Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - Tandarts voor kinderen – Dental Clinics
uit 21.798 reviews

Vanaf welke leeftijd moet mijn kind naar de tandarts?

Vanaf de doorbraak van het eerste melktandje, rond de zes maanden, raden we je aan om met jouw kind naar de tandarts te komen. Je kind kan wennen aan het bezoek waardoor naar de tandarts gaan vanaf jongs af aan een gezonde gewoonte wordt. In het verleden lag de leeftijd wanneer je met je kind naar de tandarts moest komen hoger. Dit advies is veranderd doordat onderzoeken hebben aangetoond dat de kans op angst voor de tandarts en ernstige tandkeelkundige problemen veel kleiner is als je vanaf het eerste tandje de tandarts bezoekt.  

Waarom is het belangrijk om met jouw kind naar de tandarts te gaan?

Als je vanaf het eerste melktandje met jouw kind naar de tandarts komt, kunnen we vanaf dat moment de gezondheid van het gebit in de gaten houden. We adviseren je over mondverzorging zoals tandenpoetsen, kunnen eventuele problemen op tijd oplossen en doen er alles aan om jouw kind zonder gaatjes te laten opgroeien. Klik hier om onze mondverzorging tips per leeftijd te bekijken. 

Wat is het verschil tussen een kindertandarts en een gewone tandarts?

In de volksmond wordt met een kindertandarts vaak een tandarts bedoeld die veel ervaring heeft in het behandelen van kinderen. Officieel is een kindertandarts een tandarts die de postdoctorale opleiding voor kindertandheelkunde heeft gevolgd en de titel pedodontoloog draagt. De pedodontoloog behandelt meestal zeer angstige kinderen of kinderen met heel veel gaatjes. In Nederland zijn er ongeveer 40 pedodontologen.  

Hoewel alle tandartsen gewend zijn om kinderen te behandelen, begrijpen we dat je als ouder de voorkeur hebt om een tandarts te kiezen die affiniteit heeft met het behandelen van kinderen. Bij het inschrijven van jouw kind adviseren we graag welke tandarts binnen onze tandartspraktijk het beste past bij jouw kind.  

Vind een tandartspraktijk bij jou in de buurt

Is de tandarts gratis voor kinderen onder de 18?

Tandheelkundige zorg voor kinderen valt onder de basisverzekering. Ook geldt er geen eigen bijdrage. Hierdoor kunnen kinderen voor bijna alle tandheelkundige behandelingen gratis naar de tandarts. Uitzonderingen zijn een beugel, kronen en bruggen, implantaten, gedeeltelijke protheses en uitwendig bleken. Sommige verzekeraars hanteren een maximaal aantal preventieve behandelingen per jaar. Dit is ingeschat op wat een kind gemiddeld nodig heeft aan mondzorg. Heeft jouw kind meer (preventieve) mondzorg nodig dan standaard door de verzekering wordt vergoed? Dan kan de tandarts hiervoor een machtiging aanvragen, zodat het gebit van jouw kind alsnog de zorg kan krijgen die het nodig heeft.