Dental Clinics - home-background
uit 20.246 reviews
Tandenpoetsen peuters

Vanaf het moment dat de eerste tandjes doorbreken kunt u starten met poetsen. Poets de tandjes in ieder geval één keer per dag met een zacht borsteltje en peutertandpasta.

Vanaf het moment dat de eerste tandjes doorbreken, kunt u starten met poetsen. Poets de tandjes één keer per dag, bij voorkeur na het laatste eetmoment. Gebruik een zacht borsteltje en peutertandpasta met fluoride. Fluoride beschermt de tanden en kiezen tegen bacteriën en zuren en helpt zo om gaatjes te voorkomen. Poets niet alleen de tandjes, maar masseer ook het tandvlees zacht. Als uw kind tandenpoetsen vervelend vindt, probeer er dan een spelletje van te maken.

Zuigflescariës

Sommige ouders geven hun kinderen een zuigflesje met sap, siroop of melkproducten tussendoor of vlak voor het slapen gaan. In die drankjes zitten suikers, waardoor het gebit teveel wordt blootgesteld aan zuuraanvallen en bacteriën. Dat heeft gaatjes in het melkgebit tot gevolg. We noemen dit ‘zuigflescariës’. Geef uw kind daarom na het tanden poetsen en voor het slapen gaan geen sap, siroop of melkproducten. Als uw kind dorst heeft, is een flesje water prima. Ook tussendoor. Voor de stand van tanden en kiezen is het sowieso goed om uw kind vanaf negen maanden uit een beker te laten drinken in plaats van uit een flesje.

Speen of duim

Veel kinderen vinden het prettig om op hun duim of op een speen te zuigen. Dit kan invloed hebben op de stand van de tanden, daarom heeft een orthodontische speen de voorkeur.

Voor het eerst naar de tandarts

Poetsadvies voor kinderen

Vanaf de doorbraak van het eerste tandje mee naar de tandarts. Zo raakt uw zoon of dochter alvast gewend aan de tandartsstoel en de praktijk.

Vanaf de doorbraak van het eerste tandje mee naar de tandarts. Om alvast te wennen aan de tandarts en de praktijk.

Wanneer het eerste tandje doorbreekt is het een goed moment om uw kind voor het eerst mee te nemen naar de tandarts. De tandarts zal kijken of de tandjes goed doorkomen en kan u adviseren over de verzorging van het gebit van uw kind. De assistente kan u eventueel adviezen bij de verzorging van het gebit van uw kind geven.

Gratis mondzorg tot 18 jaar

Goed om te weten is dat de basisverzekering tandheelkundige controles en zorg tot je 18e vergoedt (met uitzondering van o.a. orthodontie). Zo staat niets in de weg om een gezonde basis te leggen voor het melkgebit én het blijvende gebit.

Vanaf de doorbraak van het eerste tandje kunnen kinderen kennismaken met de tandarts, om alvast vertrouwd te raken met de tandarts en de praktijk. Neem uw kind daarom mee als u zelf langskomt voor het periodiek mondonderzoek en laat zien dat de tandarts helemaal niet eng is. Vul hieronder uw plaats of postcode in en vind een praktijk bij u in de buurt.

Lees ook:

Poetsadvies: 2-4 jaar
Nu komen er steeds meer tanden en kiezen door en wordt de mondverzorging steeds belangrijker. Lees meer.

Poetsadvies 4-6 jaar
De eerste blijvende kiezen komen door. Deze kunnen diepe groefjes hebben: als deze niet goed worden schoongehouden, zijn ze gevoelig voor tandplak. Lees meer.

Poetsadvies vanaf 6 jaar
Als het goed is, is er nu een goede poetsroutine ontwikkeld. Aangeraden wordt om het gebit van uw kind eenmaal per dag na te poetsen tot het tien jaar is. Lees meer.