Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - Hoe gebruik je ragers, tandenstokers en floss?
uit 21.923 reviews

Door je tanden te poetsen verwijder je tandplak en bacteriën en wordt de kans op gaatjes kleiner. Het is echter onmogelijk om met een tandenborstel de ruimten tussen je tanden en kiezen goed schoon te maken. Hier hoopt tandplak zich op, waardoor je last kunt krijgen van gaatjes en tandvleesontstekingen. Gelukkig kun je met tandenstokers en ragers de tandplak tussen je tanden en kiezen verwijderen. In het begin is het gebruik van deze hulpmiddelen soms moeilijk en pijnlijk. Het tandvlees gaat dan gemakkelijk bloeden, doordat het nog ontstoken is. Bij dagelijks gebruik zul je merken dat de ontsteking en het bloeden langzamerhand verminderen. Wanneer je tandvlees niet meer bloedt bij het gebruik van ragers en tandenstokers, is het tandvlees gezond.

Hoe kan ik tussen mijn tanden reinigen?

Onze ervaren en deskundige mondhygiënisten adviseren je graag over het gebruik van tandenstokers en ragers en overleggen met je welke aanpak voor jou het meest geschikt is. Zij staan dagelijks voor je klaar om samen met jou jouw mond gezond te houden. Vind hier een mondhygiënist bij jou in de buurt.

Gebruik van ragers

Ragers zijn kleine borsteltjes. Omdat de ruimten tussen je tanden en kiezen verschillen, kan het nodig zijn dat je ragers in verschillende dikten gebruikt. Een rager heeft de goede dikte als het ragen niet al te gemakkelijk gaat en als de metalen binnenkant ervan niet langs je tanden schuurt.

  • Neem de rager tussen je duim en wijsvinger. De andere vingers steunen tegen de aangrenzende tanden of kiezen.
  • Duw de rager vanaf de buitenkant tussen je tanden en kiezen en beweeg de rager een aantal keer heen en weer, totdat deze aan de binnenkant voelbaar is.
  • Als de rager te gemakkelijk tussen je tanden en kiezen te bewegen is, kun je beter een iets dikkere rager gebruiken. Je moet een beetje weerstand voelen. Vraag jouw tandarts of mondhygiënist welke ragers het beste voor jou werken.
  • Lees ook: zo maak je van stokeren en rageren een gewoonte. 

Gebruik van tandenstokers

Een goede tandenstoker is van hout, driehoekig van vorm met een platte kant en loopt toe in een punt. Tandenstokers kunnen verschillen in dikte. Bij grotere tussenruimten kun je dikkere stokers gebruiken. Bij smallere tussenruimten kies je een dunne variant. Ronde tandenstokers (cocktailprikkers) zijn niet bedoeld voor het schoonmaken van je tanden en kiezen. Je kunt er wel etensresten mee weghalen na een maaltijd.

  • Maak de punt van de tandenstoker vochtig met speeksel. Dit maakt het hout buigzamer en verkleint de kans op breuk.
  • Neem de tandenstoker tussen duim en wijsvinger dicht bij de punt vast. Met de andere vingers steun je tegen de aangrenzende tanden of kiezen.
  • Zet de smalle platte kant van de tandenstoker op het tandvlees, onder het punt waar de tanden en kiezen elkaar raken. Breng de tandenstoker tussen de tanden en de kiezen. Doe dat zoveel mogelijk loodrecht op de tandenrij.
  • Duw de tandenstoker drie keer stevig tussen de tanden en kiezen. Vergroot het raakvlak met de tand door daarbij van richting te veranderen (X-figuur).
  • Reinig alle tussenruimten waarin een tandenstoker past (X-figuur).
  • Na eenmalig gebruik gooi je de tandenstoker weg.

Gebruik van floss

Flossen geeft onvoldoende effect om tandbederf en tandvleesproblemen te voorkomen. Floss kan worden gebruikt indien er voedselresten tussen de contactpunten van tanden en kiezen zijn achtergebleven. Soms wordt flossen wel geadviseerd bij mensen met implantaten. Vraag jouw tandarts of mondhygiënist voor advies over flossen.