DETI-score als hulpmiddel tijdens het endodontische consult

Ten behoeve van de diagnostiek van wortelkanaalbehandelingen wordt een DETI-score (Dutch Endodontic Treatment Index) gedaan. Het doel van deze score is om, voorafgaand aan de endodontische behandeling, aan de hand van een aantal objectieve criteria een onderscheid te maken tussen een ongecompliceerde en een gecompliceerde wortelkanaalbehandeling. Op basis hiervan kun je als tandarts beslissen of je een patiënt voor een wortelkanaalbehandeling doorverwijst of dat je de behandeling zelf kunt uitvoeren.

In geval van een endo is het belangrijk om de DETI-score vast te stellen en aan de hand daarvan het behandelplan te maken en te bespreken. Eelco Miedema (Dental Clinics Lohmanlaan): “Dit is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je voor de start van een endo stapsgewijs nadenkt over mogelijke complicerende factoren tijdens deze endo. Op deze manier krijg je meer grip op de behandeling en het eindresultaat. De andere consequentie is dat ik een DETI-score B in mijn declaratie terug kan laten komen. Kortom, de extra besteedde tijd wordt vergoed.”

De DETI-score en classificatie (in geval van DETI-score B) worden ingevoerd in Exquise zodat het gelijk in het patiëntendossier is vastgelegd. Allard Harbers (Dental Clinics Lohmanlaan): “Ik vind het invoerscherm handig en simpel om te doorlopen. Het is een kwestie van een paar keer doen, dan weet je waar je moet zijn.”

De uitkomst heeft ook voor de planning gevolgen. Eelco: “De beoordeling van de benodigde behandeltijd als gevolg van lastige kanaalvormen, kanaalsplitsingen, mogelijke obliteraties of aanwezigheid van oude kanaalvullingen en dergelijke zorgt er voor dat ik mijn behandeltijd aanpas.”

Om het proces te vergemakkelijken, werken we met het ondersteunend document ‘DETI-score en classificatie Endodontie’. Hierin worden de DETI-score en de classificatie getoond, inclusief de locatie in Exquise. Zo ligt alles goed vast in het patiëntendossier voor de behandeling en de declaratie.