Nieuwsbrief: stoppen met roken? Wat is het risico van een röntgenfoto? En meer!

Stoppen met roken: een goed voornemen!

De eerste maand van 2016 is inmiddels alweer bijna voorbij. Stoppen met roken is een van de meest 1voorkomende goede voornemens. Een heel goed voornemen, want roken is niet alleen slecht voor het hart en de longen, maar ook voor de mondgezondheid! Wist u bijvoorbeeld dat rokers vaker last hebben van tandvleesontstekingen? En dat onbehandelde tandvleesontstekingen in sommige gevallen uiteindelijk kunnen leiden tot loszittende tanden of kiezen en soms zelfs tot het verlies ervan? Maar dit zijn niet de enige gevolgen! Meer weten? Lees hier meer over de gevolgen van roken voor de mondgezondheid. Een goede extra motivatie om uw goede voornemen vol te houden!

Wat is het risico van een röntgenfoto?

röntgenTijdens het periodiek mondonderzoek wordt er regelmatig een röntgenfoto gemaakt. Hiermee kunnen wij problemen aan het kaakbot en de tanden en kiezen vroegtijdig opsporen. Een röntgenfoto is noodzakelijk als extra middel om tot een juiste diagnose te komen. Röntgenfoto’s worden gemaakt met behulp van röntgenstraling. Dat klinkt eng, maar iedereen staat dagelijks bloot aan straling uit de aardbodem, het heelal en bijvoorbeeld bouwmaterialen. De hoeveelheid straling die nodig is voor het maken van een kleine röntgenfoto is zeer gering. Het maken van twee röntgenfoto’s stelt u bloot aan evenveel straling als bij een lang weekend verblijven in de Ardennen. Bovendien kunt u er bij ons op vertrouwen dat iedereen in de praktijk die röntgenfoto’s maakt daartoe is opgeleid en gecertificeerd. Kortom, bij ons bent u ervan verzekerd dat het maken van röntgenfoto’s zo veilig mogelijk gebeurt. Meer weten over röntgenfoto’s in de tandheelkunde? Lees hier meer over röntgenfoto’s.

Voeding en een gezond gebit

We eten en drinken vaak de hele dag door. Maar wist u dat dit niet goed is voor uw tanden? De meeste2 voedingsmiddelen kunnen het glazuur van tanden en kiezen aantasten. Het speeksel in uw mond heeft een beschermende werking en neutraliseert het zuur in de voedingsmiddelen, waardoor het gebit zich weer kan herstellen. Het gebit krijgt onvoldoende kans om te herstellen als er te veel eet- en drinkmomenten zijn. Dit kan uiteindelijk leiden tot gaatjes of tanderosie. Daarom raadt het Ivoren Kruis aan om het aantal eet- en drinkmomenten te beperken. Weet u wat het aangeraden maximale aantal eet- en drinkmomenten per dag is? U leest er alles over op onze website.

Meer weten? Lees hier alles over een goede mondhygiëne voor een gezonde mond.