Fluoride bij kinderen

Fluoride maakt tanden sterker, maar mag om gezondheidsredenen alleen in lage concentraties worden gebruikt. Ook is het raadzaam om fluoridetandpasta niet in te slikken. Op ivorenkruis.nl vindt u nauwkeurig advies over fluoridegebruik bij kinderen. Dit advies is op basis van wetenschappelijke onderzoek opgesteld. Als de gebitsgezondheid bij jonge kinderen heel slecht is, kan een aanvullende fluoridebehandeling zinvol zijn.

  • 0 en 1 jaar: Vanaf het doorbreken van de eerste tand één keer per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta (500-750 ppm fluoride).
  • 2, 3 en 4 jaar: Twee keer per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta (500-750 ppm fluoride).
  • 5 jaar en ouder: Twee keer per dag poetsen met fluoridetandpasta (1.000-1.500 ppm fluoride). Dit kan een junior-, kinder- of een tandpasta voor volwassenen zijn.
  • Voor alle leeftijden: Raadpleeg voor alle andere vormen van fluoridegebruik de tandarts of mondhygiënist.

Dosering

Tandpasta voor jonge kinderen bevat minder fluoride omdat zij soms tandpasta inslikken. Als u voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer fluoridetandpasta dan de grootte van een erwt gebruikt, weet u zeker dat ze zo min mogelijk tandpasta doorslikken. Raadpleeg uw tandarts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt.