Gebitsprotheses

Dankzij goede preventieve mondzorg worden steeds meer mensen oud met hun eigen gebit. Toch kan het gebeuren dat je door de jaren heen tanden of kiezen verliest door tandbederf of een ongeval. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om tanden, kiezen of een geheel gebit te vervangen door gebitsprotheses.  

Wat is een gebitsprothese?

Een gebitsprothese, ook wel tandprothese genoemd, is een kunstmatige vervanging voor ontbrekende tanden en/of kiezen. Een gebitsprothese wordt vaak geplaatst bij mensen die al hun tanden hebben verloren of een groot aantal tanden missen. Een gebitsprothese kan zowel een gedeeltelijke als een volledige prothese zijn. De protheses worden op maat gemaakt door een tandarts of tandprotheticus en zijn bedoeld om het uiterlijk en de functionaliteit van het gebit te herstellen. Vaak zie je niet eens dat iemand een gebitsprothese draagt, omdat de kwaliteit en het uiterlijk van protheses tegenwoordig veel beter zijn dan vroeger. 

Wat voor soorten gebitsprotheses zijn er?

Er zijn drie soorten gebitsprotheses: een volledige prothese, een gedeeltelijke prothese en een immediaatprothese. Binnen deze categorieën van protheses heb je ook weer keus tussen verschillende soorten protheses. 

Gedeeltelijke en volledige gebitsprotheses

Wanneer de keuze op een volledige prothese valt, kan er vervolgens gekozen worden uit een kunstgebit, een overkappingsprothese, een klikgebit (op implantaten) of een telescoopprothese. 

Wanneer je kiest voor een gedeeltelijke prothese, omdat je bijvoorbeeld alleen een prothese voor het ondergebit of het bovengebit nodig hebt, kan er gekozen worden uit een frame– of plaatprothese. 

Een immediaatprothese, ook wel noodprothese genoemd, is een prothese die direct geplaatst wordt na het trekken van tanden en kiezen. Het beschermt het tandvlees waardoor wondjes snel kunnen genezen. 

Kosten gebitsprotheses

De kosten voor gebitsprotheses zijn erg verschillend. Deze hangen af van het type gebitsprothese dat gekozen wordt, de hoeveelheid tanden en kiezen dat vervangen moet worden en hoe je verzekerd bent. Op onze kostenpagina vind je meer informatie over de kosten van gebitsprotheses (kunstgebit, klikgebit & meer). 

Nieuwe gebitsprothese nodig? Maak een afspraak

Een prothese is altijd maatwerk. In overleg met jou kijken we welke oplossing het beste bij jou past. Is die keuze gemaakt, dan gaan we samen met jou aan de slag om de gebitsprothese perfect passend te maken. Dat gaat natuurlijk niet van de een op de andere dag. Bij alle stappen die we nemen, leggen we goed uit wat we doen en waarom we dat doen. Onderstaande kaart toont alle Dental Clinics tandartspraktijken waar je terecht kunt voor een gebitsprothese. Vind een tandartspraktijk bij jou in de buurt en maak een afspraak om de mogelijkheden voor een gebitsprothese te bespreken. 

Filter
Kunstgebit en gebitsprotheses:

Meer weten?

Wil je meer weten over gebitsprotheses? Bekijk dan deze pagina met veelgestelde vragen over dit onderwerp.