Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - home-background
uit 21.798 reviews

Vanaf het moment dat de eerste tandjes doorbreken, kun je starten met tandenpoetsen. Poets de tandjes één keer per dag, bij voorkeur na het laatste eetmoment. Gebruik een zacht borsteltje en peutertandpasta met fluoride. Fluoride beschermt de tanden en kiezen tegen bacteriën en zuren en helpt zo om gaatjes te voorkomen. Poets niet alleen de tandjes, maar masseer ook het tandvlees zacht. Als je kind tandenpoetsen vervelend vindt, probeer er dan een spelletje van te maken.

Zuigflescariës voorkomen

Sommige ouders geven hun kinderen een zuigflesje met sap, siroop of melkproducten tussendoor of vlak voor het slapen gaan. In die drankjes zitten suikers, waardoor het gebit teveel wordt blootgesteld aan zuuraanvallen en bacteriën. Dat heeft gaatjes in het melkgebit tot gevolg. We noemen dit ‘zuigflescariës’. Geef jouw kind daarom na het tanden poetsen en voor het slapen gaan geen sap, siroop of melkproducten. Als jouw kind dorst heeft, is een flesje water prima. Ook tussendoor. Voor de stand van tanden en kiezen is het sowieso goed om je kind vanaf negen maanden uit een beker te laten drinken in plaats van uit een flesje.

Speen of duim

Veel kinderen vinden het prettig om op hun duim of op een speen te zuigen. Dit kan invloed hebben op de stand van de tanden, daarom heeft een orthodontische speen de voorkeur. Ook is het belangrijk om op tijd te stoppen met de speen.

Voor het eerst naar de tandarts

Wanneer het eerste tandje doorbreekt is het een goed moment om jouw kind voor het eerst mee te nemen naar de tandarts. Zo kan jouw kind ook alvast wennen aan de tandarts en de praktijk. De tandarts zal kijken of de tandjes goed doorkomen en kan je adviseren over de verzorging van het gebit van jouw kind. De preventieassistent kan je eventueel adviezen geven over tandenpoetsen en voeding.

Gratis mondzorg tot 18 jaar

Goed om te weten is dat de basisverzekering tandheelkundige controles en zorg tot je 18e vergoedt (met uitzondering van o.a. orthodontie). Zo staat niets in de weg om een gezonde basis te leggen voor het melkgebit én het blijvende gebit.

Vanaf de doorbraak van het eerste tandje kunnen kinderen gratis kennismaken met de tandarts, om alvast vertrouwd te raken met de tandarts en de praktijk. Neem jouw kind daarom mee als je zelf langskomt voor het periodiek mondonderzoek en laat zien dat een bezoek aan de tandarts een gezonde gewoonte is. Vul hieronder jouw plaats of postcode in en vind een praktijk bij jou in de buurt.

Poetsadvies kinderen

Poetsadvies: 2-4 jaar
Nu komen er steeds meer tanden en kiezen door en wordt de mondverzorging steeds belangrijker. Lees meer.

Poetsadvies 4-6 jaar
De eerste blijvende kiezen komen door. Deze kunnen diepe groefjes hebben: als deze niet goed worden schoongehouden, zijn ze gevoelig voor tandplak. Lees meer.

Poetsadvies vanaf 6 jaar
Als het goed is, is er nu een goede poetsroutine ontwikkeld. Aangeraden wordt om het gebit van jouw kind eenmaal per dag na te poetsen tot het tien-twaalf jaar is. Lees meer.