Angsttandarts

Ziet u erg op tegen de tandarts? Dan bent u niet alleen want 40% van de Nederlandse volwassenen geeft aan bang voor de tandarts te zijn.
De meest gehoorde reden is de angst voor pijn. Maar het kan ook ontstaan door eerdere ervaringen, verhalen van anderen of schaamte voor het gebit. Waar de angst ook vandaan komt, wij nemen uw angst voor de tandarts serieus en zijn gewend om patiënten met angst te behandelen.

Zonder angst naar de tandarts

Het is belangrijk te realiseren dat de tandheelkundige techniek de laatste jaren sterk is gevorderd.
Onze tandartsen stellen u gerust, vertellen u exact wat ze doen en wat u te wachten staat, werken vlot, laten u niet onnodig wachten en voeren niet meer behandelingen uit dan nodig. Hierdoor kan de angst in veel gevallen overwonnen worden. Verder kunnen we, in overleg met u, verschillende mogelijkheden voor pijnbestrijding inzetten.

Ervaring met angstige patiënten

U bent bij ons in goede handen. Schroom niet en geef het aan bij de receptie of de tandarts als u angstig bent.
Vind een praktijk bij u in de buurt:

 

Angsttandarts

Angsttandarts

Een aantal van onze tandartsen heeft als aandachtsgebied angst tandheelkunde en/of tandarts angstbegeleider. Zij richten zich op de behandeling van extreem angstige patiënten. De tandarts neemt extra tijd voor de patiënt en werkt samen met de patiënt aan de angst, indien nodig met behulp van lachgas of narcose. Met de angsttest kunt u eenvoudig uw angst voor de tandarts vaststellen. U heeft angst voor de tandarts als u bij deze test een score tussen 12 à 20 behaalt.

Pijnbestrijding

Wij doen ons uiterste best om uw tandartsbezoek zo prettig mogelijk te laten verlopen. U heeft daarom altijd recht op een pijnvrije behandeling. Welke manier van pijnbestrijding u ook kiest, u krijgt altijd vooraf uitleg waarom het nodig is en wat er precies gaat gebeuren. U bepaalt zelf of u wel of geen verdoving wilt.
Er zijn verschillende soorten pijnbestrijding:

 • Plaatselijke verdoving
  Als de tandarts iets moet doen wat onprettig voelt en pijnlijk kan zijn, zal in de meeste gevallen een plaatselijke verdoving worden voorgesteld.
  U kunt een plaatselijke verdoving krijgen bij alle praktijken van Dental Clinics.
 • Lachgas
  Lachgas is een gas dat door inademen tijdens de behandeling de spanning en angst vermindert, terwijl u volledig bij bewustzijn blijft. Tevens zorgt het lachgas ervoor dat eventuele pijn minder goed wordt gevoeld. De scherpe kantjes gaan er als het ware vanaf.
  Een aantal van onze praktijken behandelen met lachgas. Vraag uw tandarts om meer informatie.
 • Volledige narcose
  Wanneer u enorm opziet tegen een bepaalde behandeling of wanneer u angst heeft, is het ook mogelijk om te behandelen onder narcose. U bent dan volledig ‘weg’, zodat u niks van de behandeling merkt.
  U kunt voor een behandeling onder narcose terecht bij Dental Clinics Beuningen.

Meer informatie en handige tips:

Vaak is het zetten van de eerste stap, namelijk het bellen voor het maken van een afspraak, al een hele opgave. Als u de moed voor het eerste bezoek bij elkaar heeft geraapt, is het prettig om te weten wat er bij de eerste afspraak gebeurt.

Tijdens de eerste afspraak willen we de volgende zaken in kaart brengen:

 • Het ontstaan en de aard van de angst. Door een indicatie te krijgen van wat uw specifieke angst is, kunnen we daarop inspelen tijdens vervolgbehandelingen.
 • Uw gebitssituatie. Aan de hand van een mondonderzoek en het maken van röntgenfoto’s kunnen we uw gebitssituatie in kaart brengen.
 • Uw wensen. Samen met u zullen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen. Hierbij houden we rekening met uw wensen.

Meer informatie over de eerste afspraak vindt u hier.

 • Wat de oorzaak van uw angst ook is, belangrijk is dat er een sfeer van wederzijds vertrouwen is tussen u en uw tandarts.
 • Als u bang bent een behandeling te ondergaan, praat er dan over met uw tandarts. De tandarts is voorbereid en kan eventueel extra tijd voor u nemen.
 • Laat u informeren over het soort behandeling dat u te wachten staan, over wat er gaat gebeuren en waarom. Overweeg of het voor u prettiger is zo mogelijk in de spiegel mee te kijken tijdens de behandeling.
 • Heeft u angst voor pijn? Sta erop dat u wordt verdoofd.
 • Spreek met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van uw hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo krijgt u het gevoel dat u iets van de behandeling in eigen hand houdt.
 • Probeer eens of u baat heeft bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Afleiding kan ook goed helpen. Luister eventueel naar muziek, waarbij u zoveel mogelijk moeite doet er goed naar te luisteren. Naarmate uw aandacht voor de behandeling minder is, zal ook een eventueel vervelend gevoel minder zijn.
 • Als u een ontspannend of kalmerend middel wilt nemen, bespreek dat dan van tevoren met uw tandarts.
 • Heeft uw tandarts geen begrip voor uw angst, schaam u dan niet desnoods een andere tandarts te zoeken. Eén die wel uitleg geeft en begrip toont voor u en uw wensen.
 • Praat er met anderen over. Zij kunnen je ondersteunen bij een belangrijke stap: het begin van de restauratie van uw gebit.
 • Vraag naar de ervaringen van anderen met hun tandarts. Wie staat bekend als aardig, neemt de tijd om mensen gerust te stellen en gaat goed met kinderen om. Zo vindt u een aardige tandarts bij u in de omgeving.
 • Maak een afspraak voor een controle van het gebit, maar spreek met de tandarts af dat er de eerste keer niets wordt gedaan. De eerste keer is om kennis te maken en te onderzoeken of het persoonlijk tussen u en de tandarts klikt.
 • Zit de angst te diep, neem dan uw huisarts in vertrouwen en laat u doorverwijzen naar een ‘angsttandarts’ of een centrum voor bijzondere tandheelkundige hulp. Er zijn in Nederland zo’n 40 tandartsen die zich in het behandelen van mensen met extreme angst hebben gespecialiseerd.

Angstpreventie begint al bij kinderen. Neem uw kind daarom zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts. Zo kunnen ze al op jonge leeftijd wennen aan de behandeling, de omgeving en het team en kan de kans op angst worden verkleind. De kindertandarts kan hierbij uitkomst bieden. Lees meer

Het ontstaan van angst voor de tandarts kan verschillende oorzaken hebben. Een traumatische ervaring uit het verleden kan ervoor zorgen dat iemand het vertrouwen in de tandheelkundige behandeling verliest. Associaties met bijvoorbeeld het geluid van de boor of de geur van de praktijk waar men de nare ervaring heeft opgedaan, kan vervolgens op zichzelf een gevoel van angst oproepen. Angst kan ook worden “aangeleerd” en als het ware worden overgedragen van ouder op kind. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Al is de ouder nog zo bang, het kind begint met een schone lei. Door de verbeterde mogelijkheden om pijnloos te behandelen en de mogelijkheid om meer tijd uit te trekken voor de patiënt, waardoor deze meer aandacht kan krijgen, zal de kans op het ontstaan van angst afnemen.

Naast deze verschillende oorzaken kan angst bestaan als onderdeel van een psychische stoornis. Deze gegeneraliseerde angst hoort in eerste instantie bij een psychologisch hulpverlener thuis, om daarna in samenwerking met de tandarts verder te worden behandeld. Er zijn vragenlijsten ontwikkeld om de mate van tandartsangst en de eventueel noodzakelijke hulp van andere hulpverleners te bepalen.