Ga naar de hoofdinhoud
Poetsadvies voor kinderen
uit 21.798 reviews

De ontwikkeling van het melkgebit

Het melkgebit van jouw kind ontwikkelt zich in een vaste volgorde. De ontwikkeling van het melkgebit kan voor ieder kind iets anders verlopen, maar over het algemeen komt het eerste melktandje door als jouw baby rond de zes maanden oud is. De melktanden breken vaak in paren door; meestal komen de onderste twee snijtanden in het midden als eerste door. De laatste melktand komt door als je kind ongeveer tweeënhalf of drie jaar is

Hoe houd je het melkgebit van jouw kind gezond?

Je kunt de melktanden van jouw kind gezond houden door het dagelijks goed te verzorgen. Dit doe je door vanaf het eerste tandje te starten met tandenpoetsen, door gezonde keuzes te maken in voeding en dranken en door te letten op hoe vaak per dag je kind iets eet en drinkt. Daarnaast is het belangrijk om vanaf het eerste melktandje de tandarts te bezoeken.

Dental Clinics - Het melkgebit – Dental Clinics

Slechte verzorging van het melkgebit

Goede verzorging van het melkgebit heeft te maken met het aanleren van gezond gedrag. Hoe eerder een kind gewend raakt aan tandenpoetsen en zelf leert tanden te poetsen, hoe groter de kans dat jouw kind op volwassen leeftijd ook goed voor zijn of haar gebit zorgt. Je kunt misschien denken dat het niet belangrijk is om het melkgebit te verzorgen omdat het melkgebit toch gewisseld gaat worden, maar dat is een misvatting. Als een kind een slecht melkgebit heeft, dan is de kans groot dat er in het blijvende gebit ook gaatjes en andere problemen ontstaan.

Veelgestelde vragen over het melkgebit

Ja, een pasgeboren baby kan tanden hebben bij de geboorte. Ongeveer 1 op de 2000 baby’s worden geboren met één of meer tanden. Deze tanden zijn meestal niet volledig ontwikkeld en kunnen los zitten, waardoor ze mogelijk verwijderd moeten worden om verstikkingsgevaar te voorkomen als ze losraken tijdens het voeden.

Melktanden zijn belangrijk bij het kauwen van voedsel en het ontwikkelen van de juiste spraakvaardigheden bij kinderen. Problemen aan het melkgebit kunnen voor pijn zorgen wat de ontwikkeling van jouw kind in de weg staat. Daarnaast is het melkgebit is een voorspeller voor het volwassen gebit. Wanneer jouw kind als baby gelijk een goede start maakt, is de kans groot dat jouw kind volwassen wordt met een gaaf gebit, oftewel geen gaatjes. Maakt jouw kind een slechte start, dan zie je dat op latere leeftijd vaak terug. Als een beginnend gaatje op tijd wordt ontdekt, hoeft er helemaal geen gaatje te ontstaan. Als melktanden beschadigen door gaatjes en andere problemen, dan kunnen de volwassen tanden die klaar liggen in de mond ook beschadigen.

Rond de tweeënhalf of drie jaar heeft een kind over het algemeen een compleet melkgebit. Een volledig melkgebit heeft 20 tanden en kiezen: acht snijtanden, vier hoektanden en acht kiezen.

Kenmerken van een melkgebit zijn dat de tanden kleiner zijn dan blijvende tanden en dat ze zachter en dunner glazuur hebben waardoor ze gevoeliger zijn voor tandbederf. Melktanden heten melktanden omdat een melktand witter is dan een blijvende tand. Een tweede reden voor deze naam is omdat melk het voornaamste voedsel is dat baby’s binnenkrijgen.

Het eerste tandje van het melkgebit van jouw baby verschijnt meestal tussen de zes en tien maanden. Duurt het wat langer? Geen zorgen, bij sommige baby’s komt het eerste melktandje pas bij twaalf maanden. Mocht er bij 16 maanden nog geen enkel tandje zijn doorgebroken bij jouw baby, neem dan contact op met de tandarts. De melktanden breken vaak in paren door. De eerste kiezen komen meestal door vanaf 13 maanden.