Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - home-background
uit 21.798 reviews

De eerste blijvende kiezen komen door. Een goede mondhygiëne wordt nu extra belangrijk! De blijvende kiezen kunnen diepe groefjes hebben: als deze niet goed worden schoongehouden, zijn ze gevoelig voor tandplak. Juist op het moment dat de kiezen volledig zijn doorgebroken, ontstaan de meeste gaatjes. Op dat moment kan jouw tandarts voorstellen om de kauwvlakken van de kiezen te sealen. Als jouw kind zes jaar is, verliest hij of zij de onderste melksnijtanden; de bovenste melksnijtanden volgen tussen zeven en acht jaar. Lees hier meer over tanden wisselen. 

Tips voor tandenpoetsen kinderen 4-6 jaar

Help jouw kind minstens 2 keer per dag met het tandenpoetsen. Kinderen hebben nog niet de motoriek om dit alleen te kunnen. Als jouw kind tandenpoetsen vervelend vindt, probeer er dan een spelletje van te maken.

  • 2-4 jaar: gebruik peuter- of juniortandpasta met een aangepaste hoeveelheid fluoride peutertandpasta (500-750 ppm): per keer een dosering die niet groter is dan een erwt. Controleer bij aankoop de op de verpakking en/of tube aangegeven leeftijd.
  • Gebruik een dosering tandpasta ter grootte van een streepje/erwt en zorg dat jouw kind zo min mogelijk tandpasta inslikt.
  • Vanaf 5 jaar – tweemaal per dag twee minuten poetsen met kinder- of volwassenentandpasta (1.000-1.500 ppm fluoride).
  • Poets bij kinderen tot tien-twaalf jaar tenminste eenmaal per dag na (voor het slapengaan).
  • Heb je onze Expeditie Tandarctica landkaart al? Vraag jouw behandelaar naar meer informatie over onze programma voor kinderen.
Regelmatig naar de tandarts met jouw kind - Dental Clinics

Regelmatig naar de tandarts met jouw kind

Omdat het glazuur nog niet is uitgehard, zijn kinderen gevoeliger voor gaatjes en tanderosie dan volwassenen. Daarom raden deskundigen aan om regelmatig de tandarts te bezoeken. Die controleert de mondgezondheid en geeft waar nodig advies voor mondhygiëne. Daardoor kunnen problemen met het gebit worden voorkomen. Niet voor niets vergoedt de basisverzekering tandheelkundige controles en verrichtingen bij kinderen van 0 tot en met 18 jaar.

Poetsadvies kinderen overige leeftijden

Poetsadvies 0-24 maanden
De eerste tandjes komen door, je kunt starten met poetsen. Lees meer.

Poetsadvies: 2-4 jaar
Nu komen er steeds meer tanden en kiezen door en wordt de mondverzorging steeds belangrijker. Lees meer.

Poetsadvies vanaf 6 jaar
Als het goed is, is er nu een goede poetsroutine ontwikkeld. Aangeraden wordt om het gebit van jouw kind eenmaal per dag na te poetsen tot het tien-twaalf jaar is. Lees meer.

Vind een tandartspraktijk bij jou in de buurt