Beugel

Wie aan een beugel denkt, denkt vaak dat deze alleen maar dient voor een mooi gebit. Toch staat bij een beugel de mondgezondheid voorop. Een mooi en recht gebit is functioneel; kauwen, bijten, tandenpoetsen, praten en lachen gaat beter. Ook maken rechte tanden en kiezen een goede mondhygiëne eenvoudiger, wat weer allerlei tandheelkundige klachten, zoals tandvleesontsteking en gaatjes, kan voorkomen.

Orthodontie bij Dental Clinics

Bij een deel van onze praktijken kunt u terecht voor een beugelbehandeling. Bij ons werken orthodontisten, maar ook tandartsen voor orthodontie. Dit zijn tandartsen die zich hebben toegelegd op orthodontie. Zij hebben een aanvullende opleiding of cursus gevolgd en hebben veel ervaring met orthodontie.

Waar kunt u terecht voor een beugel?

Een aantal van onze praktijken bieden orthodontie. Neem contact op met een praktijk bij u in de buurt voor meer informatie over de mogelijkheden.

Een beugel

Soorten beugels

Er zijn verschillende soorten beugels: vaste en uitneembare beugels, beugels die de stand van tanden en kiezen beïnvloeden en beugels die de groei van de kaak beïnvloeden. Ook zijn er beugels voor volwassenen, zoals de onzichtbare beugel en de anti-snurk beugel. Welke soort beugel we gebruiken, hangt af van wat er precies moet gebeuren. Datzelfde geldt voor de duur van de beugelbehandeling. Regelmatig worden verschillende soorten beugels gelijktijdig of direct na elkaar gebruikt.

 • Vaste beugel
  Een vaste beugel wordt ook wel ‘plaatjesbeugel’ of ‘slotjesbeugel’ genoemd. Met op maat gemaakte slotjes (brackets) worden de tanden en kiezen met een draad op de goede plaats geduwd. Eventuele elastiekjes zorgen ervoor dat de boven- en ondertanden goed op elkaar passen.
 • Uitneembare beugel
  De uitneembare beugel heet ook wel de losse beugel. Dit omdat de drager de beugel zelf uit de mond kunt nemen. Ze zijn meestal gemaakt van kunsthars waarin metalen draden zijn bevestigd.
 • Buitenbeugel
  De buitenbeugel bestaat uit een stevige metalen boog die in de mond in buisjes wordt geschoven. Deze buisjes zitten vast op bandjes die op de kiezen worden vastgezet. De beugel wordt met een band om je achterhoofd of nek bevestigd en meestal slechts bepaalde uren per dag gedragen.

U kunt bij een aantal van onze praktijken terecht voor een onzichtbare beugel en/of een anti-snurkbeugel. Neem contact op met een praktijk bij u in de buurt voor meer informatie over de mogelijkheden.

 • Onzichtbare beugel: Air®aligner
  De Air®aligner is een bijna onzichtbare beugel, waarmee de stand van uw tanden en kiezen wordt gecorrigeerd, zonder dat iemand ziet dat u een beugel draagt. De Air®aligner is uitneembaar en wordt over uw tanden en kiezen geplaatst. U heeft dus geen last van slotjes en draden die uw mond kunnen irriteren. De beugel kan bij een volwassen gebit kleine correcties uitvoeren om zo de tanden weer mooi recht te zetten. De Air®aligner wordt op maat gemaakt, waardoor u hem bijna niet voelt zitten.
 • Onzichtbare beugel: Invisalign
  Invisalign-behandeling is een vrijwel onzichtbare manier om tanden recht te zetten. Dankzij digitale 3D-beeldvormingstechnologie toont Invisalign de volledige behandelingsplan, van de oorspronkelijke positie van je tanden naar de gewenste eindpositie. Daarna wordt een reeks doorzichtige aligners op maat gemaakt om de tanden langzaam te verschuiven.
 • Anti-snurkbeugel: de MRA
  Snurken ontstaat door een vernauwing van de luchtweg in de keelholte. Wij bieden hier een doeltreffende oplossing voor: de Mandibulaire Repositie Applicatie (MRA). De MRA is een op maat gemaakte beugel die de tanden van uw bovenkaak en onderkaak omvat en uw onderkaak een beetje naar voren drukt

Beugels voor volwassenen

Een beugel wordt niet meer beperkt door leeftijd, ook steeds meer volwassenen kiezen ervoor en vaak gaat de voorkeur uit naar een onzichtbare beugel. Welke beugel voor u het meest geschikt is, is afhankelijk van het gewenste eindresultaat en de huidige stand van uw kaken en gebit. Een beugel kan ook de oplossing zijn tegen uw slaapapneu.

Retentiespalk

Na de beugelbehandeling staan de tanden en kiezen weer netjes op een rij. Om te voorkomen dat tanden terugschuiven, wordt er meestal een spalkje achter de voortanden in de boven- en onderkaak geplaatst. Dit spalkje zorgt ervoor dat de tanden in de huidige positie gaan vastzitten en niet gaan schuiven. Het spalkje wordt met een speciale “witte lijm” vastgezet.

Regelmatige controle

Als u een beugel draagt, is regelmatige controle door de orthodontist of tandarts voor orthodontie belangrijk. Die kijkt of de beugel nog goed is afgesteld. Als het nodig is, stelt hij of zij je beugel bij. Die controle is meestal eens per maand. In het begin duurt de controle soms wel een half uur. Later duurt het misschien maar vijf minuten. Tijdens een controle kunt u al uw vragen stellen, bijvoorbeeld over het poetsen of hoe lang u de beugel nog moet dragen.

Goede mondverzorging en een beugel

Goede mondverzorging is extra belangrijk als je een beugel draagt. Achtergebleven etensresten rond de slotjes vergroten de kans op tandplak en dus op gaatjes. Poets daarom het liefst 3 à 4 keer per dag zorgvuldig met fluoridetandpasta. Dit is ook belangrijk om je tandvlees gezond te houden, wat in belangrijke mate bijdraagt aan een goed verloop van de behandeling. De orthodontist of tandarts voor orthodontie die je beugel aanmeet, geeft je instructies over hoe je het beste kunt poetsen. Als je een uitneembare beugel draagt, kun je je tanden poetsen zoals je dat altijd deed. Vergeet niet ook je beugel schoon te maken.

Met een vaste beugel is het lastiger om je tanden te poetsen. Poets eerst het gedeelte van je tanden en kiezen boven de slotjes. Poets daarna de slotjes zelf en eindig met het deel van je tanden en kiezen onder de slotjes. Gebruik hiervoor een tandenborstel met een rechte steel, een korte borstelkop en medium of harde nylon haartjes. Met een ragertje kun je de ruimte tussen de beugel en de tanden poetsen. Vergeet je tandvlees niet! Ook kun je voor het slapengaan een minuut spoelen met een mondspoelmiddel. Het poetsen met een beugel zal je wat meer tijd kosten. Vaak heb je wel 5 minuten per keer nodig om je tanden goed schoon te poetsen.


Veelgestelde vragen

Neem dan altijd telefonisch contact met de praktijk op. Vertel duidelijk wat er aan de hand is of wat er is beschadigd, ook als je binnenkort of nog dezelfde dag een afspraak hebt. Zo kunnen we rekening houden met de voor een reparatie benodigde extra tijd.

Is er ’s avonds, in het weekend of tijdens de vakantie een probleem met uw beugel of met de beugel van uw kind? Lees dan de tips op ortho EHBO.

De kosten van een orthodontische behandeling zullen variëren afhankelijk van het soort beugel en de duur van de behandeling. Dit zal per persoon verschillen. Een globale indicatie voor een totale orthodontische behandeling is tussen €2.000 en €3.000.
Alle kosten zijn gebaseerd op de door de overheid vastgestelde tarieven. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), tarieven orthodontische zorg (www.nza.nl). Het bedrag uit de begroting hoeft niet in één keer te worden betaald, maar wordt gespreid over de behandeling in rekening gebracht.

Een beugel wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar u kunt wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Het is verstandig om eerst goed uit te zoeken op welke vergoedingen u aanspraak kunt maken. Vergoedingen voor orthodontie kunnen per zorgverzekeraar verschillen.
Het kan nodig zijn om uw pakket uit te breiden. U kunt uw pakket aan het eind van elk jaar wijzigen (dit is wettelijk vastgesteld en geldt voor iedere zorgverzekering). In dat geval is het wellicht verstandig om te wachten met de start van de behandeling tot uw pakketwijziging is doorgevoerd.
Let op bij overstap naar een nieuwe verzekeraar: sommige verzekeraars hebben een wachttijd voor vergoeding van orthodontische behandeling. U moet dan een half jaar of een jaar bij die zorgverzekeraar zijn aangesloten voordat uw rekening wordt vergoed.

De duur van een behandeling hangt af van de ernst van het probleem, de groei van de patiënt, mogelijke afwijkende mondgewoontes en hoe trouw en nauwkeurig de instructies van de orthodontist/tandarts worden opgevolgd. Een behandeling kan uitlopen als bijvoorbeeld de groei anders verloopt dan verwacht, de wisseling trager verloopt of als de medewerking te wensen overlaat. Na de orthodontische behandeling kan een aanvullende tandheelkundige behandeling wenselijk zijn om een optimaal resultaat te bereiken. Uw orthodontist en tandarts kunnen u hierover adviseren.

Een beugel is vrij kwetsbaar. Het is van groot belang om voorzichtig om te gaan met een beugel, om losse slotjes en kromme draden te voorkomen.
Door het afbijten en eten van harde, taaie en kleverige dingen kan de beugel beschadigen. Tussendoortjes als dropjes, toffees, lollies, karamel, winegum, zuurtjes, pinda’s en popcorn kunt u beter laten staan. Snijd harde etenswaren, zoals appels, wortels en stokbrood eerst in stukjes.
Let op met zoet eten en frisdrank

Tijdens een orthodontische behandeling is een goede mondhygiëne van groot belang. Zo voorkomt u verkleuring, gaatjes, tanderosie en tandvleesontsteking.

 • Wij raden snoepgoed en frisdrank, vruchtensappen, DubbelFris en Ice Tea af. Kies bij voorkeur voor water, melk en thee zonder suiker. En voor iets lekkers tussendoor kunt u voor een gezonde snack gaan, zoals fruit.

Tip: bewaar frisdrank voor speciale gelegenheden (bijvoorbeeld alleen in het weekend).

 • Let ook op het aantal eet- en drinkmomenten op een dag. Bij voorkeur niet meer dan 7 keer, want na ieder eet/drinkmoment duurt het even voordat tanden en kiezen weer goed beschermd zijn. Te vaak snacken is slecht voor het gebit!