Tandenpoetsen

Kinderen zijn gevoeliger voor gaatjes en tanderosie dan volwassenen. Daarom is een goede mondhygiëne op jonge leeftijd al zeer belangrijk.

  • Poets het gebit vanaf de doorbraak van het eerste tandje één keer per dag met een zachte peutertandenborstel en peutertandpasta. Poets vanaf de leeftijd van twee jaar twee keer per dag 2 minuten;
  • Gebruik het liefst een elektrische tandenborstel en fluoride houdende tandpasta;
  • Poets als ouder het kindergebit eenmaal per dag na tot het 10e jaar
  • Hou bij het tandenpoetsen een vaste volgorde aan: binnenkant, buitenkant, bovenop. Zo weet u zeker dat er niets wordt overgeslagen;
    1. Binnenkant – Zet de tandenborstel aan de binnenkant op je kiezen en ga zachtjes heen en weer. Begin achterin en ga dan al je kiezen en tanden langs naar voren. Doe dit voor de onder- en bovenkant.
    2. Buitenkant – Poets nu op dezelfde manier je tanden aan de buitenkant, ook weer voor de onder- en bovenkant.
    3. Bovenkant – Nu is de bovenkant aan de beurt. Poets de kauwvlakken van je tanden en kiezen.

 

Fluoride tandpasta

Fluoride maakt tanden sterker, maar mag om gezondheidsredenen alleen in lage concentraties worden gebruikt. Ook is het raadzaam om fluoridetandpasta niet in te slikken. Tandpasta voor jonge kinderen bevat minder fluoride omdat zij soms tandpasta inslikken. Als u voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer fluoridetandpasta dan de grootte van een erwt gebruikt, weet u zeker dat ze zo min mogelijk tandpasta doorslikken. Raadpleeg uw tandarts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt.

Poetsadvies voor alle leeftijden.

Poetsadvies 0-24 maanden
De eerste tandjes komen door, u kunt starten met poetsen. Lees meer.

Poetsadvies: 2-4 jaar
Nu komen er steeds meer tanden en kiezen door en wordt de mondverzorging steeds belangrijker. Lees meer.

Poetsadvies 4-6 jaar
De eerste blijvende kiezen komen door. Deze kunnen diepe groefjes hebben: als deze niet goed worden schoongehouden, zijn ze gevoelig voor tandplak. Lees meer.

Poetsadvies vanaf 6 jaar
Als het goed is, is er nu een goede poetsroutine ontwikkeld. Aangeraden wordt om het gebit van uw kind eenmaal per dag na te poetsen tot het tien jaar is. Lees meer.