Ga naar de hoofdinhoud
Lipband-/ tongriembehandeling - Dental Clinics
uit 20.919 reviews

Te korte tongriem?

Iedereen wordt met een tongriem en lipbanden (frenula) geboren. Deze vormen meestal geen probleem. Bij sommigen is de tongriem te kort of te ver aan de tong vergroeit of zijn de lipbanden te strak. Hierdoor kunnen de tong en lippen minder goed bewegen. In zulke gevallen kan het verstandig zijn om de tongriem of lipband door te halen.

De nadelen van een te korte tongriem of te strakke lipband

Te korte tongriemen of te strakke lipbanden hebben effect op de functie van het gebit:

  • Te korte of ver doorgegroeide lipbanden kunnen de bovenste voortanden uit elkaar duwen, waardoor er een spleet tussen de voortanden kan ontstaan. Ook na een eventuele beugelbehandeling kunnen de tanden in veel gevallen weer uit elkaar groeien.
  • Bij een te strakke lipband bij kinderen is het gebit minder goed te reinigen. Etensresten kunnen hierdoor in de ontstane holtes gaan zitten, waardoor er sneller tandbederf kan ontstaan.
  • Korte tongriemen kunnen leiden tot spraakproblemen. Het kan ervoor zorgen dat een kind later gaat praten dan gebruikelijk en sommige geluiden en woorden minder goed kan uitspreken.
  • Volwassenen met korte tongriemen kunnen niet goed aan een ijsje likken of tongzoenen. Dit lijkt misschien onbelangrijk, maar is voor degenen die het betreft vaak erg vervelend.

Lipband-/ tongriembehandeling bij Dental Clinics

In onderstaande Dental Clinics tandartspraktijken voeren wij een lipband-/ tongriembehandeling uit:

Meer weten?

Heb je nog een vraag over de tongriem-/ lipbandbehandeling bij Dental Clinics? Ga dan naar de pagina met de antwoorden op de veelgestelde vragen over dit onderwerp!

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?