Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - Tandenpoetsen bij kinderen – Dental Clinics
uit 21.903 reviews

Kinderen zijn gevoeliger voor gaatjes en tanderosie dan volwassenen. Daarom is het belangrijk om vanaf het eerste melktandje het gebit te beschermen door van tandenpoetsen een routine te maken. Hoe vaak en hoe lang je moet tandenpoetsen hangt af van de leeftijd van jouw kind.

Vanaf de doorbraak van het eerste melktandje begin je met één keer per dag tandenpoetsen. Dit doe je met een zachte peutertandenborstel en peutertandpasta met fluoride.

Vanaf de leeftijd van twee jaar ga je twee keer per dag 2 minuten poetsen. Zodra je kind ouder is, kan het kind zelf gaan oefenen met tandenpoetsen. Omdat de fijne motoriek van kinderen pas rond het 10-12e jaar goed genoeg ontwikkeld is om alle plekken in de mond goed te bereiken, is het belangrijk dat je als ouder tot deze tijd ook zelf het gebit van je kind een keer per dag blijft (na)poetsen. Daarnaast is het goed om met een elektrische borstel te poetsen. Vanaf 3 jaar kun je hiermee beginnen.  

Dental Clinics - Kinderen – Dental Clinics

Poets de tanden van jouw kind in een vaste volgorde 

Om zeker te weten dat je geen plekken overslaat tijdens het tandenpoetsen bij jouw kind adviseren wij het stappenplan van de 3 B’s: binnenkant, buitenkant en bovenkant; 

  1. Zet de tandenborstel aan de binnenkant op de kiezen en ga zachtjes heen en weer. Begin achterin en ga dan al de kiezen en tanden langs naar voren. Doe dit voor de onder- en bovenkant. 
  2. Poets nu op dezelfde manier de tanden aan de buitenkant, ook weer voor de onder- en bovenkant. 
  3. Nu is de bovenkant aan de beurt. Poets de kauwvlakken van de tanden en kiezen. 

Video’s over tandenpoetsen bij kinderen

Expeditie Tandarctica - Gewoon Gaaf Dental Clinics

Tandenpoetsen met fluoride tandpasta

Voor een gezond gebit raden we aan te poetsen met fluoridetandpasta, die tanden sterker maakt. De aanbevolen hoeveelheid fluoride verschilt per leeftijd en mag alleen in lage concentraties worden gebruikt. Slik fluoridetandpasta niet in.

Peutertandpasta bevat minder fluoride omdat jonge kinderen soms tandpasta inslikken. Gebruik voor kinderen tot zes jaar niet meer tandpasta dan ter grootte van een erwt om inslikken te minimaliseren. Overleg met de tandarts als je kind fluoride op een andere manier binnenkrijgt.

Expeditie Tandarctica - tandenpoetsen alle leeftijden

Poetsadvies voor alle leeftijden

  • 0-24 maanden:De eerste tandjes komen door, je kunt starten met poetsen.  
  • 2-4 jaar:Nu komen er steeds meer tanden en kiezen door en wordt de mondverzorging steeds belangrijker.  
  • 4-6 jaar: De eerste blijvende kiezen komen door. Deze kunnen diepe groefjes hebben: als deze niet goed worden schoongehouden, zijn ze gevoelig voor tandplak.  
  • Vanaf 6 jaar:Als het goed is, is er nu een goede poetsroutine ontwikkeld. Aangeraden wordt om tot 10-12 jaar eenmaal per dag na te poetsen.  

Veelgestelde vragen over het tandenpoetsen bij kinderen

Slecht tandenpoetsen kan tot gevolg hebben dat er veel tandplak in de mond van je kind achterblijft. Door deze tandplak kunnen er gaatjes ontstaan. Gaatjes kunnen voor pijn zorgen in de mond van je kind en tot verlies van de melktand leiden. Als de volwassen tanden al klaarliggen in de mond, dan kunnen deze ook gaatjes krijgen.

Als je kind niet wilt tandenpoetsen dan kan een bezoek aan de preventieassistent of mondhygiënist helpen. De preventieassistent en mondhygiënist geven je tips vanuit welke positie je je kind het beste kunt poetsen om goed bij de tanden te kunnen. Bij kleine kinderen kan het helpen om in kleermakerszit op de grond of op bed te zitten en dan jouw kind liggend te poetsen. Ook kunnen zij met jullie meedenken om de drempels te verlagen die het tandenpoetsen nu moeilijker maken. Bijvoorbeeld door het poetsen leuker te maken of mee te denken over de juiste tandenborstel of tandpasta die jouw kind fijn vindt. Bekijk ook eens onze poetstip top 5. 

Je vraagt je misschien af of je de tanden van jouw kind voor of na het ontbijt moet poetsen. We raden aan om de tanden van jouw kind na het ontbijt en voor het slapen gaan in de avond te poetsen. Belangrijk is wel dat je een half uur wacht na het eten. Is jouw kind jonger dan 2 jaar? Poets dan in de avond voor het slapen gaan.

Het advies is om de tanden van jouw kind twee minuten te poetsen. Als je met onze poetsvideo’s meepoetst, dan zie je precies hoe lang je elke tand moet poetsen en welk stappenplan je kunt volgen.

Hoe vaak jouw kind zijn of haar tanden moet poetsen ligt aan de leeftijd van jouw kind. Vanaf het eerste tandje tot twee jaar moeten de tanden een keer per dag worden gepoetst. Vanaf 2 jaar is dit twee keer per dag.