uit 20.246 reviews

Wist je dat ruim 2/3 van de kinderen vóór hun 18de verjaardag minstens 1 gaatje hebben? En dat terwijl kinderen tot 18 jaar gratis naar de tandarts kunnen! De basisverzekering vergoedt namelijk controles en de meeste overige tandheelkundige zorg tot het 18e jaar. 

Op onze kinderpagina kun je doorklikken naar allerlei tips en leuke weetjes over het kindergebit. We leggen je uit waarom het melkgebit zo belangrijk is en leggen je uit hoe je gaatjes en andere problemen in het gebit van kinderen kunt voorkomen. Ga je met ons mee op Expeditie Tandarctica?

Voorkom gaatjes bij jouw kind

Kindertandarts Dental Clinics - opgroeien zonder gaatjes

Blog artikelen over kinderen & mondverzorging

Veelgestelde vragen kinderen & mondverzorging

Hoe kan ik op een speelse manier mijn kind meer leren over het belang van tandenpoetsen?

Er zijn veel dingen die je kunt doen om je kind te leren over het belang van tandenpoetsen 

Door tandenpoetsen een leuke en normale activiteit te maken, zorg je dat je kinderen de gewoonte ontwikkelen om voor hun tanden te zorgen. Dit zijn enkele speelse manieren om het belang van tandenpoetsen over te brengen: 

  • Tandenpoetsliedjes: Maak van tandenpoetsen een vrolijke routine door samen tandenpoetsliedjes te zingen. Je kunt bestaande liedjes aanpassen door teksten over tandenpoetsen toe te voegen of door bestaande liedjes op YouTube op te zoeken.  
  • Tandenpoetsverhaaltjes: Bedenk verhaaltjes over de avonturen van de tandenborstel en tandpasta of één van deze kinderboeken. Laat je kind de hoofdrol spelen en leg de nadruk op het belang van het beschermen van de tanden tegen ‘slechte tandmonsters’. 
  • Beloningssysteem: Maak een beloningskaart waarop je kind elke keer dat het poetst een sticker kan plakken. Na een bepaald aantal stickers kan er een kleine beloning volgen, zoals extra speeltijd, een klein cadeautje of een speciale activiteit. 
  • Tandenpoetsspelletjes: Maak van tandenpoetsen een spel. Bijvoorbeeld, laat je kind zijn tanden poetsen terwijl hij een timer zet om te zien hoe lang hij het kan volhouden. Of gebruik tandenborstels met leuke karakters of kleuren om de poetservaring aantrekkelijker te maken. Bij sommige tandenborstels is er een bijpassende app met tandenpoetsspel beschikbaar.  
  • Tandenpoetspoppen of knuffels: Laat je kind zijn eigen tandenpoetspop of knuffel hebben. Laat hem of haar de pop of knuffel ook ‘tandenpoetsen’ terwijl jij hetzelfde doet. Dit maakt het een gezamenlijke activiteit en stimuleert positief gedrag.
  • Tandenpoetskalender: Maak een kleurrijke kalender waarop je kind elke dag een smiley of sticker kan plaatsen nadat het zijn tanden heeft gepoetst. Dit visuele hulpmiddel kan helpen bij het ontwikkelen van een goede gewoonte. 
  • Doe tandpasta-experimenten: Laat je kind experimenten doen met tandpasta, zoals het laten oplossen van suikerklontjes in een kom tandpasta. Leg uit dat tandpasta helpt bij het schoonmaken en beschermen van de tanden, net zoals het de suiker oplost. 
Waar kan ik tips vinden over tandenpoetsen bij kinderen?

Bekijk de poetstip top 5. Met behulp van deze tips maak je het tandenpoetsen bij kinderen leuker en makkelijker. Ook kun je doorklikken naar video’s met poetsinstructies voor kinderen in verschillende leeftijden. Hierin laten we zien hoe je als ouder het gebit van je kinderen het beste kunt poetsen en welke tandpasta goed is voor kinderen, laten we zien hoe je kind zelf kunt poetsen vanaf een bepaalde leeftijd en tonen we hoe de poetsmethode verschilt tussen een handtandenborstel en een elektrische tandenborstel. Heeft jouw kind een beugel? Bekijk dan de poetsvideo’s over poetsen met een beugel.  

Mondzorg en behandelingen voor kinderen

Vanaf de 1e tandjes naar de tandarts. Jouw kind is van harte welkom bij één van onze tandartspraktijken voor controle en gewenning. Tot 18 jaar vergoed via de basisverzekering.

Beugels: niet alleen voor een mooi & functioneel gebit, maar ook voor optimale mondgezondheid.

Wij verzorgen periodiek mondonderzoek (PMO) en stemmen dit af op jouw persoonlijke mondgezondheid en behoeften.

Vanaf de 1e tandjes naar de tandarts. Jouw kind is van harte welkom bij één van onze tandartspraktijken voor controle en gewenning. Tot 18 jaar vergoed via de basisverzekering.

Beugels: niet alleen voor een mooi & functioneel gebit, maar ook voor optimale mondgezondheid.

Wij verzorgen periodiek mondonderzoek (PMO) en stemmen dit af op jouw persoonlijke mondgezondheid en behoeften.