Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - Kiezen komen door
uit 21.798 reviews

Hoe weet je of de kiezen van jouw kind doorkomen?

De eerste vier kiezen van jouw kind komen meestal tussen de 13 en 19 maanden door. Eerst in de bovenkaak en dan in de onderkaak. Als de kiezen van jouw kind doorkomen dan kan dit voor ongemak en pijn zorgen. Grote kans dat je al hebt kunnen ervaren hoe dat was met de doorbraak van de eerste melktandjes. Een kies is groter dan een normale tand en zorgt vaak voor twee keer zoveel pijn doordat er veel druk komt op het tandvlees.

Dat de kiezen doorkomen herken je vaak aan dat jouw kind hangerig of huilerig is, kwijlt en onrustig slaapt. Ook kan het zijn dat jouw kind tijdelijk zijn of haar eetlust kwijt is doordat eten, of drinken vanuit een fles, pijn doet. Verder kan jouw kind lichte verhoging hebben als de kiezen doorbreken. Hoge koorts of diarree is echter geen teken van doorkomende tanden of kiezen. Dan is er meestal iets anders aan de hand en is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Hoe kun je de pijn bij doorkomende kiezen verzachten?

Als jouw kind veel last heeft van doorkomende kiezen, dan kun je de pijn verzachten door: 

  • je baby iets koels te geven om op te bijten, zoals een gekoelde bijtring of een schone, natte washand. Let er wel op dat je kind al andere tanden heeft en sommige bijtringen misschien kan doorbijten;  
  • het tandvlees van je baby zachtjes te masseren met een schone vinger;  
  • je kind een pijnstiller, zoals paracetamol te geven. Lees hierbij goed de bijsluiter; 
  • je baby uit een beker te laten drinken in plaats van de fles;  
  • contact op te nemen met jouw tandarts. 
Dental Clinics - Bijtring kind kiezen komen door – Dental Clinics

Kiezen komen door: Tips per leeftijd

Zodra de eerste melkkiezen doorkomen is het belangrijk om ook deze tanden goed te poetsen. Wanneer jouw kind tussen de 5 en 6 jaar is breken ook de eerste blijvende kiezen door. Deze komen achter de laatste melkkiezen. Omdat ze een beetje verstopt liggen is het belangrijk om regelmatig achterin de mond van jouw kind te kijken of de eerste blijvende kiezen al doorkomen. Hierdoor kan tandenpoetsen ook lastig zijn. Let goed op dat de tandenborstel ook daadwerkelijk bij de laagliggende kiezen komt. Tijdens een bezoek aan de tandarts of preventieassistent kunnen we je laten zien hoe je dit het beste kunt doen.

De kiezen van mijn baby komen door, wat nu?

Als de kiezen van je baby doorkomen, kan dat een uitdagende tijd zijn, zowel voor jou als voor je kleintje. Om deze periode gemakkelijker te maken, kun je proberen de pijn te verminderen met bovenstaande tips. Daarnaast kun je troost bieden en veel knuffelen, zodat jouw kind zich gesteund voelt.