Ga naar de hoofdinhoud
uit 24.657 reviews

Heb je last van van gevoelige tanden, bloedend of teruggetrokken tandvlees, een slechte adem of staan je tanden wat los? Maak dan een afspraak bij één van de ervaren en deskundige mondhygiënisten van Dental Clinics.

De mondhygiënist is gespecialiseerd in het gezond krijgen én houden van jouw mond.

Wanneer naar de mondhygiënist?

Een goede mondhygiëne kan tandvleesontstekingen en gaatjes voorkomen. Het is daarom verstandig om al op jonge leeftijd regelmatig een mondhygiënist te bezoeken.

Er zijn verschillende redenen om naar de mondhygiënist te gaan. Herken jij onderstaande redenen bij jezelf? Maak dan een afspraak bij één van onze ervaren mondhygiënisten.

  • Als je (regelmatig) last hebt van gaatjes
  • Als er tandsteen of aanslag op je gebit ontstaat
  • Als je last hebt van een vieze smaak in je mond of slechte adem
  • Als je verkleurde tanden hebt
  • Als je tanden of kiezen gevoelig zijn bij koud, warmte, zoet en zuur
  • Als je mondverzorging om wat voor reden dan ook een probleem is
  • Als je tandvlees bloedt bij het poetsen
  • Als tanden of kiezen los gaan staan
  • Als je tandvlees rood en gezwollen is en niet meer strak om de tanden of kiezen sluit
  • Als je tandvlees zich terugtrekt

Deze aandoeningen betekenen lang niet altijd dat je een slecht gebit hebt, maar door ze door de mondhygiënist te laten behandelen, kan erger worden voorkomen.

Mondhygiënist bij Dental Clinics

Voorkom tandplak, tandsteen, gingivitis, parodontitis en gaatjes

In de mond zitten miljarden bacteriën. Dit is heel normaal, maar je tanden en kiezen moeten hier wel goed tegen worden beschermd. De bacteriën kunnen namelijk leiden tot tandplak. Tandplak is een plakkerig lichtgeel laagje op en tussen de tanden en kiezen. Het weghalen van tandplak op de plekken waar je met de tandenborstel niet kunt komen (bijvoorbeeld de tandhalzen van tanden en kiezen onder het tandvlees) is belangrijk om een schoon gebit en een gezonde mond te houden.

Wanneer tandplak niet regelmatig wordt verwijderd kan dit leiden tot tandsteen en kunnen de bacteriën tandvleesontstekingen (zoals gingivitis en parodontitis) en gaatjes (cariës) veroorzaken. Zo kan ontstoken tandvlees, zonder dat je het merkt, onherstelbare schade aan je gebit veroorzaken.

Veelgestelde vragen over de mondhygiënist

De mondhygiënist voert onder andere de volgende taken uit:

  • Meten van de gezondheid van het tandvlees
  • Reiniging van het gebit: verwijdert tandsteen, tandplak en aanslag
  • Reiniging onder het tandvlees
  • Aanbrengen van fluoride en sealant (sealen bij kinderen)
  • Het geven van voorlichting over het ontstaan en voorkomen van gaatjes, voorkomen van tandvleesproblemen
  • Het geven van voedingstips voor een gezond gebit

Een behandeling bij de mondhygiënist kan een onaangenaam gevoel geven. Zelfs na de behandeling. Dit wordt na een paar uur of enkele dagen minder.

Zie je op tegen de behandeling bij de mondhygiënist omdat je bijvoorbeeld last het van gevoeligheid tijdens het tandsteen weghalen? In een aantal van onze praktijken kunt je terecht voor Guided Biofilm Therapy. Dat maakt de preventiebehandeling net even anders. Onze mondhygiënisten werken namelijk met de Airflow Prohylaxis Master. Door middel van luchtdruk, gedesinfecteerd water en poeder halen zij op een pijnloze manier onder meer tandplak en tandsteen weg én kunnen ze lastigere plekken beter bereiken en reinigen.

Het verschil tussen een mondhygiënist en (paro-)preventieassistent zit vooral tussen de opleiding die er gevolgd is en daarmee de bevoegdheid die hij/zij heeft om specifieke behandelingen uit te voeren.

Een mondhygiënist heeft de 4-jarige HBO-opleiding Mondzorgkunde of Mondhygiëne afgerond. De preventieassistent is een tandartsassistent die een aanvullende cursus heeft gedaan tot preventieassistent of (paro-)preventieassistent.

Afhankelijk van de gezondheid van jouw tandvlees en de behandeling die voor jou nodig is, word je verwezen naar de mondhygiënist of (paro-)preventieassistent.

Voor een bezoek aan de mondhygiënist gelden de prijzen die zijn vastgelegd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Er zijn twee soorten tarieven. Welk tarief voor jou geldt is afhankelijk van de gezondheid van jouw tandvlees. Dit wordt berekend aan de hand van uw PPS-score.

Op onze kostenpagina geven we meer uitleg over de kosten van een bezoek aan de mondhygiënist.

Heb je nog meer vragen over dit onderwerp? Bezoek dan de pagina met meestgestelde vragen. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met één van onze praktijken.

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?