Onderzoek: slapen met de mond open is slecht voor het gebit

Uit onderzoek van de Nieuw-Zeelandse slaapexpert Joanne Choi blijkt dat slapen met de mond open slecht is voor het gebit. Het is zelfs even slecht voor het gebit als het drinken van frisdrank voor het slapengaan. Ademen door de mond droogt de mondholte uit, waardoor het speeksel uit de mond verdwijnt. Speeksel heeft een beschermende werking tegen zuurvormende bacteriën. Wanneer het speeksel verdwijnt, wordt de mond niet meer beschermd tegen deze bacteriën, met als gevolg een stijgende de zuurgraad in de mond. Hierdoor verhoogt de kans op tanderosie en tandbederf. Voornamelijk de kiezen lopen hierbij schade op, omdat de achterkant van de mond het meest uitdroogt.

Choi, werkzaam bij de universiteit van Otago, ontwikkelde een chip die de zuurgraad in de mond meet. De chip werd aan de tanden van 10 vrijwilligers bevestigd. De vrijwilligers kregen een neusklem op, zodat ze tijdens het slapen door hun mond ademden. Gewoonlijk is de pH-waarde in de mond 7,7. Maar bij de vrijwilligers daalde de pH-waarde naar een gemiddelde van 6,6 en in sommige gevallen zelfs naar 3,6. Een dergelijk lage pH-waarde heeft hetzelfde effect op het tandglazuur als het drinken van een glas frisdrank of het eten van een sinaasappel voor het slapengaan.

Dit vormt vooral voor mannen een probleem, omdat 30% van de mannen met hun mond open slaapt, tegenover 5 procent van de vrouwen. Choi vertelt de Journal of Oral Rehabilitation over haar onderzoek: “Deze studie is de eerste die de veranderingen van pH-waarden in de mond van gezonde individuen over verschillende dagen registreert. Onze bevindingen ondersteunen het idee dat het ademen door de mond inderdaad een oorzaak is van tandheelkundige ziekten, zoals tanderosie en cariës.”

Lees ook:

Bron: Daily Mail