De ervaring van: Tandarts Irene Blotenburg

Naam: Irene Blotenburg

Leeftijd: 25 jaar

Afgestudeerd: juni 2016

Beroep: tandarts

Werkzaam bij Dental Clinics: sinds augustus 2016

Werkzaam in: Harderwijk

Je krijgt de tijd om je ritme te vinden

De overgang van het studentenleven naar de praktijk is behoorlijk snel gegaan. Voordat ik aan de slag ging als tandarts moest ik nog veel regelen. Gelukkig kreeg ik tips mee vanuit de opleiding en werd ik goed ondersteund door Dental Clinics. De eerste dag vond ik best spannend. Ik wilde niet teveel uitlopen met mijn behandelingen, maar wel iedere patiënt ruim voldoende aandacht geven tijdens de controle en/of behandeling. In het begin kreeg ik wat meer tijd om de collega’s beter te leren kennen en te wennen aan het ritme. Dat scheelde een hoop! Al na een week zat het ritme er aardig in en merkte ik dat de tijd die ik per patiënt nodig had korter werd. Ik had ook alle steun van de tandarts-collega’s en de ervaren assistentes. Daarbij scheelt het ook dat ik vier dagen werk, dan leer je snel!

De eerste dag vond ik best spannend. Ik wilde niet teveel uitlopen met mijn behandelingen, maar wel iedere patiënt ruim voldoende aandacht geven. In het begin kreeg ik wat meer tijd om collega’s beter te leren kennen en te wennen aan het ritme.

Iedereen is behulpzaam

tandartspraktijk Harderwijk - tandarts Dental Clinics HarderwijkWat ik het prettigste vond van starten bij Dental Clinics is dat iedereen zijn best doet om je zo goed mogelijk te ondersteunen. Het is ontzettend fijn dat de assistentes ook weten hoe je met bepaalde materialen om moet gaan. Dit heeft mij erg geholpen. Daarnaast is er voldoende tijd om met collega’s moeilijke casussen en behandelplannen te bespreken. Doordat er altijd wel een meer ervaren tandarts aanwezig is, kan ik aan elke behandeling beginnen. Wordt het dan toch te moeilijk, dan vraag ik een collega erbij of verwijs ik de patiënt naar hen door. De tandarts-directeur vraagt regelmatig naar mijn mening en peilt of ik het nog naar m’n zin heb op de praktijk. En met mijn eigen vragen en opmerkingen kan ik altijd bij hem terecht.

We zijn net een kleine familie

Bij ons op de praktijk heeft iedereen zijn of haar eigen specialiteit. Zo kan mijn ene collega chirurgische ingrepen en een ander weer complexe endodontische behandelingen voor mij uitvoeren. Eventueel is er ook tijd en ruimte om tijdens deze behandelingen mee te kijken en ervan te leren. Zo vergroot ik ook mijn kunde en kennis. We zijn een hecht team, net een kleine familie. Ik loop regelmatig te mopperen als mijn wekker weer vroeg gaat, maar eenmaal op het werk en samen met het team maken we er een leuke en gezellige dag van. Met elke assistent kan ik goed opschieten.

Er is ook tijd en ruimte om tijdens behandelingen mee te kijken en ervan te leren. Zo vergroot ik mijn kennis en kunde. We zijn een hecht team, net een kleine familie.

tandarts Harderwijk - team Dental Clinics HarderwijkElke dag is anders

Mijn werkdagen zijn erg gevarieerd. In het begin deed ik vooral controles waaruit verschillende behandelingen voortkwamen. Ook komen veel nieuwe patiënten bij mij in de stoel. Ondertussen heb ik al verschillende kronen en bruggen gemaakt en wortelkanaalbehandelingen uitgevoerd. Elke dag is anders. De tijd die ik nodig heb per behandeling geef ik zelf aan. Dit moet ik natuurlijk wel goed inschatten om te veel werkdruk te voorkomen. Het is fijn als de planning klopt en de dag goed verloopt. Mensen kijken soms wel eens op van mijn leeftijd. Vooral als de leeftijd van de patiënt een stukje hoger ligt. Maar bij de jongere patiënt(jes) gaat het contact makkelijker. Uiteindelijk draait het niet om de leeftijd van de tandarts, maar of het werk goed wordt gedaan.

Leren door te doen

Wat ik als startende tandarts inmiddels geleerd heb, is dat het belangrijk is om meters te maken. Doen, daar gaat het om. Vanuit je opleiding heb je de kennis om te indiceren en te behandelen. Maar door daadwerkelijk te behandelen krijg je het in de vingers en bouw je werkervaring op. Natuurlijk zijn sommige behandelingen behoorlijk enerverend. De eerste keer een wortelkanaalbehandeling bijvoorbeeld. Van te voren heb ik mij nog een keer verdiept in het systeem dat wij gebruiken op de praktijk en ik had gelukkig een zeer ervaren assistente naast mij zitten. De patiënt keek net als ik tegen de behandeling op, maar hij was ongelooflijk dankbaar en blij toen de behandeling voorbij was. Het was ons allebei heel erg meegevallen. Dankzij deze ervaring stap ik zo’n behandeling nu veel relaxter in.

High-five en een prachtig boeket

starten bij Dental Clinics - tandartsen Dental Clinics HarderwijkVoor mij is een werkdag geslaagd als ik de patiënten goed heb geholpen. Het eindresultaat van de behandeling is erg belangrijk. Patiënten uiten op verschillende manieren hun dankbaarheid. Bijvoorbeeld middels een simpel ‘dankjewel’ of een high-five van een kindje dat voor het eerst in mijn stoel heeft gezeten. Laatst werd ik verrast door een patiënt die 43 jaar lang vanwege angst niet meer bij de tandarts was geweest. Sinds zijn eerste bezoek aan mij en de verdere behandelingen gaat hij met plezier naar de tandarts. Hij had als waardering een prachtig boeket meegenomen. Dan kan mijn dag niet meer stuk.