uit 20.246 reviews

Tandarts voor ouderen

Steeds meer mensen houden tot op hoge leeftijd geheel of gedeeltelijk hun eigen tanden en kiezen. Of iemand nog eigen tanden en kiezen heeft of niet, het is altijd belangrijk de mond gezond en schoon te houden. Een gezonde mond heeft namelijk een positief effect op de gezondheid en kwaliteit van leven van patiënten op leeftijd.

Het stijgend aantal ouderen in ons land vraagt om uitgebreide kennis over de mondzorg voor deze doelgroep. Door de afname van de zelfredzaamheid bij ouderen gaat vaak ook de mondverzorging achteruit. En dat terwijl juist voor hen een goede mondgezondheid van groot belang is. Hoe ouder de patiënt is, hoe groter de kans wordt op beperkingen en ziekte.

Onze mondzorgprofessionals spelen in op veranderingen in de mondgezondheid en daarmee ook op de algehele gezondheid van oudere patiënten. Aandacht voor de patiënt in de vorm van voorlichting, preventie en behandeling staan hierbij centraal. De behandelingen bij ouderen gaan altijd in overleg met de patiënt en, indien van toepassing, familie en verzorgenden.

Vind een praktijk bij jou in de buurt

Thuiswonende ouderen en ouderen die nog zelfstandig of onder begeleiding de mogelijkheid hebben de tandartspraktijk te bezoeken, kunnen terecht bij alle Dental Clinics praktijken.

Zijn er zaken waarmee wij rekening kunnen houden, zoals een gewenste dag of voorkeurstijd, speciaal vervoer of persoonlijke begeleiding? Laat ons dit weten. Samen kijken we hoe de benodigde mondzorg kan worden gegeven.

Mondzorg bij ouderen in verpleeghuizen

Wanneer de patiënt niet in de gelegenheid is naar één van onze praktijken te komen óf in een zorginstelling woont, dan kunnen onze zusterorganisaties, MondzorgPlus, Omnios en Gerident, mondzorg op locatie bieden. De patiënt blijft hierbij in zijn of haar vertrouwde omgeving.

Tandarts-geriatrie

De tandarts-geriatrie voert in principe dezelfde taken uit als een reguliere tandarts. Het verschil is dat de tandarts-geriatrie een aantal extra zaken in huis heeft:

  • Een tandarts-geriatrie heeft kennis van mondzorgproblemen die kenmerkend zijn voor ouderen.
  • Een tandarts-geriatrie heeft kennis van de meest voorkomende ziektes bij ouderen en hun relatie met de mondzorg.
  • De tandarts-geriatrie heeft kennis over verschillende ziektebeelden en het medicatiegebruik van de geriatrische patiënt.
  • Er wordt, indien nodig en gewenst, overlegt met de huisarts en/of medisch specialist.

Veelgestelde vragen over ouderenmondzorg

Wat is mondzorg bij ouderen?

Het is belangrijk je mond goed te reinigen, ongeacht je leeftijd.

Je kunt je mond gezond houden door twee keer per dag te poetsen met een fluoride tandpasta. Bij het ouder worden kan het zijn dat het poetsen van de tanden lastiger wordt. Bijvoorbeeld door stijve handen. Poetsen met een elektrische tandenborstel kan dan een oplossing zijn. Je hoeft dan namelijk zelf minder druk uit te oefenen en kunt je handen vrijwel stilhouden.

Voor het schoonhouden van de ruimte tussen de tanden kunnen aanvullende mondzorgmiddelen gebruikt worden, zoals ragers, tandenstokers of flossdraad. Ook kan de tong gereinigd worden met een tongschraper.

Overleg met jouw tandarts welk mondzorgmiddel het beste bij jou past en wat voor jou de beste manier is om je mond schoon te houden.

Wat maakt een oudere mond zo anders?

Er is een aantal problemen dat vaker voorkomt bij oudere patiënten, zoals tandbederf, ontstekingen aan het tandvlees en kaakbot en aandoeningen van de slijmvliezen.

Oudere patiënten gebruiken vaak meerdere medicijnen. Het gebruik van medicijnen is een extra risicofactoor voor de mondgezondheid, omdat veel medicatie invloed heeft op de speekselproductie. Hierdoor neemt de natuurlijke bescherming van het speeksel af.

Gelden er andere tarieven bij ouderenmondzorg?

Bij Dental Clinics werken we volgens de tarieven die door de overheid zijn vastgesteld. Zo betaal je nooit meer dan nodig is. Op onze pagina met tandartstarieven vind je alle kosten in een handig overzicht. Bij het verlenen van mondzorg aan ouderen gelden andere tariefcodes, mits de patiënt in een zorginstelling woont:

  • Wanneer de patiënt in een instelling woont en op die locatie behandeld moet worden, geldt de tariefcode U25.
  • Wanneer de patiënt in een zorginstelling woont en in de praktijk behandeld wordt, dan wordt de tariefcode U35 in rekening gebracht.

Heb je nog meer vragen over mondzorg voor ouderen? Lees dan alle veelgestelde vragen over ouderenmondzorg of neem contact op met jouw tandarts.

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?