Ga naar de hoofdinhoud
uit 21.798 reviews

Wat te doen als er bij jouw kind een tand afbreekt, losstaat of uit de mond is? Melktanden mogen niet worden teruggeplaatst: zoek ze op en neem ze mee. Bij een afgebroken melktand kan de tandarts eventueel de scherpe rand gladslijpen, zodat jouw kind de tong niet beschadigt.

Blijvende tand is eruit. Wat nu?

 1. Zoek de tand snel op. Pak de tand vast bij de kroon: het deel dat boven het tandvlees zichtbaar is. Vermijd contact met de wortel. Aanraking van de wortel doodt de gevoelige cellen, wat de kans op succesvolle terugplaatsing van de tand zal verkleinen.
 2. Spoel de tand 10 seconden voorzichtig af met koud water. Dit zorgt ervoor dat vuil wordt verwijderd en de tand een grotere kans heeft om het te overleven. Reinig de tand nóóit met reinigingsmiddelen of een borsteltje. Dat maakt de kans op een succesvolle terugplaatsing kleiner.
 3. Plaats de tand terug in de mond, in de oorspronkelijke positie. Het kan zijn dat hij niet perfect past, dat maakt niet uit.
 4. Lukt terugplaatsen niet? Bewaar de tand in de mond (in de ruimte tussen de kiezen en de wang) of in een beker met speeksel of koude melk. De cellen op de tandwortel kunnen relatief lang overleven in speeksel of melk en dit voorkomt dat de tandwortel opzwelt en afsterft. Als de tand langer dan een half uur droog is geweest, kan hij nauwelijks met succes worden teruggezet. Het is dus belangrijk dat je de tand goed bewaart! Bewaar de tand nooit in water, maar bijvoorbeeld wel in koude melk of speeksel, en gebruik nooit reinigingsmiddelen of een borsteltje om het schoon te maken.
 5. Lukt het terugplaatsen wel? Houd de tanden op elkaar met een watje, gaasje of zakdoek ertussen, om de tand te stabiliseren.
 6. Ga direct naar de tandarts. Die zal de teruggeplaatste tand controleren en vastzetten (spalken). Hoe sneller je dit doet, hoe groter de kans op een succesvolle terugplaatsing.

Wat moet je doen als de tand van jouw kind is afgebroken?

 1. Bewaar het afgebroken tanddeel in een glas (halfvolle) melk of speeksel.
 2. Ga direct met de afgebroken tand naar de tandarts.
 3. De tandarts bekijkt of hij het afgebroken stuk kan terugplaatsen. Als terugplaatsing niet mogelijk is, herstelt de tandarts de tand met tandkleurig materiaal (composiet).

De tand van mijn kind staat los. Wat moet ik doen?

 1. Niet aankomen of terugduwen.
 2. Ga direct naar de tandarts.
Dental Clinics - Gebitsbeschermer kinderen-min

Gebitbeschermer

Doet jouw kind aan sporten zoals hockey, rugby, lacrosse of boksen? Dan loopt jouw kind meer risico op tandletsel. Bij deze sporten is de schade vaak te beperken door een gebitsbeschermer (een bitje) te dragen. Kant en klare gebitsbeschermers zijn verkrijgbaar bij sportwinkels, maar je kunt ook een gebitsbeschermer op maat laten maken bij de tandarts. De op maat gemaakte gebitsbeschermer wordt speciaal ontwikkeld voor het gebit van jouw kind en biedt daarom meer bescherming dan een gebitsbeschermer die je in de winkel koopt. Ook zit een op maat gemaakte gebitsbeschermer vaak comfortabeler, waardoor jouw kind deze tijdens het sporten vaak makkelijker draagt. Vraag jouw tandarts om advies.

Download de ‘Tand eruit? Tand erin!’ poster

De beroepsvereniging van tandartsen (KNMT) heeft een poster ontwikkeld om op te hangen bij onder andere sportverenigingen en scholen. De poster legt in drie stappen uit wat te doen bij tandletsel. Download de tandletsel poster hier.