uit 20.000 reviews

Wat je eet en drinkt en hoe vaak je dit doet is van invloed op de gezondheid van je gebit. Zuren in eten en drinken kunnen het glazuur van je tanden en kiezen aantasten en leiden tot gaatjes. Je gebit herstelt zich na ieder eet- en drinkmoment door de neutraliserende en beschermende werking van je speeksel. Dus hoeven zuren op zich geen probleem te zijn. Maar als je te vaak op een dag eet of drinkt, dan krijgt je gebit tussendoor onvoldoende kans om te herstellen. Op termijn kan het glazuur oplossen. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug. 

Houd jouw gebit gezond

Een gebalanceerd dieet, goede mondhygiëne en regelmatige tandheelkundige controles zijn allemaal belangrijke onderdelen van een gezond gebit. Het vermijden van overmatig suiker- en zuurrijk voedsel en drinken draagt bij aan het voorkomen van gaatjes en andere problemen in de mond. 

Video: Eten & drinken en mondgezondheid

Hoeveel eet- en drinkmomenten per dag adviseert de tandarts?

Niet meer dan 7 eet- en drinkmomenten op een dag is een richtlijn waar zowel voedingsdeskundigen als tandartsen steeds meer op aandringen. Dan heeft het gebit tussendoor voldoende tijd om te herstellen van de zuuraanvallen op het glazuur.

  • Drie hoofdmaaltijden per dag – ontbijt, lunch en avondeten – zijn de basis van een gezond voedingspatroon. Deze gelden als drie eet- en drinkmomenten. Zo heeft het tandglazuur tussendoor voldoende tijd om te herstellen.
  • Daarnaast kunt u vier keer per dag tussendoor iets eten en/of drinken: alles wat u dan eet en/of drinkt geldt als één eet-/drinkmoment. Gebruik daarvan tijdens maximaal een of twee momenten snoep, fruit of andere zure voedingsmiddelen en -dranken.
  • Alles wat je eet en/of drinkt geldt als één eet-/drinkmoment. Zorg dat er minstens twee uur tussen eet- en drinkmomenten zit.

Het maximum aantal eet- en drinkmomenten voor kinderen hangt af van het tijdstip waarop zij gaan slapen.

Blog artikelen gerelateerd aan eten & drinken:

Extra tips voor een gezond gebit

  • Vuistregel: na eten of drinken minstens twee uur niets meer nemen (wel bijvoorbeeld water of ongezoete thee).
  • Voor of na het ontbijt tandenpoetsen? Eet of drink één uur voordat je jouw tanden gaat poetsen geen zure voedingsmiddelen. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Wanneer je direct na het eten of drinken van zure voedingsmiddelen gaat tandenpoetsen, kun je de glazuurlaag aantasten.
  • Eet en drink genoeg tijdens het ontbijt, middag- en avondeten. Dan heb je tussendoor minder trek. Drink vooral veel water, dat kan de hele dag door.
  • Drink water of melk tijdens en na het eten. Dit helpt bij het herstellen van tandglazuur.
  • Water, melk en thee spoelen het zuur als het ware weg.
  • Neem/geef tijdens een eetmoment ook fruit en (rauwe) groenten: dit levert vezels, vitamines en mineralen.

Veelgestelde vragen over eten & drinken

Hoe beïnvloedt mijn dieet de gezondheid van mijn gebit?
  • Tandbederf (gaatjes): Suikers en zetmeel in voeding kunnen door bacteriën in de mond worden omgezet in zuren. Deze zuren kunnen het tandglazuur aantasten en leiden tot tandbederf. Regelmatig snoepen, het drinken van suikerhoudende dranken en het eten van te veel suikerhoudende voedingsmiddelen kunnen het risico op gaatjes vergroten. 
  • Zure voedingsmiddelen: Zure voedingsmiddelen en dranken kunnen het tandglazuur verzachten en bijdragen aan tanderosie. Citrusvruchten, frisdranken, zure vruchtensappen en azijnhoudende voedingsmiddelen zijn voorbeelden van zure consumpties waar je voorzichtig mee moet zijn.  
  • Calcium en fosfor: Voedingsmiddelen rijk aan calcium en fosfor zijn belangrijk voor de gezondheid van het tandglazuur en de botstructuur van de kaak. Zuivelproducten, groene bladgroenten, noten en vis zijn goede bronnen van deze mineralen. 
  • Vitamines en mineralen: Een gebalanceerd dieet met voldoende vitamines en mineralen, zoals vitamine D, vitamine C en ijzer, is belangrijk voor de algemene mondgezondheid. Deze voedingsstoffen spelen een rol bij het behoud van gezond tandvlees, wondgenezing in de mond en het voorkomen van infecties. 
  • Vezelrijke voeding: Vezelrijke voeding, zoals groenten en fruit, stimuleren de speekselproductie en helpen bij het reinigen van tandoppervlakken. Speeksel speelt een grote rol bij het neutraliseren van zuren en het voorkomen van tandbederf. 
  • Voldoende water: Water is belangrijk voor de productie van speeksel en helpt bij het wegspoelen van voedseldeeltjes en bacteriën in de mond. Daarnaast kan water het effect van zure dranken verminderen. 
  • Vermijd te veel cafeïne en alcohol: Dranken met alcohol of cafeïne kunnen uitdroging veroorzaken en de speekselproductie verminderen, wat de mondgezondheid kan beïnvloeden. Bovendien kunnen sommige dranken zoals koffie en rode wijn vlekken op je tanden veroorzaken. 
Zijn er specifieke voedingsmiddelen die mijn tanden kunnen versterken?
  • Zuivelproducten: Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt zijn bronnen van calcium en fosfor, die belangrijk zijn voor de opbouw en het behoud van gezond tandglazuur en sterke botten. 
  • Noten en zaden: Noten, zoals amandelen, en zaden, zoals sesamzaad, bevatten calcium en fosfor, evenals andere voedingsstoffen die kunnen helpen bij het versterken van tanden. 
  • Vezelrijke groenten en fruit: Vezelrijke voeding, zoals appels, wortels en selderij, stimuleren de speekselproductie en helpen bij het verwijderen van voedseldeeltjes en bacteriën. Ze fungeren als natuurlijke reinigers voor je tanden. 
  • Vis en andere zeevruchten: Vette vis, zoals zalm en tonijn, zijn rijk aan vitamine D, wat belangrijk is voor de opname van calcium en fosfor. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor sterke tanden en botten. 
  • Groene bladgroenten: Donkere bladgroenten zoals boerenkool en spinazie bevatten calcium, magnesium en vitamine K, die allemaal bijdragen aan gezonde tanden en botten. 
  • Water: Water is van vitaal belang voor de productie van speeksel, wat helpt bij het neutraliseren van zuren en het wegspoelen van bacteriën en voedseldeeltjes in de mond. Drink voldoende water gedurende de dag voor een goede mondhygiëne. 
  • Thee: Groene en zwarte thee bevatten polyfenolen, die antibacteriële eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het verminderen van de groei van schadelijke bacteriën in de mond. 

Hoewel deze voedingsmiddelen gunstig zijn voor de gezondheid van je tanden, is het belangrijk om ze op te nemen in een gebalanceerd dieet en te combineren met dagelijkse mondverzorging, zoals tandenpoetsen, stokeren/rageren en regelmatige tandheelkundige controles. 

Welke voeding kun je beter vermijden als je snel gaatjes in het gebit hebt?

ls je snel gaatjes in je gebit krijgt, is het verstandig om bepaalde voedingsmiddelen en dranken te vermijden of ze met mate te consumeren. Hier zijn voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden om het risico op gaatjes te verminderen: 

  • Suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken: Suikers zijn de voedingsstoffen waar bacteriën in de mond zich mee voeden, wat leidt tot de productie van zuren die het tandglazuur kunnen aantasten. Vermijd daarom suikerhoudende snacks, frisdranken, snoep en zoete gebakjes. 
  • Zure voedingsmiddelen en dranken: Zure voedingsmiddelen en dranken, zoals citrusvruchten, frisdranken en zure snoepjes, kunnen het tandglazuur verzwakken en bijdragen aan tanderosie. Beperk de consumptie van deze zure items. 
  • Koolhydraatrijke snacks: Zetmeelrijke voedingsmiddelen, zoals chips en crackers, kunnen zich in de mond omzetten in suikers. Ze kunnen ook vast komen te zitten tussen de tanden en dienen als voedingsbron voor bacteriën. Beperk het eten van deze snacks en zorg dat je ook dagelijks tussen je tanden reinigt door te stokeren of te rageren. 
  • Plakkerig snoep: Plakkerig snoep, zoals karamel en toffees, blijft vaak aan de tanden kleven en kan moeilijk te verwijderen zijn. Dit kan leiden tot de groei van bacteriën en het ontstaan van gaatjes. 
  • Snoep om op te zuigen: Langdurig zuigen op snoepjes kan leiden tot een constante blootstelling aan suikers en zuren, wat schadelijk kan zijn voor het tandglazuur. 
  • Alcohol: Overmatig alcoholgebruik kan voor verminderd speeksel zorgen. Een droge mond kan het risico op tandbederf vergroten omdat speeksel een natuurlijke bescherming biedt tegen zuuraanvallen en de groei van bacteriën.   

 

Eten & drinken advies - Dental Clinics

Een greep uit onze behandelingen

Last van gevoelige tanden, bloedend of teruggetrokken tandvlees, een slechte adem of staan uw tanden wat los? Bezoek de mondhygiënist.

Wij verzorgen periodiek mondonderzoek (PMO) en stemmen dit af op jouw persoonlijke mondgezondheid en behoeften.

Mensen behouden steeds langer hun gebit. Met (verantwoord) tanden bleken worden de tanden enkele tinten lichter.

Last van gevoelige tanden, bloedend of teruggetrokken tandvlees, een slechte adem of staan uw tanden wat los? Bezoek de mondhygiënist.

Wij verzorgen periodiek mondonderzoek (PMO) en stemmen dit af op jouw persoonlijke mondgezondheid en behoeften.

Mensen behouden steeds langer hun gebit. Met (verantwoord) tanden bleken worden de tanden enkele tinten lichter.