Mondzorg bij ouderen

Steeds meer mensen houden tot op hoge leeftijd geheel of gedeeltelijk hun eigen tanden en kiezen. Of iemand nog eigen tanden en kiezen heeft of niet, het is altijd belangrijk om de mond gezond te houden. Een gezonde mond heeft namelijk een positief effect op de gezondheid en kwaliteit van leven van patiënten op leeftijd.

Tandarts voor ouderen

Het stijgend aantal ouderen in ons land vraagt om uitgebreide kennis over de mondzorg voor deze doelgroep. Door de afname van de zelfredzaamheid bij ouderen gaat vaak ook de mondverzorging achteruit. En dat terwijl juist voor hen een goede mondgezondheid van groot belang is. Hoe ouder de patiënt is, hoe groter de kans namelijk wordt op beperkingen en ziekte.

Onze mondzorgprofessionals spelen in op veranderingen in de mondgezondheid en daarmee ook op de algehele gezondheid van oudere patiënten. Aandacht voor de patiënt in de vorm van voorlichting, preventie en behandeling staan hierbij centraal. Behandelingen gaan altijd in overleg met de patiënt en, indien van toepassing, familie en verzorgenden.

Vind een praktijk bij u in de buurt

Thuiswonende ouderen en ouderen die nog zelfstandig of onder begeleiding de mogelijkheid hebben de tandartspraktijk te bezoeken, kunnen terecht bij alle Dental Clinics praktijken. Zijn er zaken waarmee wij rekening kunnen houden, zoals een gewenste dag of voorkeurstijd, speciaal vervoer of persoonlijke begeleiding? Laat ons dit dan weten. Wij kunnen dan samen kijken hoe de benodigde mondzorg kan worden gegeven.

Mondzorg bij ouderen in verpleeghuizen

Bent u zorgafhankelijk en verblijft u in een zorginstelling? Onze zusterorganisaties, MondzorgPlus en Omnios, bieden zorginstellingen mondzorg op locatie in de eigen vertrouwde omgeving. Bekijk hier de website van MondzorgPlus en Omnios.

Tandarts-geriatrie

De tandarts-geriatrie voert in principe dezelfde taken – zowel preventieve als (herstellende) behandelingen – uit als een reguliere tandarts. Het verschil is dat de tandarts-geriatrie een aantal extra zaken in huis heeft.

  • Een tandarts-geriatrie heeft kennis van mondzorgproblemen die kenmerkend zijn voor ouderen.
  • Een tandarts-geriatrie heeft kennis van de meest voorkomende ziektes bij ouderen en hun relatie met de mondzorg.
  • De praktijk is toegankelijk met rolstoel of rollator.
  • De tandarts-geriatrie heeft kennis over verschillende ziektebeelden en het medicatiegebruik van de geriatrische patiënt.
  • Er wordt, indien nodig en gewenst, overlegt met de huisarts en/of medisch specialist.

Veelgestelde vragen over ouderenmondzorg

Wilt u meer weten over mondzorg voor ouderen? Op deze pagina hebben wij de veelgestelde vragen over ouderenmondzorg op een rij gezet. Mocht uw vraag er niet tussen staan, bel of mail dan naar uw tandartspraktijk.