Lachen op het werk

De gemiddelde baas wil liefst dat er serieus gewerkt wordt. Maar af en toe even lachen is juist goed voor het eindresultaat, blijkt uit onderzoek. Het verbetert de samenwerking, en zorgt voor een ontspannen sfeer. Dat begint al met een eenvoudige glimlach. Volgens gezondheidspsycholoog Dr. Sibe Doosje is lachen zo belangrijk dat je het bewust zou moeten stimuleren. En dat begint al met het maken van kleine lachbewegingen met je mond en ogen. Glimlachen dus. Als je op die manier communiceert met je collega’s reageren ze positiever op wat je zegt. Dat lijkt een trucje, maar eigenlijk is het iets wat we van nature al doen. “In een gesprek lachen we sowieso al vaak aanmoedigend”,’ zegt Doosje. “Dat helpt om de conversatie op gang te houden.”

Lachen stimuleert de geest

Uit onderzoek blijkt ook dat lachen een heilzame werking heeft op je eigen geest. Als je lacht maak je stofjes aan in je hersenen, waardoor je je goed voelt. En wie zich goed voelt doet zijn werk beter. Dat betekent dat er minimaal een keer per dag eens goed gelachen zou moeten worden op de werkvloer. Soms zijn er dagen dat dat niet spontaan gebeurt. In zo’n geval kan het helemaal geen kwaad om hier even je best voor te doen. Spreek bijvoorbeeld met elkaar af om te vertellen over hilarische blunders die je hebt gemaakt. Of verzin een leuke practical joke. Sommige deskundigen gaan zelfs zo ver dat ze aanraden om je werkdag met een gemaakte schaterlach te beginnen.

Ook weer niet te veel lachen

Af en toe extra je best doen om vrolijk over te komen kan je dus heel wat opleveren. En indirect is het ook gunstig voor de productiviteit. Maar de Duitse professor Dieter Zapf waarschuwt voor te veel verplicht lachen op de werkvloer. Vooral zogenaamde ‘professionele lachers’ zouden hier voor moeten uitkijken. Stewardessen en verkopers bijvoorbeeld. Als het lachen ‘te onecht wordt’ ben je eigenlijk steeds je emoties aan het onderdrukken, aldus de professor. En dat veroorzaakt depressies, stress, en zelfs klachten aan het immuunsysteem. Ook Sibe Doosje waarschuwt er voor om niet te overdrijven. Iemand die heel veel lacht zou de indruk kunnen wekken dat hij iets verbergt, of onzeker is.

Meer weten? Lees hier waarom lachen zo gezond is. 

Bron: Nu.nl, 8 september 2011