Ga naar de hoofdinhoud
uit 22.994 reviews

Een gezond gebit begint bij effectieve zorg voor je tanden. Tandplak, een veelvoorkomend probleem, kan leiden tot diverse mondgezondheidsproblemen. Ontdek hoe je tandplak kunt verwijderen en voorkomen, voor een gezonde glimlach. Voor persoonlijk advies kun je terecht bij een van onze Dental Clinics praktijken bij jou in de buurt.

Wat is tandplak?

Tandplak (ook wel tandplaque genoemd) is een kleverige, kleurloze samenstelling van bacteriën en suikers die zich dagelijks op je tanden vormt. Het bestaat voornamelijk uit bacteriën en voedselresten. Tandplak is vaak niet zichtbaar, vooral in de beginfase. Het begint als een doorzichtig laagje dat moeilijk te zien is. Wachten tot het zichtbaar wordt, kan leiden tot tandsteen en tandvleesproblemen.

Hoe ontstaat tandplak?

De bacteriën in je mond produceren zuren die het tandglazuur kunnen aantasten. Dit kan leiden tot een slechte adem, gaatjes (cariës) en het plaatsen van vullingen. Bovendien kan niet-verwijderde tandplak verharden tot tandsteen. Dit vormt een risico voor tandvleesontstekingen die, wanneer deze niet op tijd worden behandeld, parodontitis kunnen veroorzaken. Het regelmatig grondig verwijderen van tandplak is daarom essentieel voor het behoud van een gezond gebit en voorkomt mondgezondheidsproblemen.

Tandplak voorkomen: dat doet je zo!

Iedereen heeft te maken met tandplaque, dus 100% voorkomen is geen optie. Maar als je je gebit goed verzorgt, zal dit niet tot problemen leiden. We delen graag enkele effectieve tips om tandplak zelf te verwijderen:

  • Poets twee keer per dag met een fluoridetandpasta en (elektrische) tandenborstel.
  • Gebruik dagelijks ragers of tandenstokers om tandplak tussen de tanden te verwijderen.
  • Gebruik een tongschraper om de bacteriën van je tong te verwijderen.
  • Beperk het consumeren van suikerrijke en zure voedingsmiddelen.

Heb je veel tandplak of wil je persoonlijk advies over mondhygiëne? Bezoek je tandarts of mondhygiënist voor regelmatige controles en advies.

Tandplak verwijderen door de tandarts

Jouw tandarts of mondhygiënist verwijdert tandplak en tandsteen tijdens een gebitsreiniging. Dit doen ze met speciale instrumenten die tandplak zorgvuldig verwijderen zonder het tandglazuur te beschadigen. Na het verwijderen van tandplak en tandsteen worden je tanden gepolijst. Dit proces helpt bij het gladmaken van het tandoppervlak en het verwijderen van eventuele resterende aanslag.

Meer weten over tandplak weghalen en voorkomen?

Wil je meer weten over het effectief weghalen en voorkomen van tandplaque? Bekijk onze FAQ-pagina of maak een afspraak met een van onze specialisten. Bij Dental Clinics zorgen we graag voor je lach.

Tandplak verwijderen door middel van poetsen en stokeren/rageren thuis zou geen ongemak moeten veroorzaken. Als een tandarts, mondhygiënist of (paro) preventie-assistent tandplak verwijdert, kan dit soms een beetje ongemakkelijk aanvoelen, vooral als er sprake is van een tandvleesontsteking of gevoeligheid. Als jij je zorgen maakt over gevoeligheid of pijn tijdens een gebitsreiniging, bespreek dit dan met je tandarts, zodat we passende maatregelen kunnen nemen.

Tandplak is de zachte, kleverige film die zich continu op de tanden vormt, terwijl tandsteen een verharde vorm van tandplak is die zich over tijd ontwikkelt en stevig vastzit aan de tanden. Tandsteen kan alleen professioneel verwijderd worden door een tandarts, mondhygiënist of (paro-)preventieassistent.

Overmatige tandplak kan het resultaat zijn van onvoldoende mondhygiëne, frequente consumptie van suikerrijke en zure voedingsmiddelen of bepaalde gezondheidsaandoeningen. Ook het niet regelmatig bezoeken van de tandarts voor periodiek mondonderzoek en professionele reiniging kan hieraan bijdragen.

Vind jouw Dental Clinics praktijk

Ben je nog geen patiënt bij Dental Clinics en wil je profiteren van onze deskundige zorg? Schrijf je eenvoudig online in als nieuwe patiënt. Vind een Dental Clinics praktijk bij jou in de buurt:

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?