Ortho EHBO

Krijg je ’s avonds, in het weekend of tijdens je vakantie een probleem met je beugel? Lees dan eerst hieronder onze tips voor het oplossen van de meest voorkomende klachten. Mogelijk kun je zelf het ongemak verhelpen en zo de klachten verminderen. Stuur de praktijk een mail zodat ze je de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen. Als je op vakantie bent, kun je indien gewenst een orthodontist of tandarts op je vakantieadres om hulp vragen.

Let op: tandheelkundige behandelingen in het buitenland worden niet altijd vergoed vanuit de verzekering. Neem eventueel van tevoren contact met jouw verzekeraar op, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Uitneembare beugel/ activator

Laat de beugel uit en mail de praktijk zodat ze je de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen. In sommige gevallen wordt de beugel voor reparatie opgestuurd naar een tandtechnisch laboratorium. De reparatie duurt dan iets langer. Als je nog gebitsmodellen hebt, neem deze dan mee.

Er prikt een draadje

Vraag iemand om voorzichtig met een nagelknipper of kniptang het prikkende draadje af te knippen. Mail de praktijk zodat ze je de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen, ook als het draadje na jouw handeling niet meer prikt.

Er zit een ringetje (band) los

Uitsluitend wanneer het hindert mag je het ringetje verwijderen van de kies. Soms is het nodig om dan ook een stukje van een draad van de beugel af te knippen (zie ‘Er prikt een draadje’). Wanneer je een headgear/buitenbeugel draagt dan moet je deze uitlaten tot het ringetje weer is vastgezet. Mail de praktijk zodat ze je de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen en neem de buitenbeugel mee.

Er is een bracket / blokje los

Zit er een bracket los van je slotjesbeugel? Uitsluitend wanneer het hindert mag je de bracket verwijderen van de draad. Soms is het dan ook nodig om een stukje van de draad af te knippen (zie ‘Er prikt een draadje’). Stop tijdelijk met het dragen van elastiekjes. Mail de praktijk zodat ze je de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen.

Mijn spalkje zit los

Prikt het niet neem dan de eerstvolgende werkdag contact met ons op. laat het spalkje in je mond zitten en wees er heel voorzichtig mee. Als de spalk uit je mond is kunnen de tanden zich vrij snel weer verplaatsen! Wanneer je een nachtbeugel/retentiebeugel hebt draag deze dan zoveel mogelijk.
Prikt de spalk doe er dan wat wax op (of eventueel een stukje suikervrije kauwgom) en neem op de eerstvolgende werkdag contact op met de praktijk.

Herbst

Als de schanieren los zitten probeer deze dan zelf met het meegeleverde imbus sleuteltje vast te draaien. Mocht dit niet lukken probeer dan beide kanten los te draaien en de scharnieren te verwijderen. Mocht er een ringetje/bandje loszitten zie ‘’er zit een ringetje/bandje los’’. Mail de praktijk zodat ze je de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen om de beugel te laten repareren.

Spoednummer

Mocht u buiten de reguliere openingstijden zeer ernstige klachten hebben die niet kunnen wachten tot de eerstvolgende werkdag, neem dan contact op via 0900 – 8602. Let op: bij 18 jaar en ouder valt een bezoek aan deze spoeddienst niet onder de basisverzekering.