Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - Aantal tanden gebit kinderen – Dental Clinics
uit 21.798 reviews

Zoveel tanden heeft een kind

Zodra kinderen een volledig melkgebit hebben tel je 20 tanden, 10 tanden in de onderkaak en 10 in de bovenkaak. Na het wisselen van de melktanden gaat het gebit steeds meer op dat van een volwassene lijken. Uiteindelijk zal je kind 32 tanden, inclusief de verstandskiezen, hebben. De melktanden breken via een vaste volgorde door en meestal twee tanden tegelijkertijd. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen en kan het zijn dat er bij jouw kind tanden ontbreken.

Voor elke ontwikkelingsfase van het gebit zijn er verschillende tips die je kunnen helpen bij het verzorgen van de tanden van je kind. Klik hier om de tips per leeftijd te bekijken, zodat je precies weet wat je kunt doen om de tanden van jouw kind gezond te houden.

Hoeveel kiezen heeft een kind?

Een volledig melkgebit heeft acht kiezen. Na 13 maanden komen de eerste melkkiezen door. De eerste blijvende kiezen komen door tussen de 5 en 6 jaar. Deze kunnen diepe groefjes hebben: als deze niet goed worden schoongehouden, zijn ze gevoelig voor tandplak. Daarom is het extra belangrijk om extra op te letten bij het tandenpoetsen.

Hoeveel snijtanden heeft een kind?

Een kind heeft acht snijtanden. Tussen de 6 en 16 maanden komen alle snijtanden door, waarbij de snijtanden in het midden van de onderkaak vaak ook de allereerste tandjes zijn. De snijtanden wisselen allemaal weer tussen de 6 en 8 jaar.