Lachgas

Lachgas kan u helpen uw tandheelkundige behandelingen rustig en kalm te ondergaan. Het is een vorm van sedatie waarbij u volledig bij bewustzijn blijft. U kunt alles nog zien en horen, maar de ‘scherpe randjes’ zijn eraf. Lachgas wordt door bijna iedereen als prettig ervaren.

Lachgassedatie is vooral bedoeld voor het kalmerende effect. Daarnaast neemt het een deel van de pijn weg. Bij sommige tandheelkundige behandelingen is een extra plaatselijke verdoving noodzakelijk. Het lachgas zorgt ervoor dat u het toedienen van de plaatselijke verdoving (de “prik”) nauwelijks zult voelen.


Veelgestelde vragen

Kan ik direct behandeld worden met lachgas?

Nee, u kunt niet direct behandeld worden met lachgas. Eerst wordt tijdens een intakegesprek samen met u bepaald of u in aanmerking komt voor een lachgasbehandeling. U ontvangt dan ook een kostenoverzicht. Een verdoving met lachgas kan vergoed worden uit de basisverzekering na een machtiging. De tandarts vraagt de machting voor u aan. Nadat de machting binnen is (dit duurt circa 3 weken) nemen wij contact met u op om een afspraak in te plannen.

Hoe werkt een lachgasbehandeling bij de tandarts?

U krijgt het lachgas toegediend via een neuskapje, waardoor u gewoon in- en uitademt. Via het neusmasker wordt eerst zuivere zuurstof gegeven. Daarna wordt er stapje voor stapje steeds meer lachgas toegediend. Na enkele minuten krijgt u hierdoor een ontspannen en aangenaam gevoel. U maakt de behandeling wel bewust mee, maar u bent veel meer ontspannen dan wanneer u “normaal” op de tandartsstoel ligt.

U wordt tijdens de behandeling goed in de gaten gehouden. Dit doen we onder andere door middel van een klemmetje op uw vinger, waarmee we uw hartslag en de zuurstofverzadiging controleren.

Voor wie is een lachgasbehandeling?

De lachgasbehandeling is speciaal bedoeld voor kinderen, angstige patiënten en patiënten met een verstandelijke of lichamelijke beperking, een verhoogde kokhals/braakneiging of astma.

Wat is het effect van lachgas?

Lachgas heeft snel effect. Bij de optimale dosering voelen uw ledematen vaak zwaar aan. Het kan voorkomen dat u een beetje moet zweten op voorhoofd of bovenlip, uw handen voelt tintelen of dat uw lippen gevoelloos worden. Daarnaast verliest u het gevoel van tijd, zodat de behandeling veel sneller lijkt te gaan. Soms hoort u alles scherper.

Hoe snel is het lachgas weer uitgewerkt?

Na de behandeling laat de tandarts een aantal minuten alleen zuurstof door het masker stromen. Het lachgas ’spoelt’ daarmee uit uw lichaam en u voelt zich al snel weer normaal. U wordt wel geadviseerd een kwartiertje rust te nemen in de wachtkamer voordat u weer aan het verkeer deelneemt.

Wordt een lachgasbehandeling vergoed?

De meeste zorgverzekeraars vergoeden helaas de kosten voor toediening van lachgas niet. Wel is het soms mogelijk dit bij de zorgverzekering aan te vragen. Wij kunnen dan een zogenaamde lachgasverklaring maken, waarna de zorgverzekering bepaalt of hij deze aanvraag wel of niet honoreert.


Meer informatie? Neem contact op met een praktijk in de buurt

Een behandeling met lachgas is een aanvullende service. U kunt voor een lachgasbehandeling bij een aantal Dental Clinics praktijken terecht. Vraag uw tandarts naar de mogelijkheden:

Filter
Verdoving: