Ga naar de hoofdinhoud
Gebitsprotheses - Dental Clinics
uit 23.082 reviews

Dankzij goede preventieve mondzorg worden steeds meer mensen oud met hun eigen gebit. Toch kan het gebeuren dat je door de jaren heen tanden of kiezen verliest door tandbederf of een ongeval. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om tanden, kiezen of een geheel gebit te vervangen door gebitsprotheses.

Wat is een gebitsprothese?

Een gebitsprothese, ook wel tandprothese genoemd, is een kunstmatige vervanging voor ontbrekende tanden en/of kiezen. Een gebitsprothese wordt vaak geplaatst bij mensen die al hun tanden hebben verloren of een groot aantal tanden missen. Een gebitsprothese kan zowel een gedeeltelijke als een volledige prothese zijn. De protheses worden op maat gemaakt door een tandarts of tandprotheticus en zijn bedoeld om het uiterlijk en de functionaliteit van het gebit te herstellen. Vaak zie je niet eens dat iemand een gebitsprothese draagt, omdat de kwaliteit en het uiterlijk van protheses tegenwoordig veel beter zijn dan vroeger. 

Wat voor soorten gebitsprotheses zijn er?

Er zijn drie soorten gebitsprotheses: een volledige prothese, een gedeeltelijke prothese en een immediaatprothese. Binnen deze categorieën van protheses heb je ook weer keus tussen verschillende soorten protheses. 

Gedeeltelijke en volledige gebitsprotheses

Wanneer de keuze op een volledige prothese valt, kan er vervolgens gekozen worden uit een kunstgebit, een overkappingsprothese, een klikgebit (op implantaten) of een telescoopprothese. 

Wanneer je kiest voor een gedeeltelijke prothese, omdat je bijvoorbeeld alleen een prothese voor het ondergebit of het bovengebit nodig hebt, kan er gekozen worden uit een frame– of plaatprothese. 

Een immediaatprothese, ook wel noodprothese genoemd, is een prothese die direct geplaatst wordt na het trekken van tanden en kiezen. Het beschermt het tandvlees waardoor wondjes snel kunnen genezen. 

Kosten gebitsprotheses

De kosten voor gebitsprotheses zijn erg verschillend. Deze hangen af van het type gebitsprothese dat gekozen wordt, de hoeveelheid tanden en kiezen dat vervangen moet worden en hoe je verzekerd bent. Op onze kostenpagina vind je meer informatie over de kosten van gebitsprotheses (kunstgebit, klikgebit & meer). 

Nieuwe gebitsprothese nodig? Maak een afspraak

Een prothese is altijd maatwerk. In overleg met jou kijken we welke oplossing het beste bij jou past. Is die keuze gemaakt, dan gaan we samen met jou aan de slag om de gebitsprothese perfect passend te maken. Dat gaat natuurlijk niet van de een op de andere dag. Bij alle stappen die we nemen, leggen we goed uit wat we doen en waarom we dat doen. Onderstaande kaart toont alle Dental Clinics tandartspraktijken waar je terecht kunt voor een gebitsprothese. Vind een tandartspraktijk bij jou in de buurt en maak een afspraak om de mogelijkheden voor een gebitsprothese te bespreken. 

Meer weten?

Welk soort gebitsprothese je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, waaronder de conditie van je huidige gebit en je individuele behoeften. Het is belangrijk om een gesprek te voeren met je tandarts of een tandprotheticus om de beste optie voor jouw specifieke situatie te bepalen. Zij kunnen je adviseren over de verschillende soorten gebitsprothesen en welke het meest geschikt is op basis van jouw behoeften, budget en mondgezondheid. 

Ja, in het begin zul je moeten wennen aan je prothese. Dat is heel normaal. In het geval van een volledige prothese kan je uiterlijk iets veranderen, omdat je gezicht wat voller wordt. Ook praten kan wat onwennig zijn. Je kunt bijvoorbeeld slissen en bepaalde klanken klinken anders. Hier hoef je je niet ongerust over te maken. Na een paar dagen gaat het al beter, zeker als je ook nog wat spraakoefeningen doet.

Ook met eten is het in het begin even aanpassen. Kies daarom zacht voedsel, snijd het in kleine stukjes en kauw voorzichtig. Na verloop van tijd kun je je aan steviger voedsel wagen.

Een kunstgebit is een soort volledige gebitsprothese. Naast een kunstgebit zijn een klikgebit, overkappingsprothese en telescoopprothese soorten volledige gebitsprotheses.

De frame- en plaatprotheses zijn soorten gedeeltelijke protheses.

Een plaatprothese, frameprothese en partiële prothese zijn allemaal typen tandprotheses, maar ze verschillen in hun ontwerp en hoe ze aan de mond vastzitten. Een partiële prothese is een algemene term; een plaatprothese en een frameprothese zijn voorbeelden hiervan. 

Een plaatprothese bestaat uit een roze kunststof basis die is ontworpen om op het tandvlees te rusten, samen met kunstmatige tanden die de ontbrekende tanden vervangen. Een frameprothese, ook wel bekend als een partiële frameprothese, heeft een metalen frame dat op maat is gemaakt om rond de bestaande tanden te passen. Dit frame wordt vastgehouden door klemmen die aan de natuurlijke tanden vastzitten. Kunstmatige tanden worden aan het frame bevestigd om de ontbrekende tanden te vervangen. Een frameprothese is steviger dan een plaatprothese omdat het de steun van de natuurlijke tanden gebruikt. 

Een plaatprothese is goedkoper dan een frameprothese, maar heeft ook nadelen. Aangezien de plaatprothese geheel op je tandvlees steunt, kan dat tot tandvleesproblemen geven. Daarnaast blijft voedsel makkelijker onder een plaatprothese zitten. Dit leidt sneller tot ontstekingen van het tandvlees. De frameprothese steunt gedeeltelijk op je overgebleven tanden en kiezen en in mindere mate op het tandvlees. Je tandvlees wordt daarom meer ontzien. Overleg met je tandarts welke prothese voor jou het meest geschikt is.   

Wil je nog meer weten over gebitsprotheses? Bekijk dan deze pagina met veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?