Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - home-background
uit 20.919 reviews

Als ouder kunt u samen met uw kind veel doen om gaatjes en andere problemen in de mond te voorkomen. Om u hierbij te ondersteunen, maken wij gebruik van Gewoon Gaaf. Dit is een preventiemethode van het Ivoren Kruis, die helpt bij het opgroeien met een gezonde mond. Wetenschappelijk onderzoek* toont aan dat Gewoon Gaaf tot 40% minder gaatjes bij kinderen kan leiden.

Expeditie Tandarctica - Dental Clinics

Jong geleerd is oud gedaan

Gewoon Gaaf start vanaf de doorbraak van het eerste tandje en loopt door tot uw kind 18 jaar is. We stellen een persoonlijk behandelplan op dat is afgestemd op het gebit en de leeftijd van uw kind. Ook adviseren wij op basis daarvan wanneer u met uw kind naar de tandartspraktijk komt. Dat kan vaker zijn dan de halfjaarlijkse controle. Bij deze methode wordt de nadruk gelegd op goede verzorging door ouder en kind.

Expeditie Tandarctica - Gewoon Gaaf Dental Clinics

Samen werken aan een gezonde mond

Het grootste deel van Gewoon Gaaf vindt thuis plaats en wordt door uzelf gedaan. Thuis wordt immers dagelijks het gebit van uw kind verzorgd. Daarnaast krijgt u begeleiding en advies van een mondzorgcoach uit ons team. Hierbij staat preventie centraal, want voorkomen is beter dan genezen. Zo kunnen we samen met u werken aan een gezonde mond en een goede mondhygiëne bij uw kind. Met als uiteindelijk doel minder tandheelkundige ingrepen bij uw kind en minder bezoeken aan de tandartspraktijk.

Gewoon Gaaf bij Dental Clinics

Deze kaart toont alle Dental Clinics tandartspraktijken waar u terecht kunt voor Gewoon Gaaf. Vind een tandartspraktijk bij u in de buurt en vraag naar de mogelijkheden.


Veelgestelde vragen

U kunt uw behandelaar vragen naar Gewoon Gaaf. Hij/zij kan u dan meer informatie geven. Deelname aan Gewoon Gaaf is voor alle kinderen, dus ook voor kinderen met een gezond gebit.

Hoe vaak uw kind naar de tandartspraktijk komt is afhankelijk van een aantal factoren. We stellen een persoonlijk behandelplan op dat is afgestemd op het gebit van uw kind, het risico op gaatjes en de leeftijd van uw kind. Op basis van deze factoren wordt bepaald wanneer uw kind moet terugkomen naar de tandartspraktijk. Afspraken volgens de Gewoon Gaaf-methode zijn uitgebreider dan bij de halfjaarlijkse controleafspraken. Dit omdat de behandelaar, naast de gebitscontrole, extra aandacht heeft voor het plakvrij poetsen van tanden en kiezen. Houdt u er daarom rekening mee dat nieuwe controleafspraken voortaan wat langer duren dan u gewend bent. Het uiteindelijke doel is dat uw kind minder vaak naar de tandartspraktijk hoeft te komen en dat minder ingrepen nodig zullen zijn.

Bij deze methode wordt de nadruk gelegd op het plakvrij en gezond houden van de tanden en kiezen door ouder en kind. Het grootste deel van Gewoon Gaaf vindt thuis plaats en wordt door uzelf gedaan. Thuis wordt immers dagelijks het gebit van uw kind verzorgd. Kinderen tot 10 jaar kunnen hun tanden en kiezen zelf meestal niet goed poetsen. Daarom wordt aangeraden om het kindergebit 1 keer per dag na te poetsen totdat uw kind 10-12 jaar is.
Dit geldt ook bij elektrisch poetsen. U krijgt tijdens de afspraken op de tandartspraktijk adviezen hoe u dat het beste kunt doen en geven we advies over voeding. Zo kunnen we samen met u werken aan een gezonde mond en een goede mondhygiëne bij uw kind.

Goed om te weten is dat de basisverzekering deze behandelingen bij kinderen tot 18 jaar volledig vergoedt (met uitzondering van o.a. orthodontie). Zo hoeven kosten niet in de weg te staan om bij uw kind een gezonde basis te leggen voor het melkgebit én het blijvende gebit.
De methode vraagt wel extra tijd en aandacht voor de mondverzorging van uw kind. Daarnaast kan het voor het gebit van uw kind nodig zijn om wat vaker terug te komen in de praktijk. Uiteindelijk is het doel van Gewoon Gaaf dat er minder tandheelkundige ingrepen bij uw kind nodig zijn en dat uw kind minder vaak naar de tandartspraktijk hoeft te komen.

Gewoon Gaaf start vanaf de doorbraak van het eerste tandje en loopt door tot uw kind 18 jaar is. Ook daarna blijft er aandacht voor preventie en de mondgezondheid van het gebit, maar dit valt dan niet meer onder Gewoon Gaaf.

NOCTP-methode is de officiële naam van de preventiemethode en staat voor Non Operative Caries Treatment and Prevention. Het Ivoren Kruis heeft daar een andere naam aan gegeven: Gewoon Gaaf. Oorspronkelijk komt de methode uit Nexø, een stad in Denemarken. Om die reden is de methode ook bekend onder de naam Nexø-model. Het zijn dus drie verschillende namen voor dezelfde methode.

Op de website van het Ivoren Kruis leest u alles over de wetenschappelijke achtergrond van de Gewoon Gaaf methode. Hier vindt u ook een link naar het proefschrift (dr. Erik Vermaire 2013).