Tanden bleken

Stralend witte tanden en kiezen

Een stralend en wit gebit is populair en de vraag om bleekbehandelingen stijgt. Steeds meer mensen kiezen er voor om hun tanden en kiezen een paar tinten witter te maken.

Door koffie, thee en andere voeding kan het glazuur door de jaren heen verkleuren. Vullingen en eventuele gaatjes worden dan zichtbaarder. In dat geval is tanden bleken een goede optie. De tanden worden enkele tinten lichter en krijgen weer meer de natuurlijke kleur van vroeger.

Overweegt u een bleekbehandeling? Tanden wit maken met behulp van bleekbehandelingen kan in veel gevallen, maar zeker niet altijd. Laat uw tandarts u informeren en bespreek uw wensen.

Veilig tanden bleken, thuis of laten bleken bij de tandarts:

Vind via de zoekbalk de contactgegevens van onze praktijken en bel voor een afspraak om uw tanden te bleken. Ons Dental Clinics team bespreekt graag met u de mogelijkheden. Niet al onze praktijken bleken tanden. Neem daarom contact op met een praktijk bij u in de buurt zodat wij u verder kunnen helpen!

Tanden bleken in één behandeling

In onze tandartspraktijken maken wij gebruik we Opalescence, een verantwoorde bleekmethode om uw tanden tot negen kleurtinten lichter te maken. U behoudt uw eigen natuurlijke lach, uw gebit wordt alleen opgefrist.

Klinische studies onderstrepen dat Opalescence een veilige, effectieve tandenbleekmethode is, geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar. Ook jarenlange verkleuring door voedings- en geneesmiddelen is in één behandeling te verhelpen. Overleg met uw tandarts of uw gebit zich leent voor een Opalescence behandeling.

Thuis bleken of bleken door de tandarts

Afhankelijk van uw situatie bieden we u twee mogelijkheden voor het bleken van tanden:

 • Zelf tanden bleken onder begeleiding van de tandarts of mondhygiënist
  Opalescence-bleekgel voor thuisbehandeling is een professioneel bleekproduct dat alleen verkrijgbaar is bij erkende tandheelkundige professionals. U krijgt een wittere, stralendere glimlach met behulp van bleeklepels die door uw tandarts speciaal op maat worden gemaakt. Opalescence-bleekgel voor thuisbehandeling is daarmee ideaal voor mensen die een bleekbehandeling willen die optimaal op hen is toegesneden. Na de eerste behandeling in de tandartspraktijk kunnen de bleeklepels van Opalescence gemakkelijk thuis worden gedragen.
 • Tanden laten bleken door tandarts of mondhygiënist
  Een 6% waterstofperoxide tandenbleekgel die voor stralend witte tanden zorgt binnen een uur in de tandartsstoel. U ziet de resultaten al na één behandeling. Deze professionele behandeling vind uitsluitend plaats in de tandartspraktijk, dus praat met uw tandarts om een afspraak in te plannen!

Veilig tanden bleken

Opalescence Office is een krachtig tandenbleekproduct, direct op de tanden aangebracht door de tandarts voor een veilige en comfortabele behandeling. Daarnaast bevatten Opalescence gels kaliumnitraat en fluoride (PF). Onderzoeken hebben aangetoond dat kaliumnitraat en fluoride daadwerkelijk helpen tandgevoeligheden te voorkomen en dat het glazuur na de tandenbleekbehandeling juist sterker is geworden als daarvoor.

In principe beschadigt bleken uw tanden namelijk niet. Tijdelijk kan het glazuur iets poreuzer zijn, maar het herstelt zich door de beschermende werking van uw speeksel en door te poetsen met een tandpasta met fluoride.


Alles wat u wilt weten over tanden bleken:

De één heeft van nature wittere tanden dan de ander. De kleur van tanden en kiezen wordt bepaald door de dikte en de kleur van het tandbeen, hier overheen ligt het glazuur, wat vrijwel transparant is. Naarmate het tandbeen dikker is zal de tand geler zijn, dit is in grote mate genetisch bepaald. Aangezien hoektanden dikker zijn dan snijtanden zijn hoektanden ook altijd geler.

Onder andere door kleurstoffen in voedingsmiddelen, worden tanden en kiezen in de loop der tijd steeds donkerder van kleur.
Ook de leeftijd speelt mee. U zult merken dat uw tanden donkerder worden naarmate u ouder wordt.

Dit komt omdat de vorming van tandbeen altijd door gaat terwijl de glazuur laag juist dunner wordt door slijtage.

Het uiteindelijke resultaat wordt voor een groot deel bepaald door de basiskleur van uw tand. Afhankelijk van uw eet- en drinkgewoonten kunnen uw tanden na één tot drie jaar weer iets verkleuren. Ook roken en mondhygiëne hebben invloed op de kleur van uw tanden. U kunt de behandeling gerust om de paar jaar herhalen om de kleur van uw tanden weer wat op te frissen. Eventueel kunt u de speciale nazorgproducten van Opalescence gebruiken om oppervlakkige verkleuringen mee te verwijderen. Verder is het belangrijk om uw tanden minstens twee keer per dag te poetsen, regelmatig te stokeren of te ragen en de mondhygiënist te bezoeken voor preventieve controle.

Afhankelijk van uw eet- en drinkgewoonten kunnen uw tanden na één tot drie jaar weer iets verkleuren. U kunt de behandeling gerust om de paar jaar herhalen.

We raden u aan de eerste 12 uur – bij voorkeur de eerste 24 uur – na de behandeling de volgende dranken en voedingsmiddelen niet te gebruiken:

 • Rode wijn
 • Donkergekleurde frisdranken
 • Koffie en thee
 • Rode sauzen, mosterd, ketchup en ketjap
 • Zure fruitsoorten en sappen
 • Rookwaren
 • Producten die vlekken achterlaten op een wit overhemd

Witte en heldere producten die u de eerste 24 uur prima kunt gebruiken zijn:

 • Water, melk, bananen, appels (geschild), witbrood, havermout, yoghurt, witte kaas, cottage cheese, witte rijst, gepofte aardappels, pasta en witte saus, kipfilet en kalkoen (zonder vel) en witte vis.

Tijdens een bleekbehandeling kleuren vullingen, facings (een schildje van porselein of composiet), kronen en bruggen niet mee. Een bleekbehandeling voor die tanden of kiezen heeft dus geen zin. Ze kunnen zelfs meer opvallen na het bleken. Overleg daarom met je tandarts of mondhygiënist vóórdat je je tanden gaat bleken. Bespreek je wensen en vraag of jouw gewenste resultaat haalbaar is.

 

Ook als de verkleuringen worden veroorzaakt door aanslag op de tanden (bijvoorbeeld door roken, koffie of thee), heeft bleken geen effect. In dat geval kan de mondhygiënist door middel van gebitsreiniging de aanslag verwijderen.

Neem contact op met de praktijk voor een afspraak bij de mondhygiënist of tandarts.