uit 20.000 reviews

Regelmatige tandheelkundige controles helpen niet alleen bij het behoud van een goede mondgezondheid, maar ze kunnen ook bijdragen aan het vroegtijdig opsporen van problemen en het voorkomen van complicaties. Op deze overzichtspagina hebben we de tips die je nodig hebt voordat je naar de tandarts gaat verzameld, zodat je je goed kunt voorbereiden op jouw bezoek.  

Ook vind je allerlei artikelen met tips wat je thuis kunt doen om je tanden te verzorgen. Zo vind je onder andere tips voor mooie en sterke tanden, tips over tandenpoetsen en tips voor een frisse adem. 

Onze tandartsen staan voor je klaar

Dental Clinics - Tips van de tandarts – Dental Clinics

Blog artikelen met tips van de tandarts

Veelgestelde vragen aan de tandarts

Hoe bereid je je voor op een bezoek aan de tandarts?

De voorbereiding voor een bezoek aan de tandarts kan voor iedereen verschillend zijn en is ook afhankelijk van de reden van je bezoek. Kom je voor een controle bij de tandarts of heb je een afspraak om een pijnklacht te verhelpen? Hier zijn een aantal dingen die je kunt doen om voor te bereiden op een bezoek aan de tandarts: 

  • Heb je last van tandartsangst? Geef het door bij het maken van je afspraak. De tandarts kan hier dan rekening mee houden door met jou te bespreken hoe hij/zij de behandeling voor jou het meest prettig kan maken.  
  • Gebruik je medicijnen of is er iets veranderd in jouw gezondheid? Geef het door zodat wij hier rekening mee kunnen houden bij het bepalen van jouw behandelplan.  
  • Bedenk wat jouw wensen zijn voor jouw gebit zowel op de korte, maar ook op de lange termijn. Bij Dental Clinics beslissen we graag samen met jou welke behandeling het beste bij jou past.  
  • Bedenk welke vragen je hebt over je mondgezondheid, maar ook zaken als kosten van de behandeling en de duur van de behandeling.   
  • Begrijp je iets niet, had je andere verwachtingen of ben je het ergens niet mee eens? Vraag de tandarts om uitleg en geef aan wat jouw wensen zijn.  
Hoe vaak moet je naar de tandarts?

Het wordt over het algemeen aanbevolen om minstens één keer per jaar naar de tandarts te gaan voor een reguliere controle. Tijdens het periodiek mondonderzoek (PMO) kan de tandarts mogelijke problemen vroegtijdig opsporen en preventieve maatregelen nemen. Dit gebeurt onder andere aan de hand van röntgenfoto’s. Bij kinderen hangt de aanbevolen bezoekfrequentie af van de gemeten risicoscore op gaatjes (de NOCTP-score).  

Voor sommige mensen, zoals degenen met een verhoogd risico op tandheelkundige problemen, kan het nodig zijn om vaker naar de tandarts te gaan. Mensen met een verhoogd risico kunnen onder andere personen zijn met diabetes, zwangere vrouwen, rokers of mensen met een voorgeschiedenis van tandheelkundige problemen. Bijvoorbeeld, als je een geschiedenis van tandvleesaandoeningen hebt, kan de tandarts je adviseren om vaker te komen voor controle en reiniging.  

  

Hoe vaak en hoelang moet je je tandenpoetsen volgens de tandarts?

Het advies van de tandarts is om twee keer per dag twee minuten te poetsen met een tandpasta met fluoride. Bij voorkeur is dat ‘s ochtends voor het ontbijt en ‘s avonds voor het slapengaan. Vergeet ook niet om dagelijks de ruimtes tussen je tanden en kiezen te reinigen om tandplak en voedselresten te verwijderen. Dit kun je doen met behulp van een tandenstoker of een rager. Jouw mondhygiënist of (paro) preventie-assistent kan jou adviseren hoe je het beste kunt reinigen tussen je tanden om tandplak en tandsteen te voorkomen.  

Een greep uit onze behandelingen

Wij verzorgen periodiek mondonderzoek (PMO) en stemmen dit af op jouw persoonlijke mondgezondheid en behoeften.

Last van gevoelige tanden, bloedend of teruggetrokken tandvlees, een slechte adem of staan uw tanden wat los? Bezoek de mondhygiënist.

Een gezond gebit heeft alles te maken met gezond tandvlees. Samen zorgen we ervoor dat jouw tandvlees gezond blijft.

Vanaf de 1e tandjes naar de tandarts. Jouw kind is van harte welkom bij één van onze tandartspraktijken voor controle en gewenning. Tot 18 jaar vergoed via de basisverzekering.

Steeds meer mensen houden tot op hoge leeftijd geheel of gedeeltelijk hun eigen gebit. Ongeacht de leeftijd, mondgezondheid is altijd belangrijk.

Bij teruggetrokken tandvlees trekt het tandvlees zich terug van de tanden, waardoor de tandwortels zichtbaar worden. Dit kan leiden tot ongemak en gevoeligheid. Lees meer over de kenmerken & behandeling.