Hoe gebruik je ragers, tandenstokers en floss?

Door middel van tandenpoetsen verwijdert u tandplak en bacteriën en wordt de kans op gaatjes kleiner. Het is echter onmogelijk om met een tandenborstel de ruimten tussen uw tanden en kiezen goed schoon te maken. Hier hoopt tandplak zich op, waardoor u last kunt krijgen van gaatjes en/of tandvleesontstekingen. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen om de tandplak tussen uw tanden en kiezen te verwijderen: tandenstokers en ragers. In het begin is het gebruik van deze hulpmiddelen soms moeilijk en pijnlijk. Het tandvlees gaat dan gemakkelijk bloeden, doordat het nog ontstoken is. Bij dagelijks gebruik zult u merken dat de ontsteking en het bloeden langzamerhand verminderen. Wanneer uw tandvlees niet meer bloedt bij het gebruik van ragers en tandenstokers, is het tandvlees gezond.

Onze ervaren en deskundige mondhygiënisten adviseren u graag over het gebruik van tandenstokers en ragers en overleggen met u welke aanpak voor u het meest geschikt is. Zij staan dagelijks voor u klaar om samen met u uw mond gezond te houden.

Vind hier een mondhygiënist bij u in de buurt.

Gebruik van ragers

Ragers zijn kleine borsteltjes. Omdat de ruimten tussen uw tanden en kiezen verschillen, kan het nodig zijn dat u ragers in verschillende dikten gebruikt. Een rager heeft de goede dikte als het ragen niet al te gemakkelijk gaat en als de metalen binnenkant ervan niet langs uw tanden schuurt.

  • Neem de rager tussen uw duim en wijsvinger. De andere vingers steunen tegen de aangrenzende tanden of kiezen.
  • Duw de rager vanaf de buitenkant tussen uw tanden en kiezen en beweeg de rager een aantal keer heen en weer, totdat deze aan de binnenkant voelbaar is.
  • Als de rager te gemakkelijk tussen uw tanden en kiezen te bewegen is, kunt u beter een iets dikkere rager gebruiken. U moet een beetje weerstand voelen. Vraag uw tandarts of mondhygiënist welke ragers het beste voor u werken.

Gebruik van tandenstokers

Een goede tandenstoker is van hout, driehoekig van vorm met een platte kant en loopt toe in een punt. Tandenstokers kunnen verschillen in dikte. Bij grotere tussenruimten kunt u dikkere stokers gebruiken. Bij smallere tussenruimten kiest u een dunne variant. Ronde tandenstokers (cocktailprikkers) zijn niet bedoeld voor het schoonmaken van uw tanden en kiezen. U kunt er wel etensresten mee weghalen na een maaltijd.

  • Maak de punt van de tandenstoker vochtig met speeksel. Dit maakt het hout buigzamer en verkleint de kans op breuk.
  • Neem de tandenstoker tussen duim en wijsvinger dicht bij de punt vast. Met de andere vingers steunt u tegen de aangrenzende tanden of kiezen.
  • Zet de smalle platte kant van de tandenstoker op het tandvlees, onder het punt waar de tanden en kiezen elkaar raken. Breng de tandenstoker tussen de tanden en de kiezen. Doe dat zoveel mogelijk loodrecht op de tandenrij.
  • Duw de tandenstoker drie keer stevig tussen de tanden en kiezen. Vergroot het raakvlak met de tand door daarbij van richting te veranderen (X-figuur).
  • Reinig alle tussenruimten waarin een tandenstoker past (X-figuur).
  • Na eenmalig gebruik gooit u de tandenstoker weg.

Gebruik van floss

Flossen geeft onvoldoende effect om tandbederf en tandvleesproblemen te voorkomen. Floss kan worden gebruikt indien er voedselresten tussen de contactpunten van tanden en kiezen zijn achtergebleven. Soms wordt flossen wel geadviseerd bij mensen met implantaten. Vraag uw tandarts of mondhygiënist voor advies over flossen.

Lees ook: zo maakt u van stokeren en rageren een gewoonte.