Ticket Expeditie Tandarctica

Heeft uw kind* een ticket ontvangen voor Expeditie Tandarctica? Dan gaan jullie vanaf nu met ons mee op expeditie en leren jullie alles over de onderwerpen die te maken hebben met een gezonde mond.

Binnenkort zien we jullie in de praktijk voor een preventie-afspraak. Wat we tijdens deze afspraak gaan doen en waarom het belangrijk is, leest u hieronder. Door aan de slag te gaan met de twee thuistips gaan jullie alvast goed op weg.

Uw mondzorgcoach

Samen met de tandarts vormt de preventie-assistent een team. De preventie-assistent is als het ware jullie persoonlijke mondzorgcoach die helpt om het gebit van uw kind gezond te krijgen en te behouden op basis van de risicoscore op gaatjes dat onlangs door de tandarts is gemeten. Soms kunnen aanvullende behandelingen bij de tandarts plaatsvinden om tanden en kiezen te beschermen. Maar meestal zijn die behandelingen niet nodig omdat we tijdens de preventie-afspraak de focus leggen op preventie. Ook werken we spelenderwijs aan het behalen van zelfzorgdoelen.

Expeditie Tandarctica - Dental Clinics

Goed gepoetst? Kleuren maar!

Tijdens de afspraak kleurt de preventie-assistent de tanden en kiezen met behulp van een roze/paarse vloeistof. Zo kun je dus precies zien waar nog tandplak zit en waar de tandenborstel nu niet goed komt. De preventie-assistent laat zien hoe je die lastige plekken beter kunt poetsen. Tijdens de afspraak wordt het gebit van je kind ook professioneel schoongemaakt. Op die manier kunnen we goed zien of en zo ja waar het gebit is aangetast. Door goed te poetsen kun je beginnende gaatjes nog herstellen of ervoor zorgen dat zo’n gaatje niet groter wordt.

Expeditie Tandarctica - tandenpoetsen alle leeftijden

Thuistip 1: poets 2x per dag 2 minuten met fluoridetandpasta

Poets twee keer per dag 2 minuten. Gebruik het liefst een elektrische tandenborstel en fluoridetandpasta. Poets het gebit van uw kind eenmaal per dag na tot het 10e jaar. Napoetsen is belangrijk omdat kinderen in die leeftijd soms plekken overslaan. Doe dit bij voorkeur ‘s avonds, voor het slapengaan. Lees meer over tandenpoetsen

Expeditie Tandarctica - tanderosie bij kinderen

Thuistip 2: Beperk het aantal eet- en drinkmomenten per dag

Alles wát uw kind eet of drinkt en hoe vaak uw kind eet of drinkt, heeft invloed op zijn of haar gebit. Om gaatjes (cariës) en slijtage van tandglazuur (tanderosie) te voorkomen is het belangrijk om het aantal eet- en drinkmomenten van uw kind te beperken tot maximaal 5-7 op een dag en na elk moment 2 uur niets meer te nemen (behalve water). Het maximale aantal momenten is afhankelijk van het tijdstip waarop uw kind gaat slapen. Ook is het belangrijk dat uw kind niet te zuur of zoet eet of drinkt. Tijdens de afspraak geven we u graag tips. Lees meer

 

Ja, de basisverzekering vergoedt de tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar, met uitzondering van kronen, bruggen, beugels en implantaten. Daarbij geldt geen eigen risico.

De preventie-assistent heeft extra kennis over het gezond krijgen en houden van de mond. De preventie-assistent zal u voorlichting geven over gezonde voeding, het aantal eet- en drinkmomenten en tandenpoetsen. Zo voorkomt u gaatjes en andere problemen in de mond.

Dit is een preventiemethode van het Ivoren Kruis, die helpt bij het opgroeien met een gezonde mond. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Gewoon Gaaf tot 40% minder gaatjes bij kinderen kan leiden. Hier leest u er meer over.

De preventie-assistent zal u alles uitleggen over de Expeditie en u ook materialen meegeven die jullie nodig hebben voor thuis. In het kort kunnen we u dit alvast vertellen:

Van gezonde tanden en kiezen hebben kinderen hun hele leven plezier. Maar een gezond gebit krijgt niemand vanzelf. Wij helpen u graag bij het gezond houden van het gebit van uw kind. Wij ondersteunen u hierbij met de inzet van Expeditie Tandarctica. Dit is een avonturenwereld die door Dental Clinics is ontwikkeld. Uw kind leert hiermee spelenderwijs wat goede mondzorg is. Als ouder kunt u samen met uw kind veel doen om gaatjes en andere problemen in de mond te voorkomen. We geven advies dat is afgestemd op het gebit en de leeftijd van uw kind. Ook adviseren wij het aantal momenten waarop u met uw kind naar de praktijk komt. Hierbij staat preventie centraal, want voorkomen is beter dan genezen. Zo kunnen we samen met u werken aan een gezonde mond en een goede mondhygiëne bij uw kind.

Dit wordt gemeten met de kleuren groen (laag risico), geel (hoog risico) of oranje (zeer hoog risico). In tandartstaal heet dit cariësrisicoscore of NOCTP-score. De tandarts kijkt hiervoor naar de mondhygiëne, hoe goed de mondverzorging lukt en naar (beginnende) gaatjes. Ook controleert de tandarts of uw kind aan het wisselen is en of er tanden of kiezen doorbreken.

De preventie-assistent kleurt de tanden van uw kind met een tijdelijke kleurstof. Dit is onschadelijk voor de gezondheid en wordt voordat jullie de afspraak verlaten weer weggehaald. De kleurstof laat verschillende tinten kleuren op de tanden zien zodat zichtbaar wordt waar recent tandplak zit, maar ook waar al ouder tandplak zit. In de mond ziet dit er ongeveer zo uit:

Plakkleurtest bij kinderen

 

 

*Ouder(s) en kind kan ook worden gelezen als verzorger(s) / begeleider(s) en cliënt/pleegkind.

Bron: Website Gewoon Gaaf