Vietnam reisverslag 2012

U vindt Dental Clinics in moderne groepspraktijken in heel Nederland, maar regelmatig ook in Vietnam.

Vietnam reisverslag 2012

Onbezorgd lachen

Sinds 2008 brengt Dental Clinics jaarlijks een bezoek aan Vietnam. Dan saneren en onderhouden onze tandartsen de gebitten van de ruim 120 wees- en verstoten kinderen die een thuis hebben gevonden in de K.I.D.S. opvanghuizen in Ho Chi Min City. Hun straatleven is verruild voor een normaal kinderleven met liefdevolle zorg en gezonde voeding. Ze gaan naar school, sporten, spelen én kunnen onbezorgd lachen

Een bijzondere belevenis

De behandelingen worden altijd gepland in een weekend in november, zodat de kinderen geen lessen op school hoeven te missen. We werken in de Westcoast International Dental Clinic, in nauwe samenwerking met Dr. Andrew Tsang en zijn locale team. Dit is een moderne, prachtig ingerichte tandartspraktijk. Net als de Nederlandse tandartsen doen de lokale behandelaars dit werk belangeloos en in hun eigen tijd. De rest van het jaar kunnen de kinderen altijd bij Westcoast International terecht bij bijvoorbeeld pijnklachten.

Onbetaalbaar

“Kinderen een beetje gelukkig maken is onbetaalbaar”, zegt tandarts Dick Weelink. “De lach op hun gezicht maakt alles de moeite waard. Wat het bezoek extra bijzonder maakt, zijn de gezamenlijke maaltijden met de kinderen en hun verzorgers. Ook gaan we altijd iets leuks doen met zijn allen.” Tandarts Bart Vinke is erg onder de indruk van de Westcoast International Dental Clinic en het team. “Hier kunnen we op dezelfde manier werken als in Nederland. We hoeven geen concessies te doen wat kwaliteit betreft. De Vietnamese assistentes stellen de kinderen op hun gemak en helpen ons om de juiste aandacht aan preventie en mondhygiëne te besteden. Van ieder kind houden we een dossier bij. Het is mooi om de verbetering te zien bij de kinderen van wie we al meerdere jaren de gebitten behandelen.”

Lachend weg

In Vietnam kunnen maar weinig mensen zich een tandheelkundige behandeling veroorloven. Dat terwijl hier veel behoefte aan is: 84% van de kinderen heeft op zesjarige leeftijd al cariës (gaatjes). De kinderen die kort in het weeshuis zijn, weten vaak niet goed wat te verwachten. Ze komen voor het eerst bij de tandarts. Vaak zijn dan ook nog ingrijpende behandelingen nodig. “Toch gaan de meeste kinderen lachend weer weg”, zegt tandarts Hans de Vries. “Door op deze manier de handen uit de mouwen steken, kun je iets concreets bijdragen. Je hebt contact met de mensen en ziet ook echt verbetering. Dat zijn voor mij de mooiste aspecten van vrijwilligerswerk.”

Hoe het begon

Het begon met een initiatief van Smartcook en Topchef Julius Jaspers. Onder de vlag van Stichting K.I.D.S. – wat staat voor Kids in Distress – liet hij in Ho Chi Min City in Vietnam een weeshuis bouwen dat een thuis biedt aan 30 wees- en verstoten meisjes tussen de vijf en 15 jaar. Daardoor kunnen zij niet in het prostitutiecircuit verzeild raken. Door de steun van veel Nederlandse sponsors zoals Dental Clinics is de ‘blauwdruk’ van dit Sunflower house drie keer herhaald. Ook in het Lotus house, het Sunlight house en het Lemongrass Kids house kunnen telkens 30 kinderen hun straatleven verruilen voor een normaal, onbezorgd kinderleven. Ze zijn gezond, kunnen spelen, gaan naar school, leren Engels, betreden de digitale snelweg en krijgen tandheelkundige zorg om echt onbezorgd te kunnen lachen. Sponsors van de K.I.D.S.-weeshuizen hoeven zich geen zorgen te maken over een ‘strijkstok’, alle bijdragen komen voor 100% bij de kinderen terecht.

Meer weten? Lees hier alles over Dental Clinics in Vietnam

Links: