Lipband/tongriembehandeling

We worden allemaal geboren met een tongriem en lipbanden (frenula). Deze vormen meestal geen probleem. Bij sommigen is echter de tongriem te kort of te ver aan de tong vergroeit of zijn de lipbanden te strak. Dit vermindert de bewegelijkheid van de tong en de lippen. In zulke gevallen kan het verstandig zijn om de tongriem of lipband door te halen.

Waar kunt u terecht voor een lipband/tongriembehandeling?

U kunt bij de volgende praktijken terecht voor een lipband/tongriembehandelingen. Wij voeren deze behandeling uit bij kinderen vanaf 8 jaar. Neem contact op met de praktijk voor meer informatie over de mogelijkheden:

Filter
Lipband of tongriem behandeling:

Waarom is een lipband/tongriembehandeling nodig?

 • Stand van de tanden: te korte en ver doorgegroeide lipbanden kunnen de bovenste voortanden uit elkaar duwen. Dit kan leiden tot een spleet tussen de voortanden. Wanneer een beugel wordt verwijderd, zullen de tanden in veel gevallen weer uit elkaar groeien.
 • Mondgezondheid: bij kinderen met een te strakke lipband is het gebit vaak minder goed schoon te houden. Voedsel kan in de hierdoor ontstane holtes gaan zitten of poetsen wordt moeilijker. Hierdoor is de kans op tandbederf groter.
 • Spraak: korte tongriemen kunnen leiden tot spraakproblemen. Het kan ervoor zorgen dat een kind later gaat praten dan gebruikelijk en sommige geluiden en woorden minder goed kan uitspreken.
 • Volwassenen: volwassenen met korte tongriemen kunnen niet goed aan een ijsje likken of tongzoenen. Dit lijkt misschien onbelangrijk, maar is voor degenen die het betreft vaak erg vervelend.

De lipband/tongriembehandeling stap voor stap

De lipband/tongriembehandeling bestaat uit de aanmelding, het consult/vooronderzoek, de behandeling zelf en de juiste nazorg voor een snel en voorspoedig herstel. Hieronder vindt u alle informatie over de verschillende stappen van de behandeling. Heeft u nog vragen na de onderstaande uitleg? Kijk dan bij de veelgestelde vragen onderaan op deze pagina of bel naar de praktijk. Wij staan u graag te woord.

Aanmelding

Na aanmelding ontvangt u van ons een e-mail met een informed consent en een medische vragenlijst. De medische vragenlijst ontvangen we graag ingevuld van u terug. U kunt deze eventueel ook meenemen naar het eerste consult. Hierna kan er een afspraak worden ingepland. We streven ernaar de afspraak binnen twee weken na aanmelding in te plannen.

Consult/vooronderzoek

Tijdens het consult wordt met u gekeken of er sprake is van een te strakke tongriem en/of lipband en wordt de verwijzing doorgesproken. Indien een lipband/tongriembehandeling van toepassing is, wordt vervolgens de inhoud ervan besproken.

Behandeling

Als eerst wordt er een verdoving aangebracht. Bij kinderen gebeurt dit met een verdovingszalfje. Bij oudere kinderen en jongvolwassenen gebeurt dit via lokale anesthesie met een prik. Na het inwerken van de verdoving wordt de tongriem en/of lipband weggehaald. Indien er sprake is van een combinatie, kan de behandelaar ervoor kiezen dit in meerdere zittingen te doen. Dit in verband met de beperkte hoeveelheid verdovingszalf die kan worden gebruikt.

Aan het eind wordt het verloop van de lipband/tongriembehandeling met u doorgenomen en worden de oefeningen en instructies met u besproken. Na de behandeling wordt eten en drinken afgeraden.

Nazorg

De nazorg is belangrijk om te voorkomen dat er complicaties ontstaan. Hiervoor is het belangrijk dat u de instructies uit het informed consent goed opvolgt en de oefeningen viermaal daags uitvoert. Verder is het belangrijk dat u contact opneemt voor verdere begeleiding door de lactatiekundige of arts die heeft verwezen voor verdere opvolging en begeleiding, inclusief het afleren van eventueel compenserend gedrag. Mocht het nodig zijn, dan zullen we een afspraak met u inplannen voor een nacontrole.

Nazorg tips

Kinderen en volwassenen

Door minimaal 4 keer per dag de lip op te tillen en de rek/spanning in de lip te voelen, weet u of de lipband niet is vastgegroeid. Ook voor de tong geldt minimaal 4 keer per dag onder de tong te voelen of er geen spanning of weerstand waarneembaar is waar eerst de tong zat en de tong iets omhoog te duwen.

Belangrijk is om het gebit goed schoon te houden. De tanden kunnen gewoon worden gepoetst. U kunt de wond voorzichtig spoelen met een theelepel zout in 0,2 l water. Dit mag zo vaak als u wilt en helpt bij het schoonhouden van de mond.

Oefeningen voor de tong

 • Uitsteken van de tong en daarbij omhoog en omlaag bewegen
 • Uitsteken van de tong en daarbij van links naar rechts bewegen
 • Aan een ijsje of ander voorwerp likken of zuigen, waarbij de tong wordt gestimuleerd actief te zijn
 • Tong van links naar rechts, 10 keer
 • Aanzuigen tegen gehemelte, 10 tellen vasthouden
 • Klakken, zo vaak als maar mogelijk
 • Tong uitsteken, 10 keer
 • Tongpunt van bovenlip naar onderlip, 10 keer

Complicaties na de lipband/tongriembehandeling

Elke ingreep gaat gepaard met klachten en kan complicaties geven. Hieronder worden de belangrijkste mogelijke complicaties bij een lipband/tongriembehandeling besproken.

 • Nabloeden: om de kans op de nabloedingen te verkleinen, is het belangrijk van tevoren te vermelden of er geen bloedings- en/of bindweefselziekten zijn en bloedverdunners worden gebruikt. Mocht de wond toch gaan nabloeden, breng dan een opgevouwen verbandgaasje aan waarop u 30 minuten stevig dichtbijt. Maak het gaasje eerst nat voordat u deze verwijdert, zodat de wond niet opnieuw opengaat. Haal het gaasje niet tussendoor weg om te kijken of het bloeden is gestopt. Neem contact op met de behandelaar of de spoedgevallendienst.
 • Pijn en zwelling: na de behandeling kan er tijdelijk een lichte zwelling ontstaan. Deze vermindert na een dag of 3 en verdwijnt dan langzaam. Ook kan er napijn zijn die gedurende 3 dagen afneemt en meestal na 2 weken is verdwenen. De napijn kan worden voorkomen door voor de ingreep een paracetamol te gebruiken. Het beste gebruikt u op de dag van de ingreep een paracetamol en bij napijn kan het gebruik van paracetamol worden voortgezet t/m 3 dagen na de behandeling. Let hierbij op de tijdsintervallen en de maximale dosering. Neemt de pijn na 3 dagen juist toe, neem dan contact op met uw behandelaar.
 • Infectie van de wond: meestal komt een infectie niet voor na een behandeling met een laser. Mocht er koorts ontstaan, dan heeft dit meestal een andere onderliggende oorzaak. In het geval van een infectie, gaat de wond na een aantal dagen zwellen in plaats van slinken, neemt de pijn verder toe in de dagen na de behandeling en kan er koorts ontstaan. Mocht u dit waarnemen of twijfelen, neem dan contact op met de behandelaar of de spoedgevallendienst.
 • Overig:
  • Soms is meer speekselvloed waar te nemen.
  • Tijdelijk ruiken of stinken uit de mond

Veelgestelde vragen

Niet elke te korte tongriem en/of te strakke lipband leidt tot een functioneel probleem. Wanneer het kind ouder wordt, kan er spontane verbetering optreden.

Niet alle gevallen van een te strakke tongriem en/of lipband leiden tot een probleem bij de voeding. Daarom voeren we deze behandeling alleen uit na verwijzing van een lactatiekundige IBCLC, huisarts of kinderarts.

De kosten van de behandeling worden voor kinderen tot 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Vanaf 18 jaar kunt u van tevoren bij uw zorgverzekeraar informeren op welke vergoedingen u aanspraak kunt maken.

Vaak is één behandeling voldoende. Wel is het mogelijk dat een kind een combinatie van een te korte tongriem en een te strakke lipband heeft. In dit geval kan meer dan één behandeling nodig zijn.