Moniek Radekker:
“Nadat was gebleken dat ik last had van slijtage aan de tanden (boven en onder), hebben de tandarts en ik besloten hier wat aan te doen door middel van een beetverhoging. Op deze manier zouden de boven- en ondertanden niet meer over elkaar heen schuren. Vooraf heb ik duidelijke uitleg gekregen, alsook een prijsindicatie, die heel goed bleek te kloppen.
De behandeling werd in twee keer gedaan. Bij mij de eerste keer de ondertanden. De opbouw gebeurde met composiet. Nadat dit was uitgehard, werden de tanden in de goede vorm geslepen. Het voordeel hiervan was dat de vergeling en de oude vullingen ook netjes werden weggewerkt. Het resultaat was prachtig, maar ik moest wel erg wennen aan de verhoogde hoektanden. Het voelde net als pilaren in mijn mond, maar toch wende het snel. Twee weken later waren de boventanden aan de beurt. Na afloop wist ik niet wat ik zag: het was zo mooi geworden!
Gedurende de behandeling ben ik geweldig bijgestaan door mijn tandarts en zijn assistente. Ze hebben me waar nodig gerustgesteld en de tandarts keek ook regelmatig van een afstandje om het resultaat te bekijken. Het is nu twee weken geleden dat het helemaal klaar is en nog steeds sta ik lachend voor de spiegel te genieten! Het kost wat en de behandeling duurt best lang (met pauzes), maar dan heb je ook wat!”
-Een super tevreden klant
Bas Vogelvang:
Wat is de reden dat je de behandeling hebt laten uitvoeren?
“Afgesleten tanden en kiezen door jarenlang knarsen en klemmen. Het knarsen en klemmen was al vrijwel geheel gestopt, maar de schade was al aangericht. In combinatie met slecht tandvlees (sterk terugwijkend) was er zelfs kans dat ik meerdere tanden en kiezen zou gaan verliezen.”
Hoe was de informatievoorziening?
“Goed. De confrontatie dat er iets moest gebeuren was duidelijk en respectvol. Naast mondelinge uitleg (aparte afspraak) ontving ik ook een geprinte tekst met alles op een rij. Het is immers geen kleine beslissing om deze behandeling te doen en het is ook niet goedkoop.”
Wat waren je verwachtingen?
“Ik wilde in ieder geval dat de schade zou worden hersteld en dat ik voor de komende lange tijd weer een goed gebit zou hebben. Qua uiterlijk had ik niet veel verwachtingen. Het zag er voor de behandeling niet heel mooi meer uit, maar daar had ik niet zo veel problemen mee.”
Hoe is de behandeling verlopen?
“Perfect, in de zin van het geheel ontbreken van complicaties of andere hindernissen. Marc was zelf na afloop uiterst tevreden met het resultaat. Het is wel doorzetten: drie lange sessies, om de 2 weken. Gelukkig zitten er pauzes in, anders houd je het niet vol. Eerst de boventanden, daarna de ondertanden en tenslotte alle kiezen. De laatste sessie was het zwaarst, omdat de kiezen meer achterin zitten. Na de eerste en tweede sessie kon ik zonder problemen eten en praten en het zag er ook niet vreemd uit.”
Wat vind je van het team?
“Deskundig, goed op elkaar ingespeeld en – vooral bij deze lange sessies belangrijk – positief en ontspannen. Het is duidelijk dat de Dahl-behandeling een specialisme is. Het aanbrengen van de nieuwe, keiharde laag rondom alle tanden is tot daaraantoe, maar het vervolgens precies op maat slijpen/’beeldhouwen’ van de uiteindelijke vorm is vakwerk.”
Hoe ging het wennen na de behandeling?
“Redelijk tot goed. De eerste dagen was ik bang dat het kapot zou gaan, maar na een week had ik wel door dat deze nieuwe laag ook zonder problemen hazelnoten aankan. Het is erg sterk. Ik had opeens meer tand- en kiesvolume in mijn mond, waardoor mijn tong steeds in de weg zat bij het articuleren. Dat leidde tot wat verbaal struikelwerk in de eerste weken, maar niet erg hinderlijk. Opvallend: ik kon na pas acht weken weer opnieuw fluiten.”
Ben je blij met het eindresultaat?
“Heel erg blij. Mijn gebit is als nieuw en het ziet er prachtig uit. Bovendien zorgde deze behandeling er bij mij voor dat ik mijn gebit veel beter ben gaan verzorgen.”
Zou je de behandeling aan iemand met gebitsslijtage aanbevelen?
“Ja, zonder meer. Bereid je voor op een lange zit, met een prachtig resultaat.”
José Smakgregoor:
“Bij de gebitscontrole bleek al geruime tijd dat er sprake was van gebitsslijtage, ontstaan door tandenknarsen tijdens de slaap. Om verdere slijtage te voorkomen, werd herstel door middel van beetverhoging voorgesteld. Ik kreeg goede informatie over het nut, de uitvoering en de kosten van de behandeling.
De behandeling werd met lokale verdoving in drie lange sessies uitgevoerd. Ik heb tijdens en na de behandeling geen pijn of gevoeligheidsklachten gehad. Niet onbelangrijk is het feit dat het uiterlijk van het gebit ook duidelijk is verbeterd. Ik ben zeer tevreden over de behandeling en het resultaat.”
Michel Kuijpers:
“Omdat ik jarenlang ’s nachts met mijn tanden knarste, waren mijn tanden aan de bovenkant afgesleten en scherper geworden. Daarnaast waren de tandhalzen dunner geworden. De kern van veel voortanden dreigde bloot te komen liggen. Dat leek mij een griezelig pijnlijk vooruitzicht. Na uitgebreid overleg zijn we met de behandeling begonnen. Ik vond de informatie overtuigend.
De behandeling bestond uit twee lange sessies die tamelijk ontspannen – veel pauzes – verliepen. Het wennen ging eigenlijk vanzelf. Door de behandeling zijn mijn tanden nu veel steviger geworden. Bovendien ziet mijn gebit er beter uit. Een neveneffect is dat ik veel bewuster ben geworden van wanneer ik mijn kaken span. Als ik nu kracht moet zetten – bijvoorbeeld zware dingen optillen – dan klem ik mijn kaken niet meer ‘zomaar’ op elkaar.
Wel ben ik ’s nachts in mijn slaap blijven knarsen met mijn tanden, maar ik heb de indruk dat het minder frequent is dan voorheen. Om de schade daarvan te beperken draag ik een bitje – ook geen probleem, zit eigenlijk wel lekker.”
Geert Beckers:
“Tijdens de periodieke controle wees mijn tandarts Marc van Wingaarden erop dat mijn gebit aan het slijten was en dat dit op langere termijn zou leiden tot bijtproblemen. Marc stelde een Dahl-behandeling voor. Van Marc heb ik duidelijk uitleg gekregen over wat deze behandeling inhoudt, zowel mondeling als schriftelijk. Ik moest er even over nadenken. Ik had namelijk niet veel last van mijn gebit, maar de slijtage – vooral achter de voortanden – was duidelijk zichtbaar. Uiteindelijk heb ik het laten doen en ik ben erg tevreden over het resultaat.
Mijn gebit ziet er beter en mooier uit en mijn beet voelt veel beter aan. De behandeling was wel een hele zit, maar eigenlijk vond ik het wel ontspannend. De behandeling is pijnloos en met goede muziek op de achtergrond ging de tijd snel voorbij. In het gebit voelde mijn gebit vreemd aan, omdat mijn tanden en kiezen door het composiet zijn verhoogd. Het wende echter snel en nu voelt het aan alsof ik niet anders gewend ben.”
Dory van Noort:
“Een diepe beet en één ondertand die het tandvlees van de bovenliggende tand naar boven duwde, zouden in de loop van de tijd een dusdanige gebitsslijtage veroorzaken, dat Marc mij adviseerde er iets aan te laten doen. Daar heeft hij de zogenaamde Dahlmethode voor.
De tanden in mijn onderkaak heeft hij gelijkgemaakt en eroverheen een tandkleurige harde laag aangebracht. Aan de achterkant van mijn boventanden is een rand aangebracht, waar mijn ondertanden nu tegenaan komen. Deze rand voorkomt nu het omhoog drukken van het tandvlees. Ook over mijn boventanden is een tandkleurige laag aangebracht, waardoor ik weer een mooie lach heb.
Na de behandeling voelde het heel gek, omdat mijn kiezen niet meer op elkaar kwamen, maar Marc verzekerde me dat dat goed zou komen. En inderdaad, nu kan ik mijn kaken weer normaal sluiten. Ik ben erg blij met het resultaat en het geeft me nog meer reden om het geheel zeer goed te onderhouden.”
Hellen van Mierlo:
“Zo’n drie jaar geleden had Marc mij al gewezen op slijtage van mijn voortanden. Ik heb een diepe overbite. Mijn ondertanden glijden langs de achterkant van mijn boventanden tegen het tandvlees aan en mijn hoektanden hebben geen contact. Daardoor zijn mijn voortanden erg aan het afslijten en dunner aan het worden. Bovendien stroopt het tandvlees op. Eigenlijk dacht ik dat het zo’n vaart niet zou lopen, maar Marc adviseerde me er wat aan te laten doen. Anders zouden er op de lange duur geen voortanden meer in mijn mond zitten!
Ik heb met Marc goed doorgesproken hoe het zou worden aangepakt. Ik wilde geen beugel en/of kaakoperatie! Marc kwam met de Dahl-techniek en heeft in overleg eerst een proefmodel van de aanpak gemaakt. Door deze proefopstelling kon ik van tevoren zien hoe het zou gaan worden. Dit heeft me overtuigd. Het was schokkend om de gipsafdruk van mijn huidige gebit te zien: heel dunne, afgesleten tanden. Daar heb je geen idee van als je ze in je mond hebt! Op je tanden wordt een soort composiet gezet, zodat ze weer dikte krijgen en in mijn geval kunnen zorgen voor een afname van de overbite.
In 2016 heb ik me voorgenomen het aan te pakken. We hebben ook goed van tevoren de kosten besproken. Het zouden vier lange sessies met pauzes worden. De eerste keer was het lastigst. Ik had mijn eigen muziek op mijn oren en mijn ogen strak gesloten, maakte me echt zorgen. Marc plus assistente zijn steeds samen bezig. Mijn dunne voortanden werden als eerste aangepakt. De behandeling is niet pijnlijk, maar wel lastig. De eerste keer na de eerste pauze lijkt het wel alsof je stenen in je mond hebt, je gelooft niet dat dit je tanden worden. Maar toch, je hebt er niet zo lang voor nodig om te wennen. Marc heeft vervolgens enkele kiezen opgehoogd om de goede aansluiting op het kauwvlak weer terug te krijgen. Dat is echt vakwerk. Het is enorm passen en meten, bijschaven, opzetten, etc. Een soort beeldhouwwerk in je mond.
Er is een controle geweest en ik moet zeggen het is nu drie maanden geleden en zó goed gedaan wat kleur en vorm betreft, dat mensen om me heen niet zien dat ik dikkere tanden heb gekregen. Het ziet er natuurlijk uit en lijkt erg op mijn echte tanden en alles is wat rechter en steviger. Mijn tanden zijn mooi en gezond! Het kauwen gaat ook weer prima. Hopelijk gaat het zo blijven, ik ben in ieder geval erg blij dat ik het heb aangepakt.”
Bart Drumkit:
De foto’s spreken voor zich.
Piet de Putter:
“Heb de afgelopen twee jaar twee behandelingen bij Marc gehad, in 2016 de onderkaak en onlangs de bovenkaak. Een knap staaltje vakmanschap! Wat een verbetering. Een leerling van mij reageerde kort na de tweede sessie: “meester, heeft u nieuwe tanden?”. Ik heb toen uitgelegd dat ik geen nieuwe tanden heb, maar dat mijn eigen tanden zijn “opgepimpt” met een laagje composiet. Ze vond het erg mooi geworden. Het zegt wel iets over de verbetering. Leerlingen houden ervan als een docent er goed uitziet! Niet dat het er voor de behandeling niet uitzag, maar toch.
De behandeling duurde weliswaar een paar uur, maar Marc zorgt ervoor dat er geregeld een pauze wordt ingelast om de kaak weer een beetje te kunnen ontspannen. Bovendien, niet onbelangrijk, mijn aanvullende verzekering van Menzis heeft beide behandelingen 70% vergoed.”
Hans Peterson:
De foto’s spreken voor zich.
Stef Kalfjes:
De foto’s spreken voor zich.