Veelgestelde vragen over ontstoken tandvlees

Op deze pagina beantwoorden wij al uw vragen over de oorzaken, symptomen en het verhelpen van (ernstig) ontstoken tandvlees. Staat uw vraag over ontstoken tandvlees er niet tussen? Neem dan contact op met de praktijk bij u in de buurt.

De oorzaak van ontstoken tandvlees is slechte mondhygiëne. Er kunnen ook andere oorzaken zijn van ontstoken tandvlees. Erfelijkheid en bepaalde ziektes kunnen namelijk van invloed zijn op de gezondheid van je tandvlees. Roken en stress vormen een extra risico voor ontstoken tandvlees.

De symptomen van ontstoken tandvlees zijn:

  • Rood en gezwollen tandvlees;
  • Pijn of gevoeligheid bij het tandenpoetsen;
  • Bloed tijdens het tandenpoetsen of bij het eten van harde dingen;
  • Een vieze smaak of slechte adem;
  • Gevoelige tanden en kiezen bij temperatuurverschillen.
  • Bloedend/gevoelig tandvlees tijdens de zwangerschap.

Ontstoken tandvlees doet bij veel mensen geen pijn. Daarom wordt ontstoken tandvlees vaak niet of te laat ontdekt. Ontstoken tandvlees kan echter wel pijn doen, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen of bij het eten van harde dingen. Ook kunnen temperatuurverschillen zorgen voor pijn of gevoeligheid als u ontstoken tandvlees heeft. Door regelmatig naar de tandarts te gaan kan een ontsteking vroegtijdig worden opgespoord met als doel verdere problemen voorkomen.

Ontstoken tandvlees kan gevaarlijk zijn wanneer er sprake is van ernstig ontstoken tandvlees. Dit heet parodontitis. Het niet op tijd behandelen van forse tandvleesontstekingen kan leiden tot verlies van tanden en kiezen en kan schadelijk zijn voor uw algehele gezondheid.

Het (vroegtijdig) behandelen van ontstoken tandvlees is extra belangrijk wanneer u een kinderwens heeft of zwanger bent. 

Ontstoken tandvlees is te verhelpen door:

De mondhygiënist of (paro) preventie-assistent kan u helpen om ontstoken tandvlees te behandelen. De mondhygiënist kan uw mond professioneel reinigen en tandsteen verwijderen. Daarnaast geeft de mondhygiënist u tips om thuis zelf het ontstoken tandvlees te genezen. Dat doe je bijvoorbeeld door te stokeren en/of te rageren.

Er zijn veel fabels over tandpasta en het verhelpen van ontstoken tandvlees. Om ontstoken tandvlees te genezen is het belangrijk om dagelijks de bacteriën, die verantwoordelijk zijn voor de ontsteking, weg te halen. Daarvoor bestaan geen speciale tandpasta’s, maar wel zelfzorgmiddelen zoals bijvoorbeeld ragers en een elektrische tandenborstel.

Wilt u ontstoken tandvlees zelf thuis verhelpen en heeft u gelezen over spoelen met zout of drinken van kamillethee? Dan moeten we u helaas teleurstellen. Ontstoken tandvlees spoelen met kamillethee of zout helpt niet omdat het onvoldoende de bacteriën weghaalt. Het drinken van kamillethee kan wel de pijn verzachten. Spoelen met zout wordt soms aangeraden door de tandarts, maar dat is over het algemeen bij problemen met een andere lokale oorzaak. Neem contact op met uw tandarts of mondhygiënist als u hier vragen over heeft. Als er eenmaal sprake is van ontstoken tandvlees dan dient dit professioneel te worden behandeld door een daartoe behorende behandelaar.

In enkele gevallen wordt er voor gekozen om bij het behandelen van parodontitis (botontsteking) ter aanvulling antibiotica te gebruiken. Hier wordt bijvoorbeeld voor gekozen wanneer er sprake is van een botontsteking op zeer jonge leeftijd. In dit geval wordt de patiënt doorverwezen naar een parodontoloog, een specialist in het behandelen van ernstige botontstekingen.