uit 20.246 reviews

Veel problemen in de mond ontstaan doordat de mondhygiëne niet op orde is. Bijvoorbeeld doordat er veel tandplak op en tussen de tanden en kiezen zit. Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën. Wanneer tandplak niet wordt verwijderd kan dit tot tandsteen verkalken en tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. Door te zorgen voor een goede mondhygiëne kun je de kans hierop verkleinen. 

Voor een gezonde mond is het belangrijk om regelmatig voor controle naar de tandarts te gaan. Maar ook thuis kun je op diverse manieren zorgen voor een goede mondhygiëne. Op onze overzichtspagina vind je artikelen en tips over het zorgen voor een goede mondhygiëne en waarom mondhygiëne zo belangrijk is voor een gezond gebit.  

Dental Clinics - Mondhygiene – Dental Clinics

Blog artikelen gerelateerd aan mondhygiëne

Veelgestelde vragen over mondhygiëne

Waarom is mondhygiëne belangrijk?

Mondhygiëne is essentieel voor het behoud van een goede mondgezondheid en heeft invloed op je algehele gezondheid. Hier zijn enkele redenen waarom mondhygiëne belangrijk is: 

 • Voorkomen van tandbederf: Dagelijkse mondhygiëne helpt tandplak en bacteriën te verwijderen die tandbederf veroorzaken. Door regelmatig je tanden te poetsen en ook tussen je tanden te reinigen, voorkom je gaatjes en behoud je sterke en gezonde tanden. 
 • Voorkomen van tandvleesaandoeningen: Te veel tandplak kan leiden tot tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en parodontitis. Door regelmatig je tanden te reinigen, verminder je het risico op tandvleesproblemen en behoud je gezond tandvlees. 
 • Frisse adem: Mondhygiëne draagt bij aan een frisse adem door de eliminatie van bacteriën die slechte adem veroorzaken. Goede mondhygiëne helpt ook bij het voorkomen van een slechte smaak in de mond. 
 • Algemene gezondheid: Er is een verband tussen mondgezondheid en algemene gezondheid. Slechte mondhygiëne kan bijdragen aan problemen zoals hartziekten, diabetes en andere gezondheidsaandoeningen. Het behoud van een gezonde mond kan dus positieve effecten hebben op je algehele gezondheid. 
 • Behoud van tandvlees en kaakbot: Tandplak en tandsteen kunnen zich ophopen op de tanden en onder het tandvlees, wat kan leiden tot verlies van tandvlees en kaakbot. Door je tanden goed te verzorgen, help je de structuur en stabiliteit van je tanden en kiezen te behouden. 
 • Voorkomen van vlekken en verkleuringen op tanden: Regelmatige reiniging kan helpen bij het voorkomen van tandvlekken en verkleuringen, waardoor je tanden er langer wit en gezond uitzien. 
 • Besparing op tandheelkundige kosten: Door regelmatig aandacht te besteden aan mondhygiëne en preventieve zorg, kun je potentieel dure tandheelkundige behandelingen voorkomen. Het voorkomen van problemen is vaak kosteneffectiever dan de behandeling ervan. 
Hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen en flossen voor een optimale mondhygiëne?  

Voor een optimale mondhygiëne wordt over het algemeen aanbevolen om de volgende dagelijkse gewoonten te volgen: 

 • Tandenpoetsen: Poets je tanden twee keer per dag, bij voorkeur ‘s ochtends voor het ontbijt en ‘s avonds voor het slapengaan. Gebruik een zachte tot medium tandenborstel en poets gedurende minstens twee minuten. Zorg ervoor dat je alle tandoppervlakken, je tandvlees en je tong grondig poetst. 
 • Tussen je tanden reinigen: Reinig dagelijks ook tussen je tanden om tandplak en voedselresten te verwijderen. Dit is vooral belangrijk op plaatsen waar de tandenborstel moeilijk bij kan komen. Over het algemeen worden hiervoor tandenstokers of ragers aangeraden. Flossen wordt niet standaard aangeraden, maar kan voor sommige mensen wel een goede (aanvullende) oplossing zijn. Flossen geeft onvoldoende effect om tandbederf en tandvleesproblemen te voorkomen. 
 • Regelmatige tandartsbezoeken: Plan regelmatig controles bij de tandarts. Tijdens deze bezoeken kan de tandarts problemen vroegtijdig opsporen, je doorverwijzen voor een professionele reiniging en specifiek advies geven voor jouw mondgezondheid. 
 • Gezonde voedingsgewoonten: Let op je dieet, omdat voeding een directe invloed heeft op je mondgezondheid. Vermijd overmatig suiker en zorg voor een evenwichtige voeding met voldoende vitaminen en mineralen. 
Is het noodzakelijk om een mondspoelmiddel te gebruiken?

Het gebruik van een mondspoelmiddel is niet standaard noodzakelijk voor een gezonde mondhygiëne, maar kan wel een aanvulling zijn op jouw dagelijkse mondhygiëne routine. Er zijn veel soorten mondspoelmiddelen te koop, die allemaal een andere werking hebben.  

Jouw tandarts of mondhygiënist kan adviseren of het voor jou zinvol is om een mondspoelmiddel te gebruiken en welke je dan kunt gebruiken. Bijvoorbeeld omdat je een beginnend gaatje hebt of omdat je net een tandvleesbehandeling hebt gehad.  

Een greep uit onze behandelingen

Last van gevoelige tanden, bloedend of teruggetrokken tandvlees, een slechte adem of staan uw tanden wat los? Bezoek de mondhygiënist.

Wij verzorgen periodiek mondonderzoek (PMO) en stemmen dit af op jouw persoonlijke mondgezondheid en behoeften.

Bij teruggetrokken tandvlees trekt het tandvlees zich terug van de tanden, waardoor de tandwortels zichtbaar worden. Dit kan leiden tot ongemak en gevoeligheid. Lees meer over de kenmerken & behandeling.

Last van gevoelige tanden, bloedend of teruggetrokken tandvlees, een slechte adem of staan uw tanden wat los? Bezoek de mondhygiënist.

Wij verzorgen periodiek mondonderzoek (PMO) en stemmen dit af op jouw persoonlijke mondgezondheid en behoeften.

Bij teruggetrokken tandvlees trekt het tandvlees zich terug van de tanden, waardoor de tandwortels zichtbaar worden. Dit kan leiden tot ongemak en gevoeligheid. Lees meer over de kenmerken & behandeling.