Tandsteen verwijderen & voorkomen

Tandsteen is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen uw glimlach beïnvloedt, maar ook een belangrijke indicator is voor uw algehele mondgezondheid. Daarom is het belangrijk om te weten hoe we tandsteen verwijderen, wat de oorzaken zijn van tandsteen en hoe u het voorkomt. De behandelaren van Dental Clinics staan voor u klaar, zodat u kunt genieten van een gezonde glimlach. Vind een Dental Clinics praktijk bij u in de buurt.

Wat is tandsteen? 

Tandsteen is een harde, verkalkte laag die zich op en tussen de tanden vormt. Het ontstaat onder andere als u tandplak niet regelmatig verwijdert en daardoor uiteindelijk verhardt. Het is vaak te herkennen als een gele of bruine verkalking langs de tandvleesrand en kan zowel boven als onder het tandvlees voorkomen. Tandsteen kan tandvleesontstekingen en andere mondgezondheidsproblemen veroorzaken. Gelukkig kan regelmatige gebitsreiniging en goede mondhygiëne tandsteen verminderen. 

Wat is het verschil tussen tandplak en tandsteen? 

Tandplak, ook wel tandplaque genoemd, is een zachte kleverige laag van bacteriën, voedselresten en speeksel die zich op de tanden en langs het tandvlees vormt’. Tandplak wordt veroorzaakt door etensresten die achterblijven in je mond. Je hebt dus dagelijks met tandplak te maken. Het is meestal doorzichtig en u kunt het verwijderen door tweemaal daags te poetsen en eenmaal daags tussen de tanden en kiezen te reinigen, door middel van ragers of tandenstokers. Uw mondhygiënist kan u hierin adviseren en kijken welk hulpmiddel voor u geschikt is.

Tandsteen is tandplak dat hard is geworden. Het ontstaat als tandplak niet regelmatig wordt verwijderd. Tandsteen is veel harder en verwijdert u helaas niet meer met gewoon poetsen; dit vereist professionele reiniging door een tandarts of mondhygiënist. 

Wat zijn de symptomen van tandsteen? 

Mogelijke symptomen van tandsteen: 

  • tandvleesontsteking, zoals roodheid, zwelling of bloeding bij het poetsen; 
  • ruw gevoel op de tanden of langs de tandvleesrand; 
  • slechte adem; 
  • zichtbare, harde afzettingen op de tanden, vaak bruin of geel van kleur. 

Tandsteen voorkomen, kan dat? 

Dat kan zeker! Tandsteen voorkomen is van cruciaal belang voor het behoud van een gezond gebit. Tips om tandsteen te voorkomen zijn: 

  • Dagelijkse mondhygiëne: poets uw tanden minstens twee keer per dag gedurende twee minuten per poetsbeurt. Bij voorkeur met een elektrische tandenborstel en een fluoridehoudende tandpasta. Gebruik eenmaal daags een rager, stoker of floss voor het reinigen tussen de tanden en kiezen.
  • Regelmatige tandartsbezoeken: plan regelmatige controles in bij uw tandarts en bezoek een mondhygiënist of (paro) preventie-assistent voor professionele gebitsreiniging.  
  • Dieet en hydratatie: beperk de consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken. Bacteriën zijn in staat om de suikers uit voedingsmiddelen om te zetten in zuren. Deze zuren tasten het tandglazuur aan en kunnen gaatjes of tanderosie veroorzaken,
  • Stoppen met roken: stoppen met roken vermindert het risico op zowel tandsteen als tandvleesaandoeningen, zodat uw mond gezonder blijft. 

De behandeling van tandsteen 

Onze ervaren tandartsen, mondhygiënisten en (paro) preventie-assistenten zijn specialisten in gebitsreiniging. Door regelmatig een gebitsreiniging te laten uitvoeren door de (paro) preventie-assistenten of mondhygiënist, wordt tandplaque professioneel verwijderd voordat het tandsteen kan worden en er eventuele gebitsproblemen kunnen ontstaan. Door middel van de nieuwste reinigingstechnieken kunnen zij u voorzien van passende zorg inclusief adviezen op maat. Alles voor een stralende glimlach!

Bij Dental Clinics bent u aan het juiste adres voor uw mondverzorging. Meer weten over tandsteen? Lees dan ook de meestgestelde vragen over tandsteen. Wilt u meer informatie over mondhygiëne? Neem een kijkje op onze pagina’s met informatie over de kosten en de meestgestelde vragen aan onze mondhygiënisten. 

Contact opnemen met Dental Clinics 

Wilt u een afspraak maken voor een gebitsreiniging? Of wilt u meer weten over onze behandelingen? Neem dan contact op met één van de Dental Clinics praktijken verspreid over het land. Er is altijd een praktijk bij u in de buurt. Bent u nog geen patiënt bij ons? Schrijf u dan eenvoudig online in. Vind een Dental Clinics praktijk bij u in de buurt: