Beugel

Een beugel

Bij een beugel staat de mondgezondheid voorop. Een mooi en recht gebit is functioneel; kauwen, bijten, tandenpoetsen, praten en lachen gaat beter. Ook maken rechte tanden en kiezen een goede mondhygiëne eenvoudiger, wat weer allerlei tandheelkundige klachten, zoals tandvleesontsteking en gaatjes, kan voorkomen.

Soorten beugels

Er zijn verschillende soorten beugels: vaste en uitneembare beugels, beugels die de stand van tanden en kiezen beïnvloeden en beugels die de groei van de kaak beïnvloeden. Ook zijn er beugels voor volwassenen, zoals de onzichtbare beugel en de anti-snurkbeugel. Welke soort beugel we gebruiken, hangt af van wat er precies moet gebeuren. Datzelfde geldt voor de duur van de beugelbehandeling. Regelmatig worden verschillende soorten beugels gelijktijdig of direct na elkaar gebruikt.

 • Vaste beugel
  Een vaste beugel wordt ook wel ‘plaatjesbeugel’ of ‘slotjesbeugel’ genoemd. Met op maat gemaakte slotjes (brackets) worden de tanden en kiezen met een draad op de goede plaats geduwd. Eventuele elastiekjes zorgen ervoor dat de boven- en ondertanden goed op elkaar passen.
 • Uitneembare beugel
  De uitneembare beugel heet ook wel losse beugel, omdat hij uit de mond gehaald kan worden. Ze zijn meestal gemaakt van kunsthars waarin metalen draden zijn bevestigd.
 • Buitenbeugel
  De buitenbeugel bestaat uit een stevige metalen boog die in de mond in buisjes wordt geschoven. Deze buisjes zitten vast op bandjes die op de kiezen worden vastgezet. De beugel wordt met een band om het achterhoofd of de nek bevestigd en meestal slechts bepaalde uren per dag gedragen.

U kunt bij een aantal van onze praktijken terecht voor een onzichtbare beugel en/of een anti-snurkbeugel. Neem contact op met een praktijk bij u in de buurt voor meer informatie over de mogelijkheden.

 • Onzichtbare beugel: Aligner
  Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om uw tanden en kiezen te corrigeren door middel van een vrijwel onzichtbare beugel. Ideaal voor iedereen die liever een beugel uit het zicht heeft. Wij werken met de producten van Invisalign en Air®aligner.
 • Anti-snurkbeugel: de MRA
  Snurken ontstaat door een vernauwing van de luchtweg in de keelholte. Wij bieden hier een doeltreffende oplossing voor: de Mandibulaire Repositie Applicatie (MRA). De MRA, ook wel anti-snurkbeugel, is een op maat gemaakte beugel die de tanden van uw bovenkaak en onderkaak omvat en uw onderkaak een beetje naar voren drukt. Door deze ‘s nachts over de tanden te plaatsen, ontstaat meer ruimte achter de tong. Daarmee krijgt u een ademhaling zonder trillen.

Waar kunt u terecht voor een beugel?

Op de volgende locaties is een orthodontist en/of tandarts voor orthodontie onderdeel van het team. Voor een beugel behandeling kunt u bij onderstaande praktijken terecht. Neem contact op met een praktijk bij u in de buurt voor meer informatie over de mogelijkheden.

Filter
Een beugel:

Beugels voor volwassenen

Steeds meer volwassenen kiezen voor een beugel en vaak gaat de voorkeur uit naar een onzichtbare beugel. Welke beugel het meest geschikt is voor u, is afhankelijk van het gewenste eindresultaat en de huidige stand van uw kaken en gebit. Een beugel kan ook de oplossing zijn tegen slaapapneu.

Retentiespalk

Na de beugelbehandeling staan de tanden en kiezen weer netjes op een rij. Om te voorkomen dat tanden terugschuiven, plaatsen we meestal een spalkje achter de voortanden in de boven- en onderkaak. Dit zorgt ervoor dat de tanden in de huidige positie gaan vastzitten en niet gaan schuiven. Het spalkje wordt met een speciale ‘witte lijm’ vastgezet.

Regelmatige controle

Als u een beugel draagt, is regelmatige controle door de orthodontist of tandarts voor orthodontie belangrijk. Die kijkt of de beugel nog goed is afgesteld. Als het nodig is, stelt hij of zij je beugel bij. Die controle is meestal eens per maand. In het begin duurt de controle soms wel een half uur. Later duurt het misschien nog maar vijf minuten. Tijdens een controle kunt u al uw vragen stellen, bijvoorbeeld over het poetsen of hoe lang u de beugel nog moet dragen.

Goede mondverzorging en een beugel

Goede mondverzorging is extra belangrijk voor wie een beugel draagt. Achtergebleven etensresten rond de slotjes vergroten de kans op tandplak en dus op gaatjes. Poets daarom het liefst 3 à 4 keer per dag met fluoridetandpasta. Dat is ook belangrijk om het tandvlees gezond te houden. Zorgvuldig poetsen draagt in grote mate bij aan een goed verloop van de behandeling. De orthodontist of tandarts voor orthodontie die de beugel aanmeet, geeft instructies over hoe het beste te poetsen. Wie een uitneembare beugel draagt, kan op de normale manier tandenpoetsen. Vergeet niet ook je beugel schoon te maken.
Met een vaste beugel is het lastiger om tanden te poetsen. U doet het als volgt:

 • Poets eerst het gedeelte van de tanden en kiezen boven de slotjes
 • Poets daarna de slotjes zelf en eindig met het deel van de tanden en kiezen onder de slotjes. Gebruik hiervoor een tandenborstel met een rechte steel, een korte borstelkop en medium of harde nylon haartjes
 • Met een ragertje kan de ruimte tussen de beugel en de tanden gepoetst worden.
 • Vergeet het tandvlees niet
 • Ook kan er voor het slapengaan een minuut gespoeld worden met een mondspoelmiddel

Het poetsen met een beugel zal wat meer tijd kosten. Vaak zijn 5 minuten per keer nodig om tanden en kiezen goed te poetsen.

Orthodontie bij Dental Clinics

Bij een deel van onze praktijken kunt u terecht voor een beugelbehandeling. Bij ons werken orthodontisten, maar ook tandartsen voor orthodontie. Dit zijn tandartsen die zich hebben toegelegd op orthodontie. Zij hebben een aanvullende opleiding of cursus gevolgd en hebben veel ervaring met orthodontie.


Veelgestelde vragen

Neem dan altijd telefonisch contact met de praktijk op. Vertel duidelijk wat er aan de hand is of wat er is beschadigd, ook als u binnenkort of nog dezelfde dag een afspraak hebt. Zo kunnen we rekening houden met de voor een reparatie benodigde extra tijd.

Is er ’s avonds, in het weekend of tijdens de vakantie een probleem met uw beugel of met de beugel van uw kind? Lees dan de tips op ortho EHBO.

De kosten van een orthodontische behandeling zullen variëren afhankelijk van het soort beugel en de duur van de behandeling. Dit zal per persoon verschillen. Gemiddeld kost een totale orthodontische behandeling tussen de €2.000 en €3.000.
Alle kosten zijn gebaseerd op de door de overheid vastgestelde tarieven. Meer informatie hierover kunt u vinden op de sie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), tariefschikking orthodontische zorg. Het bedrag uit de begroting hoeft niet in één keer te worden betaald, maar wordt gespreid over de behandeling in rekening gebracht.

Een beugel wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar u kunt wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Het is verstandig om eerst goed uit te zoeken op welke vergoedingen u aanspraak kunt maken. Vergoedingen voor orthodontie kunnen per zorgverzekeraar verschillen.
Het kan nodig zijn om uw pakket uit te breiden. U kunt uw pakket aan het eind van elk jaar wijzigen (dit is wettelijk vastgesteld en geldt voor iedere zorgverzekering). In dat geval is het wellicht verstandig om te wachten met de start van de behandeling tot uw pakketwijziging is doorgevoerd.
Let op bij overstap naar een nieuwe verzekeraar: sommige verzekeraars hebben een wachttijd voor vergoeding van orthodontische behandeling. U moet dan een half jaar of een jaar bij die zorgverzekeraar zijn aangesloten voordat uw rekening wordt vergoed.

De duur van een behandeling hangt af van een aantal zaken:

 • de ernst van het probleem
 • de groei van de patiënt
 • mogelijke afwijkende mondgewoontes
 • en hoe trouw en nauwkeurig de instructies van de orthodontist/tandarts worden opgevolgd.

Een behandeling kan uitlopen als bijvoorbeeld de groei anders verloopt dan verwacht, het wisselen van tanden of kiezen trager verloopt of als niet goed wordt meegewerkt door de patiënt. Na de orthodontische behandeling kan een aanvullende tandheelkundige behandeling wenselijk zijn om een optimaal resultaat te bereiken. Uw orthodontist en tandarts kunnen u hierover adviseren.

Een beugel is vrij kwetsbaar. Het is van groot belang om voorzichtig om te gaan met een beugel, om losse slotjes en kromme draden te voorkomen.
Door het afbijten en eten van harde, taaie en kleverige dingen kan de beugel beschadigen. Tussendoortjes als dropjes, toffees, lollies, karamel, winegum, zuurtjes, pinda’s en popcorn kunt u beter laten staan. Snijd harde etenswaren, zoals appels, wortels en stokbrood eerst in stukjes.

Tijdens een orthodontische behandeling is een goede mondhygiëne van groot belang. Zo voorkomt u verkleuring, gaatjes, tanderosie en tandvleesontsteking.

 • Wij raden snoepgoed en frisdrank, vruchtensappen, DubbelFris en Ice Tea af. Kies bij voorkeur voor water, melk en thee zonder suiker. En voor iets lekkers tussendoor kunt u voor een gezonde snack gaan, zoals fruit.

Tip: bewaar frisdrank voor speciale gelegenheden (bijvoorbeeld alleen in het weekend).

 • Let ook op het aantal eet- en drinkmomenten op een dag. Bij voorkeur niet meer dan 7 keer, want na ieder eet/drinkmoment duurt het even voordat tanden en kiezen weer goed beschermd zijn. Te vaak snacken is slecht voor het gebit!