dankbaar zijn. En stoer! In een vreemd land en met vreemde mensen naar de tandarts. Dat is echt klasse!”

Behalve de behandeling, kregen de kinderen ook een poetsles op school. Na afloop ontvingen ze een goodiebag vol leuke gadgets, maar ook met een goede tandenborstel en tandpasta. Zo kunnen ze ook thuis in Wit-Rusland hun mond schoon en gezond houden.

Tsjernobylkinderen in Zwolle

26 april 1986 vond de nucleaire ramp plaats in Tsjernobyl, waarbij ook een groot deel van Wit-Rusland besmet raakte. Circa 600.000 kinderen uit het getroffen gebied hebben te maken met gezondheidsproblemen, veroorzaakt door het slechte leefmilieu en het besmette water en voedsel. De kinderen komen 7 weken naar Zwolle. Hier gaan ze naar school en worden er diverse uitjes en activiteiten georganiseerd. In die 7 weken krijgen de kinderen zowel lichamelijk als geestelijk een enorme boost. Dankzij gezond eten, schone lucht en een liefdevol gastgezin, hebben ze een vakantie om nooit te vergeten en kunnen ze weer aangesterkt terug naar huis. Meer weten over het project? Kijk dan op de website van Stichting Hulp Tsjernobylkinderen Zwolle.

 

Tsjernobylkinderen tandarts Dental Clinics Zwolle2