Ga naar de hoofdinhoud
uit 21.923 reviews

Een mondspoelmiddel kan een aanvulling zijn op jouw dagelijkse mondhygiëne routine, maar is niet standaard voor iedereen nodig. Jouw tandarts of mondhygiënist adviseert of het voor jou zinvol is en zo ja, welk middel je het beste kunt gebruiken. Jouw tandarts of mondhygiënist kan je bijvoorbeeld aanraden een mondspoelmiddel te gaan gebruiken, omdat je een beginnend gaatje (cariës) hebt of omdat je net een tandvleesbehandeling hebt gehad. Er zijn veel soorten te koop, die allemaal een andere werking hebben.

Soorten mondspoelmiddelen

  • Tegen gaatjes – Mondspoelmiddelen met fluoride versterken het tandglazuur en worden vooral geadviseerd aan patiënten met een verhoogde kans op gaatjes.
  • Tegen ontstekingen en infecties – Deze spoelmiddelen bevatten bijvoorbeeld chloorhexidine en mag je over het algemeen kort (meestal 1-2 weken) gebruiken. Chloorhexidinespoelmiddelen kunnen door jouw behandelaar worden voorgeschreven na een tandvleesbehandeling of acute tandvleesontsteking, maar ook om mondinfecties te voorkomen na operaties in de mond.
  • Tegen een slechte adem – De bacteriën die de slechte adem veroorzaken, kun je doden met een gorgelmiddel en/of een mondspray. Voorbeelden zijn Halita en Meridol Halitoses. Overleg met jouw tandarts of mondhygiënist of het gebruik van een dergelijk spoelmiddel noodzakelijk is.
  • Tegen een droge mond – Een droge mond ontstaat door een tekort aan speeksel. Zogenoemde speekselvervangers (bevochtigingsvloeistoffen of gels) kunnen dan mogelijk helpen.
  • Tegen tanderosie – Er zijn meerdere tips om tanderosie te voorkomen. Ook kun je je mond spoelen met een mondspoelmiddel om je tanden te beschermen tegen tanderosie.

Hoe gebruik je mondspoelmiddelen?

  • Gebruik een mondspoelmiddel altijd in overleg en op advies van jouw tandarts of mondhygiënist. Mondspoelmiddelen zijn namelijk niet voor iedereen zinvol.
  • Een spoelmiddel is nooit een vervanging van poetsen, het gebruik van ragers of tandenstokers.
  • Mondspoelmiddelen kunnen zorgen voor een frisse smaak in de mond, maar een frisse smaak is niet hetzelfde als een frisse adem. De verfrissing van jouw mond kan een slechte adem (halitose) maar gedeeltelijk verdoezelen en meestal maar voor een korte tijd. Bekijk hier ook de overige tips voor een frisse adem.
  • Hoe vaak en hoe lang je moet spoelen, hangt af van het product dat je gebruikt. Daarom is het belangrijk om je te houden aan de bijsluiter of het advies van jouw behandelaar.
  • Volwassenen kunnen een mondspoelmiddel met alcohol gebruiken. Overleg desgewenst met jouw behandelaar of je het beste een middel met of zonder alcohol kunt gebruiken.
  • Wel of niet naspoelen met water? In de bijsluiter lees je hoe je het product het beste kunt gebruiken of volg het advies van jouw tandarts of mondhygiënist. In het algemeen is het niet nodig met water na te spoelen.