Tanden sealen: de meest gestelde vragen

Groeven en putjes in kiezen zijn kwetsbaar, mede omdat de haren van de tandenborstel hier moeilijk bij kunnen komen. Om te voorkomen dat er gaatjes ontstaan, kunnen de kiezen worden geseald. Wij zetten de meest gestelde vragen over deze behandeling op een rij.

Wat is sealen precies?

Het Engelse woord to seal legt het letterlijk uit: sealen betekent afdichten of verzegelen. Dit is ook precies wat er tijdens de behandeling gebeurt. De tandarts of mondhygiënist begint met het schoonmaken van de kies. Vervolgens wordt het oppervlak wat opgeruwd zodat dat de lak, die sealant wordt genoemd, goed hecht. Daarna wordt de sealant aangebracht. Deze dicht de groef in de kies af. Tot slot hardt de tandarts de sealant uit met een blauwe lamp.

FullSizeRender-e1429709192206-500x166

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling is helemaal niet pijnlijk. De kies wordt alleen schoongemaakt en gevuld, dus er hoeft niet te worden geboord. Ook neemt het qua tijd slechts een aantal minuten per kies in beslag. De lak kan in het begin een vieze, zurige smaak geven. Dit verdwijnt echter snel.

Voor wie is de behandeling geschikt?

Sealen gebeurt vaak bij kinderen waarvan de kiezen in het geheel zijn doorgebroken. Dan zijn de nieuwe kiezen het meest kwetsbaar en daarom is het een goed moment om ze te beschermen. Omdat de sealants niet zo sterk zijn als een vulling, kunnen ze na verloop van tijd verdwijnen. Dit is geen probleem; indien nodig kan er gemakkelijk een nieuw laagje worden aangebracht. Niet elke kies hoeft te worden geseald: de tandarts of mondhygiënist kan dit beoordelen.

Hoe bereid ik mijn kind voor op de behandeling?

Hoewel sealen niet pijnlijk is, wordt het door kinderen wel als een echte behandeling ervaren. Het is daarom verstandig om uw kind voor te bereiden, zodat hij of zij weet wat er gaat gebeuren. Vertel dat de mond lang opengehouden moet worden en dat er na afloop een vieze smaak kan ontstaan. Het risico op gaatjes in de gesealde kiezen is na de behandeling aanzienlijk minder, maar uiteraard moet uw kind wel goed blijven poetsen om gaatjes op andere plaatsen te voorkomen. Gesealde kiezen kunnen gewoon op de normale manier worden gepoetst en ook eten en drinken gaat na de behandeling probleemloos.

Zijn de kiezen bij uw kind helemaal doorgekomen? Neem dan contact met ons op voor een afspraak. De tandarts zal beoordelen of het verstandig is om de kiezen te sealen.

Meer weten? Lees hier de stap-voor-stap uitleg van een sealbehandeling.