Ga naar de hoofdinhoud
uit 20.919 reviews

Tandsteen is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen je glimlach beïnvloedt, maar ook een belangrijke indicator is voor je algehele mondgezondheid. Daarom is het belangrijk om te weten hoe we tandsteen verwijderen, wat de oorzaken zijn van tandsteen en hoe je het voorkomt. De behandelaren van Dental Clinics staan voor je klaar, zodat je kunt genieten van een gezonde glimlach. Vind een Dental Clinics praktijk bij jou in de buurt.

Wat is tandsteen?

Tandsteen is een harde, verkalkte laag die zich op en tussen de tanden vormt. Het ontstaat onder andere als je tandplak niet regelmatig verwijdert en daardoor uiteindelijk verhardt. Het is vaak te herkennen als een gele of bruine verkalking langs de tandvleesrand en kan zowel boven als onder het tandvlees voorkomen. Tandsteen kan tandvleesontstekingen en andere mondgezondheidsproblemen veroorzaken. Gelukkig kan regelmatige gebitsreiniging en goede mondhygiëne tandsteen verminderen. 

Wat is het verschil tussen tandplak en tandsteen?

Tandplak, ook wel tandplaque genoemd, is een zachte kleverige laag van bacteriënvoedselresten en speeksel die zich op de tanden en langs het tandvlees vormt’. Tandplak wordt veroorzaakt door etensresten die achterblijven in je mond. Je hebt dus dagelijks met tandplak te maken. Het is meestal doorzichtig en je kunt het verwijderen door tweemaal daags te poetsen en eenmaal daags tussen de tanden en kiezen te reinigen, door middel van ragers of tandenstokers. Jouw mondhygiënist kan je hierin adviseren en kijken welk hulpmiddel voor jou geschikt is.

Tandsteen is tandplak dat hard is geworden. Het ontstaat als tandplak niet regelmatig wordt verwijderd. Tandsteen is veel harder en verwijder je helaas niet meer met gewoon poetsen; dit vereist professionele reiniging door een tandarts of mondhygiënist. 

Wat zijn de symptomen van tandsteen?

Mogelijke symptomen van tandsteen: 

  • tandvleesontsteking, zoals roodheid, zwelling of bloeding bij het poetsen; 
  • ruw gevoel op de tanden of langs de tandvleesrand; 
  • slechte adem; 
  • zichtbare, harde afzettingen op de tanden, vaak bruin of geel van kleur. 

Tandsteen voorkomen, kan dat?

Dat kan zeker! Tandsteen voorkomen is van cruciaal belang voor het behoud van een gezond gebit. Tips om tandsteen te voorkomen zijn: 

  • Dagelijkse mondhygiëne: poets je tanden minstens twee keer per dag gedurende twee minuten per poetsbeurt. Bij voorkeur met een elektrische tandenborstel en een fluoridehoudende tandpasta. Gebruik eenmaal daags een rager, stoker of floss voor het reinigen tussen de tanden en kiezen.
  • Regelmatige tandartsbezoeken: plan regelmatige controles in bij jouw tandarts en bezoek een mondhygiënist of (paro-)preventieassistent voor professionele gebitsreiniging.  
  • Dieet en hydratatie: beperk de consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken. Bacteriën zijn in staat om de suikers uit voedingsmiddelen om te zetten in zuren. Deze zuren tasten het tandglazuur aan en kunnen gaatjes of tanderosie veroorzaken,
  • Stoppen met roken: stoppen met roken vermindert het risico op zowel tandsteen als tandvleesaandoeningen, zodat jouw mond gezonder blijft. 

De behandeling van tandsteen

Onze ervaren tandartsen, mondhygiënisten en (paro-)preventieassistenten zijn specialisten in gebitsreiniging. Door regelmatig een gebitsreiniging te laten uitvoeren door de (paro-)preventieassistenten of mondhygiënist, wordt tandplaque professioneel verwijderd voordat het tandsteen kan worden en er eventuele gebitsproblemen kunnen ontstaan. Door middel van de nieuwste reinigingstechnieken kunnen zij je voorzien van passende zorg inclusief adviezen op maat. Allevoor een stralende glimlach!

Bij Dental Clinics ben je aan het juiste adres voor jouw mondverzorging. Meer weten over tandsteen? Lees dan ook de meestgestelde vragen over tandsteen. Wil je meer informatie over mondhygiëne? Neem een kijkje op onze pagina’s met informatie over de kosten en de meestgestelde vragen aan onze mondhygiënisten. 

In veel gevallen is het een pijnloze behandeling, vooral als er slechts een kleine hoeveelheid tandsteen is en het tandvlees verder nog gezond is. Is er sprake van veel tandsteen of ontstoken tandvlees, dan kunnen sommige patiënten enige gevoeligheid of ongemak ervaren. Onze behandelaren gebruiken gespecialiseerde instrumenten om tandsteen effectief en zo pijnloos mogelijk te verwijderenIndien nodig kan er lokale verdoving toegepast worden om het comfort te verhogen.

Een afspraak kan variëren in duur, afhankelijk van de conditie van het tandvlees en de hoeveelheid tandsteen. Voor gedetailleerde informatie over de kosten, bezoek je onze pagina over de kosten van een mondhygiënist.

In de basisverzekering is deze behandeling niet opgenomen, maar veel aanvullende verzekeringen bieden wel dekking voor tandheelkundige zorg, inclusief behandelingen door een mondhygiënist. Het is aan te raden om je polisvoorwaarden te controleren of contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar. 

Contact opnemen met Dental Clinics

Wil je een afspraak maken voor een gebitsreiniging? Of wil je meer weten over onze behandelingen? Neem dan contact op met één van de Dental Clinics praktijken verspreid over het land. Er is altijd een praktijk bij jou in de buurt. Ben je nog geen patiënt bij ons? Schrijf je dan eenvoudig online in. Vind een Dental Clinics praktijk bij jou in de buurt:

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?