Ga naar de hoofdinhoud
Snurken - anti-snurkbeugel bij Dental Clinics
uit 24.657 reviews

Wat is snurken en kan het kwaad?

Wanneer je snurkt, maak je zagende of brommende geluiden terwijl je slaapt. Snurken ontstaat wanneer er minder ruimte is in je neus of keel.

Wanneer je inademt, gaat de lucht via je neus, keel en luchtpijn door naar je longen. Aan het begin van je luchtpijp zitten stembanden. Als er in je neus of keel minder ruimte is, gaat de lucht er sneller doorheen, waardoor je gaat snurken.

Snurken kan meestal geen kwaad. Wanneer je erg snurkt, kan dat wel problemen geven:

  • Je schrikt zelf vaak wakker door het gesnurk
  • Je bent overdag moe en slaperig
  • Je kunt je niet goed concentreren op je werk of in het verkeer
Dental Clinics - mandibulair-repositie-apparaat-300×210-1

Wat is een MRA-beugel?

Herken je bovenstaande punten bij jezelf? Dan bieden wij hier een oplossing voor: de Mandibulaire Repositie Applicatie. Deze MRA-beugel (ook wel anti-snurkbeugel genoemd) zorgt ervoor dat je weer van een gezonde nachtrust kunt genieten.

De MRA-beugel is een op maat gemaakte beugel die je tanden in je boven- en onderkaak omvat en je onderkaak een beetje naar voren drukt. Door deze ‘s nachts over je tanden te plaatsen, ontstaat er meer ruimte achter de tong. Daarmee krijg je een ademhaling zonder trillen (snurken).

Anti-snurkbeugel bij Dental Clinics

Bij een aantal Dental Clinics tandartspraktijken kun je terecht voor het aanmeten van een anti-snurkbeugel. Bekijk hieronder welke praktijk er bij jou in de buurt zit.

Wanneer krijg je een anti-snurkbeugel?

In principe komt iedereen die snurkt in aanmerking voor een anti-snurkbeugel. De gehele behandeling wordt uitgevoerd volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundige Slaapgeneeskunde (de NVTS), door een NVTS-geaccrediteerde tandarts.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Voor patiënten met meer dan vijf en minder dan 30 ademstokkingen per uur en gezondheidsklachten is de MRA-beugel sinds 2010 in het basispakket van de ziektekostenverzekering opgenomen.

Op indicatie van de KNO-arts, longarts of neuroloog kan een MRA-beugel worden aangevraagd. Uitsluitend individuele MRA’s die door een tandtechnisch laboratorium op gebitsmodellen zijn vervaardigd komen hiervoor in aanmerking.

Veelgestelde vragen over de MRA-beugel

De MRA-beugel (anti-snurkbeugel) is een op maat gemaakte beugel die de tanden van je boven- en onderkaak omvat en je onderkaak een beetje naar voren drukt. Door deze ‘s nachts over de tanden te plaatsen, ontstaat er meer ruimte achter de tong. Daarmee krijg je een ademhaling zonder trillen (snurken).

Bij Dental Clinics werken we volgens tandartstarieven die door de overheid zijn vastgesteld. Bij het aanmeten en plaatsen van een MRA-beugel wordt onder meer code G71 gebruikt.

De MRA-beugel wordt volledig uit de basisverzekering vergoed wanneer jouw arts de diagnose OSAS (Obstructief Slaap Apneu Syndroom) heeft vastgesteld. Omdat de beugel vanuit de basisverzekering vergoed wordt, moet je wel je eigen risico betalen.

De MRA-beugel is niet voor iedereen een passende oplossing. Zo kan de beugel niet gedragen worden door mensen met een gebitsprothese.

Daarnaast kan het gebruik van alcohol, bepaalde medicijnen of de doorgankelijkheid van neus en keel van invloed zijn op het resultaat van de behandeling.

Heb je nog meer vragen over de anti-snurkbeugel? Lees dan alle veelgestelde vragen over de MRA-beugel of neem contact op met jouw tandarts.

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?