Meer kans op tandvleesaandoeningen bij overmatige alcoholconsumptie en roken

Mensen die afhankelijk zijn van alcohol hebben drie keer meer kans op ernstige tandvleesaandoeningen dan gelegenheidsdrinkers. Als afhankelijkheid van alcohol gecombineerd wordt met roken, wordt de kans op het ontwikkelen van ernstige tandvleesaandoeningen nog groter. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in de Journal of Clinical Periodontology.

Alcoholconsumptie en roken vergroten de kans op orale gezondheidsproblemen

Tandvleesaandoeningen zijn de hoofdoorzaak van tandverlies bij volwassenen. Slechte orale gezondheid wordt ook gekoppeld aan beroertes, hartaandoeningen, meningitis, pneumonie en mondkanker. Volgens Dr. Nigel Carter, hoofd van het bestuur van de British Dental Health Foundation, moet dit onderzoek een waarschuwing zijn voor mensen (te) veel alcohol consumeren. Er is namelijk steeds meer bewijs dat de mate van alcoholconsumptie die wij veilig achten, niet juist is, voornamelijk wanneer dit wordt gecombineerd met roken. Ook wie niet of nauwelijks drinkt, is vatbaar voor gezondheidsproblemen. Bijna 1 op de 5 mensen die in de studie werden geobserveerd had een ernstige tandvleesaandoening, die wordt verergerd door roken.

Geen excuus voor een slechte mondhygiëne

Het is algemeen bekend dat dentale problemen voorkomen kunnen worden met een goede mondhygiëne. Het ontwikkelen en behouden van een goede routine helpt bij het afwenden van een gezondheidsproblemen. De drie belangrijkste adviezen voor een goede mondgezondheid van de British Dental Health Foundation zijn:

  • Tweemaal per dag twee minuten tandenpoetsen met een fluoridetandpasta
  • Minimaliseren van suikerinname
  • Regelmatig (zo vaak als wordt aanbevolen) bezoek aan tandarts/mondzorgpraktijk

Wat verder helpt zijn interdentale reiniging (stoken, ragen en flossen), gebruik van mondwater en kauwen op suikervrije kauwgom met Xylitol.

Meer weten? Lees hier alles over de invloed van roken op de mondgezondheid. 

Bron: