4-6 jaar

mondhygiëne extra belangrijk op de basisschool

De eerste blijvende kiezen komen door. Een goede mondhygiëne wordt nu extra belangrijk!

De eerste blijvende kiezen komen door. Deze kunnen diepe groefjes hebben: als deze niet goed worden schoongehouden, zijn ze gevoelig voor tandplak. Juist op het moment dat de kiezen volledig zijn doorgebroken, ontstaan de meeste gaatjes. Op dat moment kan uw tandarts voorstellen om de kauwvlakken van de kiezen te sealen. Als uw kind zes jaar is, verliest hij of zij de onderste melksnijtanden; de bovenste melksnijtanden volgen tussen zeven en acht jaar. Lees hier meer over tanden wisselen. 

Tips voor tandenpoetsen

Help uw kind minstens 2 keer per dag met het tandenpoetsen. Kinderen hebben nog niet de motoriek om dit alleen te kunnen. Als uw kind tandenpoetsen vervelend vindt, probeer er dan een spelletje van te maken.

  • 2-4 jaar: gebruik peuter- of juniortandpasta met een aangepaste hoeveelheid fluoride peutertandpasta (500-750 ppm): per keer een dosering die niet groter is dan een erwt. Controleer bij aankoop de op de verpakking en/of tube aangegeven leeftijd.
  • Gebruik een dosering tandpasta ter grootte van een streepje/erwt en zorg dat uw kind zo min mogelijk tandpasta inslikt.
  • Vanaf 5 jaar – tweemaal per dag twee minuten poetsen met kinder- of volwassenentandpasta (1.000-1.500 ppm fluoride).
  • Poets bij kinderen tot tien jaar tenminste eenmaal per dag na (voor het slapengaan).
  • Heeft u onze Expeditie Tandarctica landkaart al? Vraag uw behandelaar naar meer informatie.

Regelmatig naar de tandarts

Omdat het glazuur nog niet is uitgehard, zijn kinderen meer gevoelig voor gaatjes en tanderosie dan volwassenen. Daarom raden deskundigen aan om regelmatig de tandarts te bezoeken. Die controleert de mondgezondheid en geeft waar nodig advies voor mondhygiëne. Daardoor kunnen problemen met het gebit worden voorkomen. Niet voor niets vergoedt de basisverzekering alle tandheelkundige controles en verrichtingen bij kinderen van 0 tot en met 18 jaar (met uitzondering van o.a. orthodontie).

Lees ook:

Poetsadvies 0-24 maanden
De eerste tandjes komen door, u kunt starten met poetsen. Lees meer.

Poetsadvies: 2-4 jaar
Nu komen er steeds meer tanden en kiezen door en wordt de mondverzorging steeds belangrijker. Lees meer.

Poetsadvies vanaf 6 jaar
Als het goed is, is er nu een goede poetsroutine ontwikkeld. Aangeraden wordt om het gebit van uw kind eenmaal per dag na te poetsen tot het tien jaar is. Lees meer.

Vul hieronder uw plaats of postcode in en vind een praktijk bij u in de buurt.