Kinderen

Van gezonde tanden en kiezen hebben kinderen hun hele leven plezier. Maar je moet er wel wat voor doen. Dit geldt al voor kinderen vanaf het moment dat de eerste tandjes doorbreken! Vanaf dit moment kunnen kinderen kosteloos kennismaken met de tandarts. Door kinderen al op jonge leeftijd mee te nemen naar de tandarts, kunnen problemen met het gebit worden voorkomen. Op die manier raken ze ook vertrouwd met het tandartsbezoek. Wij ondersteunen u hierbij met de inzet van Expeditie Tandarctica. Dit is een belevingswereld die door Dental Clinics is ontwikkeld. Uw kind leert hiermee spelenderwijs wat goede mondzorg is.

Gratis mondzorg tot 18 jaar

Goed om te weten is dat de basisverzekering tandheelkundige controles en zorg tot je 18e vergoedt (met uitzondering van o.a. orthodontie). Kinderen tot 18 jaar kunnen dus gratis naar de tandarts! Zo staat niets in de weg om een gezonde basis te leggen voor het melkgebit én het blijvende gebit.

Kinderen en de tandarts

Jong geleerd is oud gedaan

Breng kinderen het belang van een goede mondhygiëne daarom al op jonge leeftijd bij. Dat houdt in ieder geval in om tweemaal per dag de tanden en kiezen te poetsen. Wat en hoe vaak je eet en drinkt is ook belangrijk. Zorg daarom voor maximaal 7 eet- en drinkmomenten per dag. En regelmatig naar de tandarts voor controle. Zo wordt de mondgezondheid nauwlettend gevolgd en kunnen we problemen voorkomen door een tijdige aanpak. Want gaatjes, dat is echt nergens voor nodig!

Met uw kind naar de tandarts. Vind een praktijk bij u in de buurt en ga mee op Expeditie Tandarctica.

Kinderen zijn in iedere Dental Clinics praktijk van harte welkom. U kunt in het overzicht hieronder een praktijk vinden bij u in de buurt. Maak gebruik van het filter wanneer u specifiek op zoek bent naar Gewoon Gaaf, een kindertandarts of kindertandverzorger.

Mondzorg voor kinderen - Dental Clinics

Met deze landkaart nemen we jullie mee in de wereld van Expeditie Tandarctica, waar we samen op expeditie gaan. Eindbestemming: een gezonde mond! Vraag ernaar op de praktijk.

Filter
Mondzorg voor kinderen:

Merkt u één van onderstaande symptomen bij uw kind? Maak dan een afspraak bij de tandarts of mondhygiënist:

  • aanhoudende pijn aan de tanden of kiezen
  • gevoelige tanden
  • opvallende plekjes op de tanden. Dat kan een wit, kalkachtig plekje zijn of juist een donkere plek op de tand.
  • een slechte adem

Bron: NVM-Mondhygiënisten (beroepsvereniging van mondhygiënisten in Nederland)

Poetsadvies 0-24 maanden
De eerste tandjes komen door, u kunt starten met poetsen. Lees meer.

Poetsadvies: 2-4 jaar
Nu komen er steeds meer tanden en kiezen door en wordt de mondverzorging steeds belangrijker. Lees meer.

Poetsadvies 4-6 jaar
De eerste blijvende kiezen komen door. Deze kunnen diepe groefjes hebben: als deze niet goed worden schoongehouden, zijn ze gevoelig voor tandplak. Lees meer.

Poetsadvies vanaf 6 jaar
Als het goed is, is er nu een goede poetsroutine ontwikkeld. Aangeraden wordt om het gebit van uw kind eenmaal per dag na te poetsen tot het tien jaar is. Lees meer.

Tijdens de controle meet de tandarts bij uw kind de kans op gaatjes (cariës). Officieel heet dit de NOCTP-score. Dit wordt gemeten met de kleuren groen (laag risico), geel (hoog risico) of oranje (zeer hoog risico). Om dit te meten kijkt de tandarts hoe goed u en uw kind zorgen voor het gebit van uw kind. Ook wordt er gekeken hoe op dat moment de mondhygiëne is en of er (beginnende) gaatjes in het gebit zijn. Verder kijkt de tandarts of er tanden of kiezen doorbreken of dat uw kind aan het wisselen is. Op basis van deze score bepaalt de tandarts het moment waarop hij uw kind weer in de praktijk wil terugzien.