Weekendwerk: 150 Vietnamese weeskinderen helpen

Tandartsen van Dental Clinics hebben opnieuw de gebitten behandeld van 150 weeshuiskinderen in Ho Chi Min City (Vietnam). Dit in een weekend in november, zodat de kinderen geen lessen op school hoefden te missen. Dit is het vierde jaar dat Dental Clinics tandartsen belangeloos de gebitten van Vietnamese weeskinderen saneren.

Conform Nederlandse kwaliteitsnormen

Petra Blaauboer, tandarts bij Dental Clinics Eindhoven, ging voor het eerst mee. “Geweldig om te zien hoe goed die kinderen verzorgd worden. De kinderen die kort in het weeshuis zijn, wisten nog niet wat te verwachten. Die kwamen voor het eerst bij de tandarts. We hebben alle kinderen kunnen behandelen conform de kwaliteit die we ook in Nederland bieden. ’s Avonds zat iedereen lachend aan tafel. Eén van de eerste bewoners van het Sunlight Kids house bereidde ter plekke een heerlijke maaltijd voor ons allemaal. Deze weesjongen is nu een gediplomeerd kok en woont zelfstandig.”

Zichtbaar resultaat

In Vietnam kunnen maar weinig mensen zich een tandheelkundige behandeling veroorloven. Dat terwijl hier veel behoefte aan is: 84% van de kinderen heeft op zesjarige leeftijd al cariës (gaatjes). Bij het eerste bezoek van de weeskinderen aan de Nederlandse tandartsen zijn vaak ingrijpende behandelingen nodig. Ook wordt veel aandacht gegeven aan preventie en mondhygiëne. “Het is heel mooi om de verbetering te zien bij kinderen van wie Dental Clinics de gebitten al meerdere jaren behandelt. Door de samenwerking met Dr Andrew Chang van Westcoast International Dental Clinic en zijn team kunnen we voorzien in een optimale lange-termijnbehandeling. Dit team staat ook na ons bezoek klaar voor behandelingen of het oplossen van pijnklachten.”

Hoe het begon

Het begon met een initiatief van Smartcook en Topchef Julius Jaspers. Onder de vlag van Stichting K.I.D.S. – wat staat voor Kids in Distress – liet hij in Ho Chi Min City in Vietnam een weeshuis bouwen dat een thuis biedt aan 30 wees- en verstoten meisjes tussen de vijf en 15 jaar. Daardoor kunnen zij niet in het prostitutiecircuit verzeild raken. Door de steun van veel Nederlandse sponsors zoals Dental Clinics is de ‘blauwdruk’ van dit Sunflower house drie keer herhaald. Ook in het Lotus house, het Sunlight house en het Lemongrass Kids house kunnen telkens 30 kinderen hun straatleven verruilen voor een normaal, onbezorgd kinderleven. Ze zijn gezond, kunnen spelen, gaan naar school, leren Engels, betreden de digitale snelweg en krijgen tandheelkundige zorg om echt onbezorgd te kunnen lachen. Sponsors van de K.I.D.S.-weeshuizen hoeven zich geen zorgen te maken over een ‘strijkstok’, alle bijdragen komen voor 100% bij de kinderen terecht.

Meer weten? Lees hier alles over Dental Clinics in Vietnam

Links: