uit 20.246 reviews

Een gezond gebit is meer dan wat je ziet aan de buitenkant. Je eet, praat, zoent… en je lacht ermee. Je mond speelt een belangrijke rol in je algehele gezondheid. Op deze pagina navigeer je naar alles wat je moet weten over tanden en gezondheid en tips om je gebit gezond te krijgen én te houden. Ook vind je informatie over de invloed dat een slecht gebit heeft op je gezondheid.  

Door regelmatig op controle te komen bij de tandarts, goede mondhygiëne en een gezonde levensstijl voorkom je problemen in de mond zodat jij je goed voelt en vrijuit en onbezorgd kunt blijven lachen.  

Gezondheid & het gebit - Dental Clinics

Blog artikelen gerelateerd aan gezondheid & het gebit

Veelgestelde vragen over gezondheid en het gebit

Waarom wordt een gezond gebit beschouwd als essentieel voor de algemene gezondheid?

Een gezond gebit wordt beschouwd als essentieel voor de algemene gezondheid om verschillende redenen: 

 • Voeding: Een gezond gebit stelt mensen in staat om goed te kauwen en gevarieerd te eten, wat een belangrijk onderdeel is van een goede spijsvertering en een gezond voedingspatroon 
 • Spraak: Tanden spelen een rol bij de juiste uitspraak van woorden. Een gezond gebit draagt bij aan duidelijke spraak en communicatie, wat belangrijk is voor sociale interactie en werkprestaties. 
 • Zelfvertrouwen en sociaal welzijn: Een mooi en gezond gebit kan het zelfvertrouwen vergroten en bijdragen aan een positief zelfbeeld. Dit heeft invloed op sociaal welzijn en kan iemands bereidheid om deel te nemen aan sociale activiteiten beïnvloeden. 
 • Voorkomen van pijn en ongemak: Tandpijn en ongemakken als gevolg van tandheelkundige problemen kunnen ernstig zijn en de kwaliteit van leven verminderen. Een gezond gebit draagt bij aan het voorkomen van dergelijke pijnlijke situaties. 
 • Algemene gezondheidsrisico’s: Mondgezondheid staat in verband met algemene gezondheid. Slechte mondgezondheid, zoals tandvleesaandoeningen, kan het risico op bepaalde algemene gezondheidsproblemen vergroten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en luchtweginfecties. 
 • Preventie van tandheelkundige aandoeningen: Regelmatige tandheelkundige zorg en goede mondhygiëne helpen bij het voorkomen van tandheelkundige problemen, zoals gaatjes en tandvleesaandoeningen. Preventieve maatregelen dragen bij aan het behoud van een gezond gebit op de lange termijn. 
 • Kostenbesparing: Het onderhouden van een gezond gebit is op de lange termijn vaak kosteneffectiever dan het behandelen van tandheelkundige problemen die zijn ontstaan door verwaarlozing of onvoldoende mondverzorging. 
Wat is de relatie tussen een gezond gebit en het voorkomen van systemische gezondheidsproblemen?   

Er is steeds meer bewijs voor de relatie tussen een gezond gebit en het voorkomen van systemische gezondheidsproblemen. Mondgezondheid wordt beschouwd als een belangrijk aspect van algemene gezondheid, en problemen in de mond kunnen effecten hebben op andere delen van het lichaam. Hier zijn enkele voorbeelden van de relatie tussen een gezond gebit en het voorkomen van systemische gezondheidsproblemen: 

 • Hart- en vaatziekten: Er is enig bewijs dat aantoont dat tandvleesaandoeningen, zoals parodontitis, verband kunnen houden met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Ontstekingen in de mond kunnen een rol spelen bij het ontstaan of verergeren van ontstekingen in andere delen van het lichaam, waaronder de bloedvaten. 
 • Diabetes: Mensen met diabetes hebben vaak een verhoogd risico op tandvleesaandoeningen. Aan de andere kant kunnen onbehandelde tandvleesproblemen het beheersen van diabetes bemoeilijken, omdat ontstekingen de bloedsuikerwaarden kunnen beïnvloeden. 
 • Luchtweginfecties: Bacteriën in de mond kunnen zich verspreiden naar de longen en luchtwegen, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van luchtweginfecties, waaronder longontsteking. 
 • Reumatoïde artritis: Er zijn aanwijzingen dat tandvleesaandoeningen verband kunnen houden met reumatoïde artritis. Ontstekingen in de mond kunnen mogelijk bijdragen aan ontstekingen in de gewrichten. 
 • Zwangerschapscomplicaties: Tandvleesproblemen bij zwangere vrouwen kunnen het risico op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht vergroten.

Hoewel er relaties zijn tussen mondgezondheid en systemische gezondheidsproblemen, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat mondgezondheid direct oorzaak is van deze aandoeningen. Het benadrukt echter wel het belang van goede mondhygiëne en regelmatige tandheelkundige controles als een onderdeel van de algemene gezondheidszorg. Het behouden van een gezond gebit kan een rol spelen in het verminderen van het risico op bepaalde systemische gezondheidsproblemen. 

Een greep uit onze behandelingen

Wij verzorgen periodiek mondonderzoek (PMO) en stemmen dit af op jouw persoonlijke mondgezondheid en behoeften.

Last van gevoelige tanden, bloedend of teruggetrokken tandvlees, een slechte adem of staan uw tanden wat los? Bezoek de mondhygiënist.

Een gezond gebit heeft alles te maken met gezond tandvlees. Samen zorgen we ervoor dat jouw tandvlees gezond blijft.

Wij verzorgen periodiek mondonderzoek (PMO) en stemmen dit af op jouw persoonlijke mondgezondheid en behoeften.

Last van gevoelige tanden, bloedend of teruggetrokken tandvlees, een slechte adem of staan uw tanden wat los? Bezoek de mondhygiënist.

Een gezond gebit heeft alles te maken met gezond tandvlees. Samen zorgen we ervoor dat jouw tandvlees gezond blijft.