Lipband/tongriembehandeling

We worden allemaal geboren met een tongriem en lipbanden (frenula). Deze vormen meestal geen probleem. Bij sommigen is de tongriem te kort of te ver aan de tong vergroeit of zijn de lipbanden te strak. Hierdoor kunnen de tong en lippen minder goed bewegen. In zulke gevallen kan het verstandig zijn om de tongriem of lipband door te halen.

Lipband of tongriembehandeling in een tandartspraktijk?

Te korte tongriemen of te strakke lipbanden hebben ook effect op de functie van uw gebit.

  • Te korte of ver doorgegroeide lipbanden kunnen de bovenste voortanden uit elkaar duwen. Hierdoor kan er een spleet tussen de voortanden ontstaan. Ook na een eventuele beugelbehandeling kunnen de tanden in veel gevallen weer uit elkaar groeien.
  • Bij een te strakke lipband bij kinderen is het gebit minder goed schoon te houden. Etensresten kunnen hierdoor in de onstane holtes gaan zitten, waardoor er sneller tandbederf kan ontstaan.
  • Korte tongriemen kunnen leiden tot spraakproblemen. Het kan ervoor zorgen dat een kind later gaat praten dan gebruikelijk en sommige geluiden en woorden minder goed kan uitspreken.
  • Volwassenen met korte tongriemen kunnen niet goed aan een ijsje likken of tongzoenen. Dit lijkt misschien onbelangrijk, maar is voor degenen die het betreft vaak erg vervelend.

Waar kunt u terecht voor een lipband/tongriembehandeling?

U kunt bij de volgende tandartspraktijken terecht voor een lipband/tongriembehandeling. Wij voeren deze behandeling uit bij kinderen vanaf 8 jaar. Neem contact op met de tandartspraktijk voor meer informatie over de mogelijkheden:

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over een lipband of tongriembehandeling? Bekijk dan deze pagina met veelgestelde vragen.