Beugel

Bij een beugel staat de mondgezondheid voorop. Een mooi en recht gebit heeft een functie. Kauwen, bijten, tandenpoetsen, praten en lachen gaat namelijk beter wanneer tanden en kiezen goed op elkaar aansluiten. Daarnaast maken rechte tanden en kiezen een goede mondhygiëne makkelijker. Dit kan weer tandheelkundige klachten, zoals tandvleesontsteking en gaatjes, voorkomen.

Soorten beugels

Er zijn verschillende soorten beugels: vaste en uitneembare beugels, beugels die de stand van tanden en kiezen veranderen en beugels die de groei van de kaak veranderen. Ook zijn er beugels voor volwassenen, zoals de onzichtbare beugel en de anti-snurkbeugel. Welke soort beugel we gebruiken, hangt af van wat er precies moet gebeuren. Datzelfde geldt voor de duur van de beugelbehandeling. Regelmatig worden verschillende soorten beugels gelijktijdig of direct na elkaar gebruikt.

Een beugel

Vaste beugel

Een vaste beugel wordt ook wel een ‘plaatjesbeugel’ of ‘slotjesbeugel‘ genoemd. Met op maat gemaakte slotjes (ook wel brackets genoemd) worden tanden en kiezen met een draad op de goede plaats geduwd. Eventuele elastiekjes zorgen ervoor dat de boven- en ondertanden goed op elkaar passen.

Uitneembare beugel

De uitneembare beugel heet ook wel ‘de losse beugel’, omdat dit type beugel uit de mond gehaald kan worden. Ze zijn meestal gemaakt van kunsthars waar metalen draden in zijn bevestigd. Een voorbeeld van een uitneembare beugel is een blokbeugel.

Buitenboordbeugel

De buitenboordbeugel bestaat uit een stevige metalen boog die in de mond in buisjes wordt geschoven. Deze buisjes zitten vast op bandjes die op de kiezen worden vastgezet. De beugel wordt met een band om het achterhoofd of de nek bevestigd en meestal slechts bepaalde uren per dag gedragen.

Onzichtbare beugel

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om uw tanden en kiezen aan te passen door middel van een vrijwel onzichtbare beugel. Dit type beugel is ideaal voor iedereen die liever een beugel uit het zicht heeft. Wij werken met de producten van Invisalign en Air®aligner. Wij helpen graag om te bepalen of een onzichtbare beugel een geschikte beugel voor jou is!

Anti-snurkbeugel

Snurken ontstaat door een vernauwing van de luchtweg in de keelholte. Wij bieden hier een oplossing voor: de Mandibulaire Repositie Applicatie (MRA). De MRA, ook wel anti-snurkbeugel, is een op maat gemaakte beugel die de tanden van uw boven- en onderkaak omvat en uw onderkaak een beetje naar voren drukt. Door deze ‘s nachts over de tanden te plaatsen, ontstaat meer ruimte achter de tong. Daarmee krijgt u een ademhaling zonder trillen. Bekijk deze pagina om te zien bij welke tandartspraktijk u terecht kunt voor een anti-snurkbeugel (MRA).

Waar kunt u terecht voor een beugel?

Op de volgende locaties is een orthodontist en/of tandarts voor orthodontie onderdeel van het team. Voor een beugelbehandeling kunt u bij onderstaande tandartspraktijken terecht. Neem contact op met een tandartspraktijk bij u in de buurt voor meer informatie over de mogelijkheden.

Filter
Een beugel:

Beugels voor volwassenen

Steeds meer volwassenen kiezen voor een beugel. Vaak gaat bij deze groep de voorkeur uit naar een onzichtbare beugel. Welke beugel het meest geschikt is voor u, hangt af van het gewenste eindresultaat en de huidige stand van uw kaken en tanden en kiezen.

Retentiespalk

Na de beugelbehandeling staan de tanden en kiezen weer netjes op een rij. Om te voorkomen dat tanden terugschuiven, plaatsen we meestal een spalkje achter de voortanden in de boven- en onderkaak. Dit zorgt ervoor dat de tanden in de huidige positie gaan vastzitten en niet meer schuiven. Het spalkje wordt met een speciale ‘witte lijm’ vastgezet.

Regelmatige controle

Als u een beugel draagt, is regelmatige controle door de orthodontist of tandarts voor orthodontie belangrijk. Die kijkt of de beugel nog goed is afgesteld. Als het nodig is, stelt hij of zij je beugel bij. Die controle is meestal een keer per maand. In het begin duurt de controle soms wel een half uur. Later duurt het misschien nog maar vijf minuten. Tijdens een controle kunt u al uw vragen stellen, bijvoorbeeld over het poetsen of hoe lang u de beugel nog moet dragen.

Goede mondverzorging en een beugel

Goede mondverzorging is extra belangrijk voor wie een beugel draagt. Achtergebleven etensresten rond de slotjes vergroten de kans op tandplak en dus op gaatjes. Poets daarom het liefst 3 à 4 keer per dag met fluoridetandpasta. Dat is ook belangrijk om het tandvlees gezond te houden. Goed poetsen draagt in grote mate bij aan een goed verloop van de behandeling. Met een vaste beugel is het lastiger om tanden en kiezen te poetsen. U doet dit als volgt:

  • Gebruik een tandenborstel met een rechte steel, een korte borstelkop en medium of harde nylon haartjes.
  • Poets eerst het gedeelte van de tanden en kiezen boven de slotjes.
  • Poets daarna de slotjes zelf en eindig met het deel van de tanden en kiezen onder de slotjes.
  • Met een ragertje kan de ruimte tussen de beugel en de tanden gepoetst worden.
  • Poets daarna het tandvlees.
  • Spoel voor het slapengaan eventueel een minuut met een mondspoelmiddel.

Het poetsen met een beugel zal wat meer tijd kosten. Vaak zijn 5 minuten per keer nodig om tanden en kiezen goed te poetsen.

Wie een uitneembare beugel draagt, kan op de normale manier tandenpoetsen. Vergeet niet ook de beugel schoon te maken.

Orthodontie bij Dental Clinics

Bij een deel van onze tandartspraktijken kunt u terecht voor een beugelbehandeling. Bij ons werken orthodontisten, maar ook tandartsen voor orthodontie. Dit zijn tandartsen die zich hebben toegelegd op orthodontie. Zij hebben een aanvullende opleiding of cursus gevolgd en hebben veel ervaring met orthodontie. Dental Clinics en TopOrtho vallen, samen met zes andere mondzorgdiensten, onder de vlag van TopMondzorg. We delen onze kennis en kunde op het gebied van mondzorg, zodat we patiënten en cliënten de best mogelijke zorg kunnen bieden.

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen over het plaatsen van een beugel of wilt u meer weten over een bepaalde beugel? Bekijk dan deze pagina met veelgestelde vragen over dit onderwerp.