uit 20.000 reviews

Hoe krijg je wittere tanden?

Wie wil er nou geen mooi gebit? Een mond vol witte pareltjes die glanzen van gezondheid. Dat klinkt fantastisch, maar is het misschien te mooi om waar te zijn? Lees snel meer over witte tanden & mondgezondheid in dit blogartikel geschreven door onze mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna.  Voor sommige mensen lijken witte tanden zo onmogelijk dat ze... Lees verder

Waarom vitamine D belangrijk is voor een gezonde mond

De zon is erg schadelijk wanneer je je onvoldoende beschermt. Maar de zon is ook goed voor ons. Zonlicht stimuleert namelijk de aanmaak van vitamine D in het lichaam. En vitamine D hebben we hard nodig om onder andere onze mond gezond te houden. Maar waarom eigenlijk? Belangrijke vitamine Vitamine D heeft veel verschillende functies in... Lees verder

Is het kauwen op een ijsklontje slecht voor je gebit?

In de zomer zijn een paar ijsklontjes in je drinken ideaal voor als je net wat extra verkoeling zoekt. Grote kans dat je na het leegdrinken van je glas nog even op een ijsklontje kauwt. Moet kunnen, toch? Toch is het verstandig om dit niet te doen. Want hoewel je er misschien niet bij stilstaat,... Lees verder

Hoe komt het dat kauwgom niet aan echte tanden blijft plakken, maar wel aan een kunstgebit?

Wie een kunstgebit heeft kan kauwgom beter laten staan. Hoewel kauwgom niet aan echte tanden blijft zitten, plakken de meeste soorten kauwgom bij een kunstgebit aan de tanden vast. Niet ernstig, maar wel vervelend! Maar waardoor komt dit eigenlijk? Dit heeft de maken met het hoofdbestanddeel van kauwgom, gumbase genaamd. Gumbase is waterafstotend, maar het... Lees verder

Onderzoek: 30 seconden kauwgom kauwen vangt evenveel bacteriën als flossen

Stefan Wessel, promovendus bij het UMCG, heeft ontdekt dat een kauwgompje een goede vanger van bacteriën blijkt te zijn. Samen met zijn team heeft hij het aantal bacteriën op en in een gekauwd kauwgompje onderzocht. Honderd miljoen bacteriën Wessel liet vijf proefpersonen op een kauwgompje kauwen, waarbij de duur van de kauwtijd varieerde van 30... Lees verder

Parodontitis, vitamine C en voeding

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat er een relatie is tussen vitamine C en parodontitis. Vitamine C is als antioxidant belangrijk voor onze afweer en heeft indirect effect op het mondweefsel. Deskundigen adviseren dagelijks 200 mg vitamine te consumeren om een optimale bloedwaarde te bereiken. Het blijkt dat parodontitispatiënten een lagere plasmawaarde van vitamine C in... Lees verder

Goed kauwen: belangrijker dan je denkt

“Goed kauwen”, adviseren veel moeders hun kinderen. Terecht, want kauwen is belangrijk voor de spijsvertering maar ook voor de mondgezondheid. Met voedsel zoals smoothies en drinkontbijt lijkt het of we steeds minder hoeven te kauwen. Het tegendeel is waar! Kauwen en spijsvertering In de kauwfase wordt het voedsel geanalyseerd en worden kenmerken zoals smaak en... Lees verder

Houd je mond fris en gezond!

Met een gezond gebit kun je probleemloos eten, drinken én lachen. En een frisse mond ziet er natuurlijk mooi uit. Wat doe je om je mond gezond te houden? Allereerst is het belangrijk om tandplak te verwijderen. Dit witgele laagje ontstaat op én tussen je tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Het... Lees verder

Smakelijk weten

Volgens het rapport ‘Smakelijk weten. Trends in voeding en gezondheid’ van het CBS zijn voeding en gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door voedingspatronen aan te passen kunnen mensen hun gezondheid handhaven of verbeteren. Ook voor de mondgezondheid zijn voedingspatronen erg belangrijk. (Mond)gezondheid Door het grote en gevarieerde aanbod van betaalbaar eten, komen gebreksziekten en ondervoeding... Lees verder

Voorkom tanderosie!

Slijtage van het glazuur is de laatste jaren fors toegenomen. Een op de drie 21-jarigen heeft er last van. Snoep en frisdrank zijn de grote boosdoeners. Deze tips helpen om tanderosie te voorkomen. Tanderosie wordt meestal veroorzaakt door zuren uit dranken en voedsel. Ook maagzuur bij bijvoorbeeld overgeven kan een oorzaak zijn.  Waar in 2003... Lees verder