Fluoride

Fluoride maakt tanden sterker, maar mag om gezondheidsredenen alleen in lage concentraties worden gebruikt. Ook is het raadzaam om fluoridetandpasta niet in te slikken. Op ivorenkruis.nl vindt u nauwkeurig advies over fluoridegebruik bij kinderen. Dit advies is op basis van wetenschappelijke onderzoek opgesteld. Als de gebitsgezondheid bij jonge kinderen heel slecht is, kan een aanvullende fluoridebehandeling zinvol zijn na voedingsadviezen en uitgebreide mondhygiëne-instructie.

  • 0 en 1 jaar: Als de eerste tandjes doorkomen: minstens één keer per dag poetsen met een zacht borsteltje en fluoridetandpasta voor kleine kinderen. Masseer ook het tandvlees zacht. Gebruik 500-750 mpm fluoride (fluoride basisadvies van het Ivoren Kruis)
  • 2, 3 en 4 jaar: Tweemaal per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta. Gebruik 500-750 mpm fluoride (fluoride basisadvies van het Ivoren Kruis)
  • Vanaf 5 jaar: Tweemaal per dag poetsen met speciale ‘juniortandpasta’ of fluoridetandpasta voor volwassenen (let altijd goed op de aangegeven leeftijd). Voor kinderen tot zes jaar mag er niet meer dan 1.000 mpm fluoride in de tandpasta zitten om verkleuring van de tanden te verkomen. Vanaf zeven jaar raadt de Europese Vereniging voor Tandheelkunde een dosis van 1.500 mpm fluoride aan.

Dosering

Tandpasta voor jonge kinderen bevat minder fluoride omdat zij soms tandpasta inslikken. Als u voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer fluoridetandpasta dan de grootte van een erwt gebruikt, weet u zeker dat ze zo min mogelijk tandpasta doorslikken. Raadpleeg uw tandarts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt.